Bloomberg για εκλογές: Η Ελλάδα προετοιμάζεται για την αβεβαιότητα

Οι Έλληνες έχουν συνηθίσει στο να αλλάζουν ρότα οι πολιτικοί τους, που έχουν υιοθετήσει μια λέξη γι’ αυτό και δεν είναι άλλη από την «κωλοτούμπα».

Όπως αναφέρει το Bloomberg σε αφιέρωμά του για τις εθνικές εκλογές, η πιο διάσημη κωλοτούμπα των τελευταίων ετών ήρθε κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης της Ελλάδας, όταν ο πρώην πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας

απέφυγε την τελευταία στιγμή την έξοδο από την ευρωζώνη το 2015, συμφωνώντας με όρους για μια νέα διάσωση που είχε απορρίψει ο ελληνικός λαός στο δημοψήφισμα, που είχε προκηρύξει ο ίδιος ο Τσίπρας.

Αύριο οι Έλληνες θα πάνε στις κάλπες για να ψηφίσουν ποιος θέλουν να κυβερνήσει τα επόμενα τέσσερα χρόνια: ο σημερινός πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος κατέχει το αξίωμα από τον Ιούλιο του 2019, και ο Τσίπρας είναι οι βασικοί ανταγωνιστές.

«Αλλά δεν είναι τόσο εύκολο», τονίζει το Bloomberg καθώς πρώτον, στα τέλη του περασμένου Φεβρουαρίου η Ελλάδα συγκλονίστηκε από το πιο θανατηφόρο σιδηροδρομικό δυστύχημα στην ιστορία της χώρας. Η τραγωδία στα Τέμπη ανέδειξε τις χρόνιες ελλείψεις του κράτους και πυροδότησε την οργή των πολιτών για το πολιτικό σύστημα, η οποία έχει επίσης επιδεινωθεί από τον τιμωρητικό πληθωρισμό.

Το περίπλοκο στις επερχόμενες εκλογές είναι ότι ο Τσίπρας, πριν χάσει την εξουσία, άλλαξε τον εκλογικό νόμο για να εισαγάγει ένα πλήρες σύστημα αναλογικής εκπροσώπησης. Αυτό σημαίνει ότι ο νικητής θα πρέπει να συγκεντρώσει περίπου το 48% των ψήφων για να μπορέσει να σχηματίσει μονοκομματική κυβέρνηση. Η τελευταία φορά που ένα κόμμα κέρδισε τουλάχιστον 48% ήταν το μακρινό 1981, επομένως το νέο σύστημα διασφαλίζει ουσιαστικά ότι μια νέα κυβέρνηση θα πρέπει να σχηματιστεί μέσω συνεργασίας τουλάχιστον δύο κομμάτων.

Και αν υπάρχει ένα πράγμα στο οποίο συμφωνούν ο Μητσοτάκης και ο Τσίπρας, είναι ότι δεν μπορούν να συνεργαστούν. Ο Νίκος Ανδρουλάκης, ηγέτης του σοσιαλιστικού κόμματος ΠΑΣΟΚ, έχει πει πως θα συμμετέχει σε κυβερνητικό συνασπισμό, υπό την προϋπόθεση ότι ούτε ο Μητσοτάκης ούτε ο Τσίπρας θα είναι πρωθυπουργός. Και οι δύο αρχηγοί απέρριψαν αυτό το αίτημα. Επιπλέον, κανένα από τα άλλα κόμματα δεν θέλει να συνεργαστεί με κανέναν.

Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου έχουν επικρατήσει πολλά σενάρια, τα οποία σχεδόν αμέσως διαψεύστηκαν. Σύμφωνα με το πιο πρόσφατο σενάριο, ο Τσίπρας, ο Ανδρουλάκης και άλλοι αρχηγοί κομμάτων θα μπορούσαν να συμφωνήσουν σε μια βραχυπρόθεσμη κυβέρνηση (σ.σ. ειδικού σκοπού) με κύριο στόχο τη σύσταση κοινοβουλευτικής επιτροπής για να διερευνήσει εάν ο Μητσοτάκης έπρεπε να σταλεί σε ειδικό δικαστήριο για το εγχώριο σκάνδαλο κατασκοπείας.

Αν και ο Τσίπρας δεν ήταν «θερμός» με αυτή την ιδέα, δεν την απέρριψε κατηγορηματικά. Ο Ανδρουλάκης, ο οποίος ήταν ένα από τα άτομα που παρακολουθούνταν από τις κρατικές μυστικές υπηρεσίες, είπε ότι δεν θέλει να συμμετάσχει σε μια κυβέρνηση ειδικού σκοπού. Και ο Μητσοτάκης απέρριψε την όλη ιδέα, κάνοντας λόγο για κυβέρνηση παράλυσης. Στον απόηχο αυτών των δηλώσεων, ο Τσίπρας ξεκαθάρισε ότι προτίμησή του θα ήταν μια κυβέρνηση πλήρους θητείας, που θα έριχνε «φως» στο όλο σκάνδαλο.

Το ερώτημα, σύμφωνα με το Bloomberg, που θα απαντηθεί στον απόηχο της αυριανής ψηφοφορίας είναι αν οι αρχηγοί των ελληνικών κομμάτων θα κάνουν μια νέα κωλοτούμπα και θα σχηματίσουν ένα είδος κυβέρνησης συνασπισμού ή αν οι Έλληνες θα επιστρέψουν στις κάλπες τον Ιούλιο για ένα β’ εκλογικό γύρο.

εκλογές 2023κωλοτούμπαΚυριάκος ΜητσοτάκηςΑλέξης ΤσίπραςΝίκος Ανδρουλάκης
Keywords
Αναζητήσεις
rss
Τυχαία Θέματα