EE: Μέτρα έκτακτης ανάγκης, για αντιμετώπιση κρίσεων στην Ενιαία Αγορά!

13:01 5/9/2023 - Πηγή: Reporter

Στην ανάγκη να διασφαλιστεί, ότι τα στρατηγικά αγαθά μπορούν να διατεθούν γρήγορα στην αγορά, για την αντιμετώπιση των ελλείψεων σε περίπτωση κρίσεων της αγοράς, αναφέρεται ενημερωτικό έγγραφο του Ευρωκοινοβουλίου, που διανεμήθηκε σε επιλεγμένους παραλήπτες.

Όπως τονίζεται, το 2023, η ΕΕ γιορτάζει την 30ή επέτειο της ενιαίας αγοράς αλλά οι πρόσφατες κρίσεις έδειξαν όχι μόνο πόσο ευάλωτη είναι η ενιαία αγορά σε κρίσεις, αλλά και σε ποιο βαθμό η οικονομία της ΕΕ βασίζεται σε μια ενιαία αγορά που λειτουργεί καλά.

Θεωρείται πλέον βασικός μοχλός

της ανθεκτικότητας της ΕΕ. Τον Σεπτέμβριο του 2022, η Κομισιόν υπέβαλε μια δέσμη μέτρων έκτακτης ανάγκης για την ενιαία αγορά (SMEI).

- Περιλαμβάνει μία κύρια πρόταση κανονισμού για τη σύσταση SMEI και δύο συνοδευτικές προτάσεις για την τροποποίηση της εναρμονισμένης νομοθεσίας για τα προϊόντα προκειμένου να διασφαλιστεί ότι τα στρατηγικά αγαθά μπορούν να διατεθούν γρήγορα στην αγορά για την αντιμετώπιση των ελλείψεων σε περίπτωση κρίσεων της αγοράς.

- Η κύρια πρόταση θεσπίζει μέτρα για τον σχεδιασμό έκτακτης ανάγκης, όπως ένα σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης. Μια «λειτουργία επαγρύπνησης» θα μπορούσε να ενεργοποιηθεί αφού εντοπιστεί μια απειλή. Εάν μια κρίση ευρείας κλίμακας χτυπήσει την ενιαία αγορά, θα μπορούσε να ενεργοποιηθεί μια «κατάσταση έκτακτης ανάγκης».

Η πρόταση βρίσκεται πλέον στα χέρια των συννομοθετών. Στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η Επιτροπή Εσωτερικής Αγοράς και Προστασίας των Καταναλωτών (IMCO) είναι υπεύθυνη για τον φάκελο. Ενέκρινε την έκθεσή του στις 18 Ιουλίου 2023. Η έκθεση θα τεθεί σε ψηφοφορία στην Ολομέλεια τον Σεπτέμβριο του 2023, καθορίζοντας τη θέση του Κοινοβουλίου για τις διαπραγματεύσεις με το Συμβούλιο, το οποίο ενέκρινε την εντολή του στις 7 Ιουνίου 2023.

Νίκος Ρούσσης – Στρασβούργο

EEΕυρωκοινοβούλιοενιαία αγορά
Keywords
Τυχαία Θέματα