BoE: «Καμπανάκι» για το ράλι στις τιμές της ενέργειας

Οι τεράστιες διακυμάνσεις στις τιμές των εμπορευμάτων σημαίνουν ότι η ανθεκτικότητα στις χρηματοπιστωτικές αγορές δεν μπορεί να θεωρείται δεδομένη και οι Aρχές παρακολουθούν την κατάσταση πολύ στενά, δήλωσε τη Δευτέρα (28/3) ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας (Bank of England) Άντριου Μπέιλι.

Οι τιμές στις αγορές φυσικού αερίου, πετρελαίου, μετάλλων και γεωργικών προϊόντων έχουν εκτοξευθεί από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία

και έχουν γίνει τόσο ασταθείς που οι εταιρείες αναγκάστηκαν να μειώσουν τους όγκους συναλλαγών λόγω τεταμένης ρευστότητας.

«Οι συνθήκες ρευστότητας έχουν επιδεινωθεί σε πολλές αγορές εμπορευμάτων, το κόστος έχει αυξηθεί, κάτι που φυσικά αντανακλά πολύ υψηλότερη αστάθεια και κινδύνους σε αυτές τις αγορές», είπε ο Μπέιλι κατά τη διάρκεια εκδήλωσης στις Βρυξέλλες.

Την περασμένη εβδομάδα, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δήλωσε ότι θα πρέπει να παρακολουθεί στενά την αγορά παραγώγων βασικών εμπορευμάτων, επειδή η αστάθεια των τιμών είχε αυξήσει την πίεση στην αγορά.

Όσον αφορά τη νομισματική πολιτική, ο Μπέιλι παρέμεινε στην ίδια πιο... ήπια γραμμή σχετικά με την ανάγκη για περαιτέρω αυξήσεις επιτοκίων λόγω της αυξανόμενης αβεβαιότητας.

Όπως είπε, η BoE είχε αρχίσει να βλέπει ενδείξεις οικονομικής επιβράδυνσης στις έρευνες επιχειρήσεων και καταναλωτών.

Ερωτηθείς για πιθανή αύξηση των επιτοκίων από την BoE στην επόμενη προγραμματισμένη συνεδρίασή της τον Μάιο, ο Μπέιλι είπε ότι η κατάσταση είναι πολύ ασταθής μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία που ώθησε τις τιμές της ενέργειας υψηλότερα.

Είπε επίσης ότι οι κίνδυνοι για τον πληθωρισμό είναι διμερείς, πράγμα που σημαίνει ότι θα μπορούσε να επιβραδυνθεί ή να επιταχυνθεί περισσότερο από ό,τι έχει προβλέψει η BoE.

bank of englandΜΠΕΙΛΙΕνέργειαΤράπεζα της Αγγλίας
Keywords
Τυχαία Θέματα