DW: «Θύματα» της διακίνησης μεταναστών στο Αιγαίο οι Ρώσοι ναυτικοί

16:31 3/2/2020 - Πηγή: Reporter

Τούρκοι διακινητές δελεάζουν με υψηλές αμοιβές Ρώσους ναυτικούς, οι οποίοι καταλήγουν τελικά στη φυλακή.

Σύμφωνα με στοιχεία της ρωσικής πρεσβείας στην Αθήνα έχουν καταγραφεί συνολικά 24 υποθέσεις, στις οποίες οι ελληνικές αρχές πραγματοποιούν έρευνα εις βάρος Ρώσων ναυτικών, θεωρώντας ότι συνεργάζονται με διακινητές.

Όπως αναφέρεται στο ρεπορτάζ της Deutsche Welle, χαρακτηριστική είναι η υπόθεση κατά την οποία, οι Τούρκοι μέσω

ίντερνετ δελέασαν δύο Ρώσους ναυτικούς από το Σότσι για να «μεταφέρουν επιβάτες από την Τουρκία στην Ιταλία». Ο εργοδότης τους πλήρωσε τα έξοδα για τη μετεκπαίδευση και τη διαμονή των δύο ναυτικών στην Τουρκία, όμως το πλοίο το οποίο θα είχε προορισμό την Ιταλία, αλλά «λόγω κακοκαιρίας» άλλαξε πορεία και κατευθύνθηκε προς την Ελλάδα. Εκεί η αστυνομία εντόπισε τους μετανάστες και συνέλαβε το πλήρωμα, ενώ ελληνικό δικαστήριο επέβαλε ποινή φυλάκισης 395 ετών και χρηματική ποινή έξι εκατομμυρίων ευρώ στους Ρώσους ναυτικούς.

Ένα αντίστοιχο περιστατικό αφορά τον Αλεξέι Μ. από το Ουσουρίσκ της Σιβηρίας, ο οποίος συνελήφθη στην Κω και αναμένει την ετυμηγορία της δικαιοσύνης. Η σύζυγός του, Ευγενία, δηλώνει ότι ένας γνωστός του είχε μιλήσει για μια επικερδή εργασία σε τουρκικό «ιστιοπλοϊκό όμιλο».

Στο πρώτο δρομολόγιό του ο Αλεξέι συνοδευόταν από έναν συμπατριώτη του, τον Ρόμαν Μπ. από το Μπέλγκοροντ της νότιας Ρωσίας. Μαζί τους ήταν ένας Τούρκος καπετάνιος, ο οποίος τους ενημέρωσε στη διάρκεια της διαδρομής ότι οι τουρίστες δεν θα επιβιβαστούν στον αρχικό προορισμό, αλλά «κάπου αλλού». Μόλις εμφανίστηκαν τα πρώτα φουσκωτά με τους μετανάστες, οι Ρώσοι ναυτικοί αρχικά αρνήθηκαν να τους παραλάβουν αλλά δέχθηκαν απειλές και τελικά συμμορφώθηκαν.

Οι δύο ναυτικοί συνελήφθησαν και σήμερα απειλούνται με ποινή φυλάκισης έως 600 ετών, καταλήγει το ρεπορτάζ της DW.

ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟΡωσίαΤΟΥΡΚΙΑΔιακίνηση μεταναστώνDeutsche Welle
Keywords
Τυχαία Θέματα