Brexit: Πρόθεση για παράταση στις διαπραγματεύσεις-Ανάγκη για μεγαλύτερη πρόοδο

Παρά την εξέλιξη που έχουν καταγράψει οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Ηνωμένου Βασιλείου για τη μελλοντική σχέση των δύο πλευρών, υπάρχει ακόμη αρκετός δρόμος που πρέπει να καλυφθεί, αναφέρουν αξιωματούχοι της ΕΕ εν όψει της Συνόδου Κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών.

Σύμφωνα με Ευρωπαίους αξιωματούχους που επικαλείται το Reuters, "έχει σημειωθεί πρόοδος σε διάφορα θέματα, ωστόσο απομένει ακόμη αρκετή απόσταση που πρέπει να καλυφθεί… σε θέματα όπως η αλιεία, οι ίσοι όροι ανταγωνισμού και η διακυβέρνηση”.

Σημειώνεται

πως το Brexit αποτελεί ένα από τα κύρια θέματα που θα απασχολήσουν τους Ευρωπαίους ηγέτες στη Σύνοδο Κορυφής που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη και την Παρασκευή στις Βρυξέλλες.

Τη θέση αυτή της ΕΕ, ότι δηλαδή η πρόοδος στις συνομιλίες "δεν επαρκή” για τη σύναψη νέας εμπορικής συμφωνίας με το Ηνωμένο Βασίλειο, καταγράφει και το προσχέδιο των αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής, σύμφωνα με το Reuters.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες αναμένεται πάντως να ζητήσουν από τον επικεφαλής των διαπραγματευτών της ΕΕ, Μισέλ Μπαρνιέ, να εντείνει τις συνομιλίες για την επίτευξη μιας συμφωνίας έως τις 31 Δεκεμβρίου, καθώς διακυβεύεται μια εμπορική σχέση αξίας 1 τρισ. δολαρίων ετησίως.

"Είναι προς το συμφέρον και των δύο πλευρών να υπάρξει συμφωνία πριν από το τέλος της μεταβατικής περιόδου", δήλωσε ο πρόεδρος της Συνόδου Κορυφής Σαρλ Μισέλ, προσθέτοντας ωστόσο ότι "Αυτό δεν μπορεί να συμβεί με οποιοδήποτε κόστος. Οι επόμενες μέρες είναι καθοριστικές. Τα βασικά ζητήματα περιλαμβάνουν, ιδίως, τους ίσους όρους ανταγωνισμού, την αλιεία και τη διακυβέρνηση".

Υπενθυμίζεται πως αν δεν υπάρξει συμφωνία, από 1η Ιανουαρίου 2021, οι εμπορικές σχέσεις της ΕΕ με τη Βρετανία θα διέπονται από τους γενικούς όρους του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, όπως το εμπόριο ΕΕ-Αυστραλίας.

BrexitΕυρωπαϊκή ΕνωσηΜΕΓΑΛΗ ΒΡΕΤΑΝΙΑεμπορική συμφωνίαΠΟΕσύνοδος κορυφής
Keywords
Τυχαία Θέματα