Die Welt: Αμφινταλαντεύεται το ΔΝΤ για την εκταμίευση της 5ης δόσης

(upd 3) "Ξαναχτύπησε" η Die Welt μέσα σε λιγότερο από τρεις ημέρες... Σύμφωνα με νέο δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας, το οποίο βασίζεται σε πληροφορίες από αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Ενωσης, σοβαρές αμφιβολίες έχει το ΔΝΤ σχετικά με το εάν η υπερχρεωμένη Ελλάδα θα πρέπει να λάβει και άλλα χρήματα.
Εάν το ΔΝΤ
αποφασίσει να μην εκταμιεύσει τον Ιούνιο την επόμενη δόση, ύψους 12 δισ. ευρώ, η Ευρωπαϊκή Ενωση θα πρέπει να πληρώσει όλον τον λογαριασμό, σύμφωνα με το δημοσίευμα, στο οποίο, όμως, δεν δίνονταν περισσότερες πληροφορίες ή λεπτομέρειες. Παρόλα αυτά, οι ίδιοι αξιωματούχοι κατέληγαν ότι αναμένουν τελικά το ΔΝΤ να συμμετάσχει και στην επόμενη δόση του πακέτου διάσωσης.

Στο δημοσίευμα αναφέρονται επισης οι τελευταίες δηλώσεις του κ. Ολι Ρεν, σχετικά με την ανάγκη να επιταχύνει η Αθήνα τις προσπάθειες, κατανοώντας ότι δεν υπάρχει εναλλακτικός δρόμος.

Την ίδια στιγμή, η εν λόγω γερμανική εφημερίδα αναφέρει ότι η ΕΚΤ και η Γερμανία βρίσκονται στα "μαχαίρια" αναφορικά με το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με δημοσίευμα της «Die Welt», η ΕΚΤ θεωρεί ότι το Βερολίνο δεν την στηρίζει πλέον σε σημείο που να τίθεται σε κίνδυνο η ανεξαρτησία της.

«Η κυβέρνηση (του Βερολίνου) αφήνει το πρόβλημα μπροστά στην πόρτα της ΕΚΤ», αναφέρουν στην εφημερίδα υψηλά ιστάμενοι κύκλοι της Κεντρικής Τράπεζας που δεν κατονομάζονται.

Στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης βρίσκεται η συζήτηση αν και κατά πόσο είναι αποτελεσματική και εφικτή μια περιορισμένη αναδιάρθρωση «Reprofiling» του ελληνικού χρέους. Ενώ η γερμανική κυβέρνηση υποστηρίζει μια επιμήκυνση για τα ελληνικά ομόλογα και μείωση των επιτοκίων, η ΕΚΤ αντιδρά έντονα σε ένα τέτοιο βήμα.

Και ενώ όλη η Ευρώπη κινείται στο "ρυθμό" του συμβουλίου του Eurogroup, κατά τη διάρκεια του οποίου οι υπουργοί Οικονομικών των κρατών - μελών της Ευρωζώνης θα θέσουν επί "τάπητος" το ελληνικό ζήτημα, χωρίς όμως να ληφθούν συγκεκριμένες αποφάσεις για την Ελλάδα, οι δηλώσεις των Ευρωπαίων σχετικά με το ελληνικό πρόβλημα συνεχίζονται.

Νοβότνι: Πρώτα η αξιολόγηση της τρόικας... και ύστερα οι αποφάσεις για την Ελλάδα

Οποιαδήποτε απόφαση για τη δανειοδότηση της Ελλάδας  θα ληφθεί αφού ολοκληρωθεί η αξιολόγηση της χώρας από την τρόικα, είπε την Δευτέρα ο  Ewald Nowotny, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ και διοικητής της κεντρικής  τράπεζας της Αυστρίας.

Ο Nowotny εκτίμησε επίσης ότι η σύλληψη του διευθυντή του ΔΝΤ Dominique Strauss- Kahn δεν επιτρέπεται να δημιουργήσει κενό ηγεσίας στον οργανισμό. "Είναι προς το  συμφέρον όλων να ελπίσουμε ότι θα υπάρξει πολύ γρήγορα μία καθαρή λύση και ότι το  ΔΝΤ θα παραμείνει καθ'όλα ικανό να λειτουργήσει", πρόσθεσε.

Keywords
Τυχαία Θέματα