Eurobank Eq. για τράπεζες: Ισχυρό το α' τρίμηνο-Επιβεβαιώνει τις τιμές-στόχους

Για ένα ισχυρό πρώτο τρίμηνο κάνει λόγο η Eurobank Equities, αναφορικά με τα αποτελέσματα που ανακοίνωσαν οι συστημικές τράπεζες.

Η χρηματιστηριακή επιβεβαιώνει τις τιμές στόχους στα 2,41 ευρώ για την Alpha Bank, στα 10,37 ευρώ για την Εθνική Τράπεζα

και στα 5,40 ευρώ για την Τρ. Πειραιώς, επαναλαμβάνοντας για όλες τη σύσταση buy (αγορά). Η Πειραιώς παραμένει η κορυφαία της επιλογή (top pick).

Όπως αναφέρει η Eurobank Eq., οι ελληνικές τράπεζες ξεκίνησαν το έτος με ισχυρά αποτελέσματα του α’ τριμήνου, με τα προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη να παραμένουν αμετάβλητα σε τριμηνιαία βάση στα 1,26 δισ. ευρώ και να αυξάνονται κατά 45% σε ετήσια βάση.

Ξεπέρασαν, έτσι, τόσο τις προβλέψεις της χρηματιστηριακής όσο και τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις κατά τουλάχιστον 10%, ως αποτέλεσμα των ανθεκτικών εσόδων από τόκους (NII) και του χαμηλότερου των προβλέψεων κόστους ρίσκου (Cost of Risk - CoR).

Σύμφωνα με την Eurobank Equities, οι ελληνικές τραπεζικές μετοχές εξακολουθούν να διαπραγματεύονται με discount >20% και με 6,2x σε όρους PE και 0,77x σε όρους P/TBV.

Η χρηματιστηριακή τονίζει ότι υπάρχουν ακόμα περιθώρια ανόδου, ειδικά με φόντο τις συντηρητικές εκτιμήσεις (RoTE 2025 12%), τις ελκυστικές αποτιμήσεις και τους επερχόμενους καταλύτες (επιστροφή των μερισμάτων, περαιτέρω αναβαθμίσεις των προβλέψεων για τα αποτελέσματα).

Το NII σε επίπεδο κλάδου αυξήθηκε κατά 15,5% σε ετήσια βάση (NIM +42 μ.β.), υποχωρώντας μόλις 2,6% σε τριμηνιαία βάση (NIM μειωμένο κατά 8 μ.β.) μετά από το ρεκόρ του 4ου τριμήνου του 2023, με τη Eurobank να δείχνει μεγαλύτερη ανθεκτικότητα διατηρώντας τα επίπεδα NII και NIM.

Η απόδοση του κλάδου NII οφείλεται σε μια σειρά παραγόντων, όπως η εποχικότητα, το υψηλότερο κόστος αντιστάθμισης, οι εμπροσθοβαρείς εκδόσεις για ανώτερους τίτλους και η εποχιακά ασθενής πιστωτική επέκταση (0,1 δισ.), που υπεραντιστάθμισαν τα ανθεκτικά περιθώρια κέρδους πελατών και τα χαμηλά beta καταθέσεων.

Το κόστος κινδύνου (CoR) διαμορφώθηκε σε 64 μονάδες βάσης ανά δευτερόλεπτο. Όσον αφορά τη δυναμική της τιμολόγησης, τα spreads δανείων και τα beta καταθέσεων ήταν επίσης καλύτερα από τα αναμενόμενα, με μείωση κατά 5 μονάδες βάσης στα περιθώρια δανείων σε τριμηνιαία βάση και τα beta καταθέσεων 16%.

#ελληνικές_τράπεζες #Eurobank_Equities_ΑΕΠΕΥ
Keywords
Τυχαία Θέματα