Drewry: «Καμπανάκι» για έλλειμμα αξιωματικών στην παγκόσμια ναυτιλία

Καθώς ολοένα και λιγότεροι νέοι θεωρούν ελκυστική μία προοπτική καριέρας στη θάλασσα, το έλλειμμα αξιωματικών θα συνεχίσει να διευρύνεται, «εκτοξεύοντας» τα κόστη επάνδρωσης των πλοίων στο μέλλον.

Αυτό είναι το γενικό συμπέρασμα της τελευταίας έκθεσης «Manning Annual Review and Forecast» που διενήργησε η Drewry. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της συμβουλευτικής εταιρείας, η έλλειψη αξιωματικών σε παγκόσμιο επίπεδο αντιστοιχεί περίπου στο 2% της συνολικής ζήτησης. Η πανδημία του κορονοϊού και η «ακινησία» πολλών πλοίων έχουν θέσει σε δεύτερη μοίρα το πρόβλημα. Ωστόσο, η επιστροφή

του παγκόσμιου εμπορικού στόλου σε συνθήκες κανονικότητας θα καταδείξει την ανάγκη για περισσότερους αξιωματικούς.

Η Drewry σημειώνει ότι παρά τον ήπιο ρυθμό αύξησης του παγκόσμιου στόλου, η ζήτηση για αξιωματικούς αναμένεται να ενισχυθεί, λόγω των αναθεωρημένων πρακτικών απασχόλησης και της επέκτασης των περιόδων αδείας. Παράλληλα, η καθαρή προσφορά αξιωματικών έχει επιβραδυνθεί τα τελευταία χρόνια και δεν αναμένεται να φτάσει στα ίδια επίπεδα με τη ζήτηση, οδηγώντας στη διεύρυνση του συνολικού ελλείμματος.

«Το επάγγελμα του ναυτικού δεν είναι πλέον ελκυστική επιλογή, όπως ήταν κάποτε, καθώς εντείνεται ο ανταγωνισμός από τα επαγγέλματα στη στεριά, ενώ η θάλασσα έχει συνδεθεί με την απομόνωση και πιθανά προβλήματα ψυχικής υγείας» σημείωσε ο αναλυτής της Drewry, Rhett Harris. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «το ξέσπασμα του κορονοϊού αποτέλεσε ένα ακόμη ισχυρό πλήγμα στη φήμη του επαγγέλματος, με μέλη πληρωμάτων να παραμένουν εγκλωβισμένα στη θάλασσα, υποχρεωμένα να εργάζονται για παρατεταμένες περιόδους».

Παράλληλα, το «φουσκωμένο» έλλειμμα αξιωματικών αναμένεται να αυξήσει τις αποδοχές των ναυτικών, σε μία περίοδο, κατά την οποία οι πλοιοκτήτες βρίσκονται υπό πίεση για μείωση του κόστους, λόγω του κορονοϊού. Η συμβουλευτική εκτιμά ότι το συνολικό κόστος επάνδρωσης ενός πλοίου έχει μειωθεί το 2020, αλλά αναμένεται να σημειώσει άνοδο τα επόμενα χρόνια.

«Τα τελευταία έτη η αγορά εργασίας στη ναυτιλία ήταν ισορροπημένη. Ωστόσο, οι πλοιοκτήτες πρέπει να λάβουν υπ' όψη τους την έλλειψη αξιωματικών και την απόρριψη μίας σταδιοδρομίας στη θάλασσα. Οι αξιωματικοί δεν μπορούν να προσληφθούν και να εκπαιδευτούν για να αποκτήσουν την απαιτούμενη εμπειρία, σε σύντομο χρονικό διάστημα» κατάληξε ο Harris.

Γιώργος Γεωργίου

DrewryαξιωματικοίΝΑΥΤΙΛΙΑΕΛΛΕΙΜΜΑ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝναυτικοί
Keywords
Τυχαία Θέματα