Deutsche Bank προς BoE: Κάντε μία έκτακτη μεγάλη αύξηση επιτοκίων

Η Τράπεζα της Αγγλίας (BoE) θα πρέπει να προχωρήσει σε σημαντική αύξηση των επιτοκίων της, πέραν του κανονικού κύκλου λήψης αποφάσεων, μετά την ιστορική πτώση της στερλίνας και των τιμών των κρατικών ομολόγων, είναι το μήνυμα που έστειλε ο αναλυτής της Deutsche Bank, Τζορτζ Σαραβέλος.

Σε σημείωμά του μετά την παρουσίαση των μέτρων που παρουσίασε ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών, ο Σαραβέλος είπε ότι χρειάζεται

ένα ιδιαίτερα δυναμικό βήμα για να μπορέσει να αποκατασταθεί η ηρεμία στις αγορές. Πρόκειται περισσότερο για δική του άποψη παρά για θέση των οικονομολόγων της Deutsche Bank.

«Η αγορά δίνει ένα πολύ ισχυρό σήμα ότι δεν είναι πλέον πρόθυμη να χρηματοδοτήσει το εξωτερικό έλλειμμα της Βρετανίας υπό τις παρούσες συνθήκες που επικρατούν στις βρετανικές αγορές κρατικού χρέους και στην αγορά ξένου συναλλάγματος. Η απάντηση σε επίπεδο πολιτικής που απαιτείται είναι ξεκάθαρη: μία μεγάλη έκτακτη επιτοκιακή αύξηση από την Τράπεζα της Αγγλίας όσο το δυνατόν πιο σύντομα, ίσως την επόμενη εβδομάδα, για να αποκατασταθεί η αξιοπιστία στην αγορά της Βρετανίας», υπογράμμισε ο αναλυτής.

Ο Σαραβέλος έκανε επίσης λόγο για ένα «ισχυρό σήμα» από την κεντρική τράπεζα ότι είναι αποφασισμένη να κάνει ό,τι είναι εφικτό για να αποκλιμακώσει τον πληθωρισμό και να φέρει το πραγματικό επιτόκιο σε θετικό έδαφος.

Σημείωσε επίσης ότι μία ακύρωση του σχεδίου της Τράπεζας της Αγγλίας να πωλήσει κρατικά ομόλογα, όπως ανακοίνωσε χθες, θα ήταν αντιπαραγωγικό και θα οδηγούσε σε επικίνδυνο μονοπάτι τη δημοσιονομική πολιτική: σε μία κατάσταση όπου η δημοσιονομική πολιτική – μεγάλες δαπάνες – θα κυριαρχεί και θα επικαλύπτει το βασικό στόχο της κεντρικής τράπεζας.

Υπενθυμίζεται ότι η βρετανική λίρα «κατέρρευσε» κάτω από τα 1,09 δολάρια για πρώτη φορά από το 1985, ενώ διολισθαίνει κατά 3,3% επιπλέον της πτώσης που σημειώθηκε νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα.

ΤΖΟΡΤΖ ΣΑΡΑΒΕΛΟΣDeutsche BankΤράπεζα της ΑγγλίαςΒρετανίαΚΡΑΤΙΚΑ ΟΜΟΛΟΓΑ
Keywords
Τυχαία Θέματα
Deutsche Bank, BoE, Κάντε,Deutsche Bank, BoE, kante