Fed: Εντός Νοεμβρίου ξεκινά το tapering-Θα ολοκληρωθεί το 2022

Πιο κοντά από ποτέ είναι η έναρξη του tapering στις ΗΠΑ, όπως ανακοίνωσε σήμερα (3/11) η αμερικανική κεντρική τράπεζα (Fed), κατά την ολοκλήρωση της διήμερης συνεδρίασής της.

Συγκεκριμένα, η τράπεζα διεμήνυσε ότι θα αρχίσει να μειώνει τις μηνιαίες αγορές ομολόγων της εντός του μήνα που διανύουμε, με απώτερο στόχο να τις τερματίσει το 2022, σε μία κίνηση που αναμενόταν

από τους επενδυτές και τις αγορές.

Παράλληλα, οι αξιωματούχοι της Fed αποφάσισαν να διατηρήσουν τα επιτόκια στο επίπεδο του 0 με 0,25%, με την απόφαση να είναι ομόφωνη από όλα τα μέλη του Δ.Σ. της τράπεζας.

Πώς θα γίνει το tapering

Ως προς το διαδικαστικό κομμάτι, η Fed ανακοίνωσε πως θα προχωρήσει σε μείωση των αγορών ομολόγων κατά 15 δισ. δολάρια τον μήνα «υπό το φως της σημαντικής περαιτέρω προόδου που έχει καταγράψει η οικονομία», κάτι που σημαίνει πως το πρόγραμμα λογικά θα ολοκληρωθεί πριν το δεύτερο μισό του 2022.

Συγκεκριμένα, θα μειώσει τις αγορές κρατικών ομολόγων κατά 10 δισ. δολάρια και τους εξασφαλισμένους με ενυπόθηκα δάνεια τίτλους κατά 5 δισ. δολάρια μηνιαίως.

Πληθωρισμός και επιτόκια

Η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ παρέμεινε σταθερή στη θέση της ότι ο πληθωρισμός θα αποδειχθεί παροδικός και συνεπώς δεν θα χρειαστεί να προχωρήσει σε επιτοκιακή αύξηση νωρίτερα απ’ ό,τι αναμένεται.

Επιπλέον, η Fed υπογράμμισε τα προβλήματα στην παγκόσμια αλυσίδα τροφοδοσίας, σημειώνοντας ότι εντείνουν τον κίνδυνο του πληθωρισμού, παρότι, όπως αναφέρεται στο ανακοινωθέν της, οι παράγοντες αυτοί θα είναι προσωρινοί.

Παρ’ όλα αυτά, σύμφωνα με την κεντρική τράπεζα, θα πρέπει να αντιμετωπιστούν για να μπορέσει να υποχωρήσει ο πληθωρισμός.

FEDERAL RESERVEtaperingπληθωρισμόςεπιτόκιααγορές ομολόγων
Keywords
Τυχαία Θέματα
Fed, Νοεμβρίου, -Θα, 2022,Fed, noemvriou, -tha, 2022