Brexit:«Καρφιά» Μπαρνιέ σε Βρετανία για τη μηδενική πρόοδο των διαπραγματεύσεων

Στην έλλειψη «αισθητής προόδου» στις συνομιλίες για το Brexit αναφέρθηκε την Παρασκευή ο επικεφαλής διαπραγματευτής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Μισέλ Μπαρνιέ, έπειτα από την ολοκλήρωση του δεύτερου κύκλου των διαπραγματεύσεων ανάμεσα στις Βρυξέλλες και το Λονδίνο για τον καθορισμό της μελλοντικής σχέσης ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το Ηνωμένο Βασίλειο. Στις δηλώσεις του ο Μπαρνιέ ρίχνει ουσιαστικά το «μπαλάκι» στην βρετανική πλευρά.

«Το Ηνωμένο Βασίλειο δεν θέλησε να δεσμευθεί ως προς ορισμένα βασικά σημεία»,

δήλωσε ο Μισέλ Μπαρνιέ μετά τις συνομιλίες που πραγματοποιήθηκαν μέσω τηλεδιάσκεψης και κατά την διάρκεια των οποίων οι Βρετανοί επανέλαβαν ότι πρόθεσή τους είναι να μην παραταθεί η μεταβατική περίοδος.

«Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει επιβάλει αυτό το σφικτό χρονοδιάγραμμα, σπάνιο για τέτοιου είδους σημαντική διαπραγμάτευση», σχολίασε ο ευρωπαίος διαπραγματευτής και πρόσθεσε πως «δεν μπορεί να αρνείται την παράταση της μεταβατικής περιόδου και την ίδια στιγμή να επιβραδύνει τις συνομιλίες σε ορισμένους τομείς».

Εκμηδενίζεται η προοπτική ύπαρξης συμφωνίας για το τέλος του 2020

«Ο στόχος που είχαμε θέσει να καταγράψουμε αισθητή πρόοδο δεν επιτεύχθηκε παρά μερικώς», δήλωσε ο Μισέλ Μπαρνιέ κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου στις Βρυξέλλες. Αν και θεωρεί «σοβαρά» τα προβλήματα στην διαπραγμάτευση, κρίνει ωστόσο ότι δεν είναι «ακόμη αξεπέραστα».

Ο Ιούνιος έχει ορισθεί ως χρονικό σημείο για την αποτίμηση της πιθανότητας επίτευξης συμφωνίας και η παντελής έλλειψη προόδου εκμηδενίζει την προοπτική ύπαρξης συμφωνίας στο τέλος του Δεκεμβρίου.

«Με λίγα λόγια, υπήρξε μηδενική πρόοδος», συνόψισε ευρωπαϊκή πηγή. «Το πρόβλημα είναι ότι το Brexit έχει γίνει ο τελευταίος τροχός της άμαξας της πανδημίας. Υπάρχει έλλειψη πολιτικής προσοχής – φυσικό δεδομένων των περιστάσεων – και απάθεια», πρόσθεσε.

ΜΙΣΕΛ ΜΠΑΡΝΙΕΜΕΓΑΛΗ ΒΡΕΤΑΝΙΑΗνωμένο ΒασίλειοΕυρωπαϊκή ΕνωσηΧΡΟΝΟΔΙΑΓΡΑΜΜΑσυμφωνία
Keywords
Τυχαία Θέματα