Credit Suisse: Κατέστρεψαν τα ομόλογα ΑΤ1- «Συναγερμός» $275 δισ.

Οι μεγαλύτεροι χαμένοι από την εξαγορά της ελβετικής τράπεζας, Credit Suisse Group AG, είναι οι επενδυτές στα πιο επισφαλή ομόλογα της τράπεζας γνωστά ως AT1, αξίας 17 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με το Bloomberg, αυτοί οι διαχειριστές θα δημιουργούσουν μια «καταιγίδα»

στην αγορά για τη χρηματοδότηση των τραπεζών ύψους 275 δισεκατομμυρίων. Επιπλέον, απειλούν με πλήγμα τους Ευρωπαίους φορείς χάραξης πολιτικής που προσπαθούν να αντιμετωπίσουν τη νέα κρίση που έχει ξεσπάσει.

Οι πιστωτές εξετάζουν εναγωνίως τα ψιλά γράμματα αυτών των λεγόμενων τίτλων CoCos της κατηγορίας Tier 1 για να καταλάβουν αν οι αρχές άλλων χωρών θα μπορούσαν να επαναλάβουν αυτό που έκανε η ελβετική κυβέρνηση την Κυριακή: Να τους εξαλείψει, διατηρώντας αξία 3,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τους επενδυτές μετοχών.

Υποτίθεται ότι δεν θα έπρεπε να είναι αυτή η σειρά κατάταξης, επιμένουν ορισμένοι κάτοχοι των ομολόγων.

«Αυτό δεν έχει νόημα», δήλωσε ο Πάτρικ Κάουφμαν, διαχειριστής χαρτοφυλακίου σταθερού εισοδήματος στην Aquila Asset Management, ο οποίος κατέχει τέτοιου είδους ομόλογα. «Οι μέτοχοι θα έπρεπε να πάρουν μηδέν, καθώς είναι απολύτως σαφές ότι τα AT1 είναι ανώτερα από τις μετοχές».

Οι κινήσεις των traders

Βάσει του δημοσιεύματος του Bloomberg, οι τιμές σε όλα τα AT1 θα πέσουν σχεδόν σίγουρα, ενώ ορισμένοι traders της Barclays Plc έχουν προβλέψει μειώσεις έως και 15 σεντς ή περισσότερο.

Από την πλευρά τους, οι traders της Goldman Sachs Group Inc. ετοιμάζονταν να υποβάλουν προσφορές για αξιώσεις έναντι των πιο επικίνδυνων ομολόγων της Credit Suisse για τους επενδυτές που στοιχηματίζουν ότι μπορούν τελικά να ανακτήσουν κάποια αξία.

«Η εξάλειψη των κατόχων AT1 ενώ πληρώνει σημαντικά ποσά στους μετόχους έρχεται σε σύγκρουση με όλες τις αρχές και τους κανόνες εξυγίανσης που συμφωνήθηκαν διεθνώς μετά το 2008», σύμφωνα με τον Ζερόμ Λεγκράς, επικεφαλής έρευνας στην Axiom Alternative Investments, ο οποίος είπε ότι η εταιρεία κατέχει ομόλογα AT1 που εκδόθηκαν από την Credit. Suisse.

Τι υποστηρίζουν οι Ελβετοί αξιωματούχοι

Από την οπτική γωνία των Ελβετών αξιωματούχων, η διαγραφή των τίτλων έγινε επειδή έπρεπε να ενισχύσει το κεφάλαιο της Credit Suisse και να επιλύσει τα προβλήματα ρευστότητάς της. Τα ομόλογα συνήθως αντιμετωπίζουν κούρεμα κάθε φορά που προσφέρεται κρατική υποστήριξη σε τράπεζα που αντιμετωπίζει προβλήματα φερεγγυότητας.

«Η αγορά AT1 θα κλείσει τώρα για λίγο σε νέες εκδόσεις», δήλωσε ο Λουκ Χίκμορ, επενδυτικός διευθυντής στην abrdn Plc, ο οποίος κατέχει ένα μικρό αριθμό ομολογιών της Credit Suisse. «Όλοι θα αναλύσουμε ποιοι τίτλοι στο χώρο AT1 έχουν παρόμοια τύχη με αυτούς της Credit Suisse και ποιοι όχι, ποιες τράπεζες πρέπει να εκδίδουν AT1 και ποιες όχι».

Ακόμη και πριν από την απόφαση, οι αυξανόμενες ανησυχίες για το χρηματοπιστωτικό σύστημα προκάλεσαν πτώση του μέσου τίτλου AT1 τις τελευταίες δύο εβδομάδες, με την τιμολόγηση να πιέζεται σχεδόν 20% κάτω από την ονομαστική αξία – μια από τις πιο απότομες πτώσεις που έχουν καταγραφεί.

ΟΜΟΛΟΓΑCredit SuisseUBSεξαγορά
Keywords
Τυχαία Θέματα