COVID–19: Η παγκόσμια κρίση απαιτεί παγκόσμια απάντηση, λένε ΝΑΤΟ-ΟΑΣΕ-Συμβούλιο Ευρώπης!

Με σημερινή, κοινή τους δήλωση, οι Πρόεδροι της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Οργανισμού Συνθήκης του Βόρειου Ατλαντικού (ΝΑΤΟ) και της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), υποστηρίζουν ότι «η παγκόσμια κρίση απαιτεί παγκόσμια απάντηση» και ότι «η ταχεία και ασφαλής ανάπτυξη θεραπειών και εμβολίου είναι απαραίτητα για να τερματιστεί η πανδημία του κοροναϊού».

Διευκρινίζοντας ότι οι τρείς Οργανώσεις καλύπτουν 57 χώρες σε όλη τη Βόρεια Αμερική, την Ευρώπη και την Κεντρική

Ασία, και έναν πληθυσμό άνω του ενός δισεκατομμυρίου πολιτών, οι πρόεδροι εκφράζουν την σοβαρή ανησυχία τους, για την παγκόσμια εξάπλωση της πανδημίας COVID-19, την απειλή της για την ανθρώπινη υγεία, την ασφάλεια και την ευημερία και τις καταστροφικές επιπτώσεις της στην ομαλή λειτουργία των κοινωνιών, των δημοκρατιών και των θεμελιωδών δικαιωμάτων και ελευθεριών, καθώς και παγκόσμια οικονομία.

Στην κοινή τους δήλωση υποστηρίζουν ότι, η διεθνής συνεργασία είναι το κλειδί για την αντιμετώπιση αυτής της σοβαρής πολύπλευρης κρίσης, τονίζοντας ότι, απαιτούνται περισσότερες προσπάθειες, διότι κανένα κράτος δεν μπορεί να αντιμετωπίσει το μέγεθος της κρίσης και τις συνέπειές της.

Η ταχεία και ασφαλής ανάπτυξη θεραπειών και εμβολίου είναι απαραίτητα για να τερματιστεί αυτή η πανδημία. Και εδώ, οι κυβερνήσεις και τα κοινοβούλιά μας πρέπει να κάνουν ό, τι μπορούν για να ενθαρρύνουν τη συνεργασία μεταξύ όλων των ενδιαφερομένων, μεταξύ των οποίων είναι η επιστημονική κοινότητα και οι φαρμακευτικές βιομηχανίες, αναφέρουν συμπερασματικά.

Συνεργαζόμενοι, μεταξύ άλλων μέσω σχετικών πολυμερών οργανισμών, οι κυβερνήσεις, τα κοινοβούλια και οι κεντρικές τράπεζες μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της οικονομικής και κοινωνικής επιρροής του COVID-19 και του μακροπρόθεσμου αντίκτυπου της κρίσης, ιδίως σε ευάλωτες και περιθωριοποιημένες ομάδες.

Είναι επομένως σημαντικό, τονίζουν, τα κοινοβούλια να συνεχίσουν να λειτουργούν καθ' όλη τη διάρκεια αυτής της κρίσης, εγκρίνοντας άνευ προηγουμένου πακέτα οικονομικής βοήθειας και επείγοντα μέτρα για τη δημόσια υγεία και διασφαλίζοντας δημοκρατικούς ελέγχους και ισορροπίες όπου είναι δυνατόν.

Tέλος διαβεβαιώνουν ότι, τους επόμενους μήνες, τα κοινοβούλιά μας θα διαδραματίσουν βασικό ρόλο για να διασφαλίσουν ότι τα επείγοντα μέτρα εφαρμόζονται σωστά και σύμφωνα με τα δημοκρατικά πρότυπα, ότι οι περιορισμοί στις ελευθερίες είναι αναλογικοί και προσωρινοί, ότι τα κεφάλαια οικονομικής βοήθειας εκταμιεύονται όπου χρειάζονται και ότι τηρείται η ασφάλεια και η σταθερότητα.

Οι οργανώσεις μας είναι έτοιμες να υποστηρίξουν τα εθνικά κοινοβούλια σε αυτές τις προσπάθειες και μέσω της κοινοβουλευτικής διπλωματίας, μπορούμε να ενθαρρύνουμε περαιτέρω βοήθεια και συντονισμό μεταξύ των χωρών μας, καταλήγουν.

Νίκος Ρούσσης – Στρασβούργο

COVID–19ΝΑΤΟΟΑΣΕΣυμβούλιο Ευρώπηςπαγκόσμια κρίση
Keywords
Τυχαία Θέματα