Ηλεκτρική διαδρομή Πάτρα-Αλεξανδρούπολη οραματίζεται για την Ελλάδα ο Elon Musk

17:38 9/2/2020 - Πηγή: Reporter

Στο πλάνο του για τις ηλεκτρικές λεωφόρους της Ευρώπης θέλει να συμπεριλάβει την Ελλάδα ο αμερικανικός κολοσσός Tesla, ο οποίος στοχεύει στη δημιουργία μιας συνολικής διαδρομής από την Πορτογαλία έως την Τουρκία.

O Elon Musk πιστεύει στη δυναμική της ευρωπαϊκής αγοράς, μετά και απόφασή του να κατασκευάσει στη Γερμανία, το πρώτο εργοστάσιο παραγωγής της Tesla σε ευρωπαϊκό

έδαφος.

Το σχέδιο των ταχυφορτιστών

Σύμφωνα με πληροφορίες, η αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία Tesla έχει συμπεριλάβει σημαντικό μέρος των εθνικών οδών σε ένα μεγάλο project που αναπτύσσει και το οποίο αφορά την εγκατάσταση ταχυφορτιστών ηλεκτρικών αυτοκινήτων σε μια διαδρομή που θα ξεκινά από την Πορτογαλία και θα φθάνει μέχρι την Τουρκία αγγίζοντας τα 4.800 χιλιόμετρα.

Ο Elon Musk στοχεύει στο να φέρει τα δικά του ηλεκτρικά αυτοκίνητα έναντι των μεγάλων αυτοκινητοβιομηχανιών. Έτσι, προχωρά στον σχεδιασμό και τη δημιουργία υπερεθνικών διαδρομών εξοπλισμένων με έξυπνους ταχυφορτιστές, που θα έχουν απόλυτη αυτονομία και θα εξυπηρετούν το στόλο των οχημάτων της Tesla.

Άλλωστε, στα τέλη του 2018 ο Ίλον Μασκ έγραψε στο Twitter πως μέσα στο 2019 θα καλύψει το 100% της Ευρώπης «από την Ιρλανδία έως το Κίεβο και από τη Νορβηγία έως την Τουρκία». Παράλληλα, στα τέλη του 2019 εγκαινίασε μεν τον 500ο σταθμό φόρτισης στην Ευρώπη, χωρίς πάντως να πετύχει κάλυψη 100%. Σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα της εταιρείας, αυτή τη στιγμή λειτουργούν 4.700 ταχυφορτιστές σε 24 χώρες ανά την ήπειρο.

Ποιος ο ρόλος της Ελλάδας

Το ελληνικό τμήμα της διαδρομής θα ξεκινά, εφόσον προχωρήσει ο σχεδιασμός, από το λιμάνι της Πάτρας και ακολουθώντας τη διαδρομή της ΠΑΘΕ και της Εγνατίας θα καταλήγει στην Αλεξανδρούπολη.

Το εάν τελικά η Ελλάδα θα συμπεριληφθεί σε αυτή την ηλεκτρική διαδρομή θα εξαρτηθεί από πολλούς παράγοντες, μεταξύ των οποίων, το αν η Tesla πεισθεί ότι δεν θα συναντήσει γραφειοκρατικά και άλλα εμπόδια επί ελληνικού εδάφους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στελέχη της Tesla βρίσκονται αυτές τις ημέρες στην Αθήνα και προχωρούν σε συναντήσεις με κυβερνητικούς παράγοντες αλλά και με τις ρυθμιστικές και διαχειριστικές Αρχές. Με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένονται οι επόμενες κινήσεις και ανακοινώσεις της ελληνικής κυβέρνησης για τη συμμετοχή ή όχι της χώρας σε αυτό το μεγάλο project.

Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν πρόκειται για την πρώτη φορά που η Tesla προσεγγίζει τη χώρα μας. Η εταιρεία βρήκε αρχικά στα τέλη του 2017 το δρόμο για την έρευνα στην Ελλάδα, μέσω της συνεργασίας με το Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος» για την ίδρυση ελληνικού παραρτήματος R&D του αμερικανικού κολοσσού.

Επιπλέον, το 2019 στελέχη της Tesla παρουσίασαν στο ελληνικό υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος αναλυτικό σχέδιο για την ενεργειακή μετάβαση των ελληνικών μη διασυνδεδεμένων νησιών σε μορφές καθαρότερης ενέργειας, με την κατακόρυφη αύξηση της διείσδυσης των ΑΠΕ και παράλληλη ενίσχυση της ενεργειακής τους ασφάλειας.

Έλον ΜασκTeslaαυτοκινητόδρομοιεθνικές οδοί
Keywords
Τυχαία Θέματα