Bloomberg-ΕΚΤ: Τα επιτόκια θα μείνουν υψηλά, παρά τους οικονομικούς κινδύνους

Τα επιτόκια θα μείνουν υψηλά για μεγάλο χρονικό διάστημα, σημειώνει νέα δημοσκόπηση του Bloomberg. Μάλιστα, η ΕΚΤ αναμένεται να στείλει μήνυμα στην αγορά ότι παρά τους κινδύνους για την οικονομική ανάπτυξη η νομισματική σύσφιξη θα συνεχιστεί.

Ειδικότερα, οι ερωτηθέντες οικονομολόγοι που συμμετείχαν

στη δημοσκόπηση δεν βλέπουν περαιτέρω αυξήσεις των επιτοκίων και προβλέπουν ότι το Διοικητικό Συμβούλιο θα επιβεβαιώσει έως τον Ιανουάριο ότι έχει επιτευχθεί μια κορύφωση.

Παράλληλα, αναμένουν την πρώτη περικοπή τον Σεπτέμβριο, μετά από προηγούμενες κινήσεις για ταχύτερη συρρίκνωση του ισολογισμού.

Λίγο πάνω από το 60% των αναλυτών που συμμετείχαν στη δημοσκόπηση λέει ότι οι καθοδικοί κίνδυνοι για την ανάπτυξη έχουν αυξηθεί από τη συνεδρίαση της ΕΚΤ του Σεπτεμβρίου. Σχεδόν το ίδιο ποσοστό ανέφερε ότι το ισοζύγιο των κινδύνων για τις τιμές έχει παραμείνει σε μεγάλο βαθμό αμετάβλητο.

«Η υποχώρηση των πληθωριστικών πιέσεων που συνοδεύονται από τη διεύρυνση και την εμβάθυνση της οικονομικής αδυναμίας υποδηλώνει ότι το "υψηλότερο για περισσότερο" δεν θα διαρκέσει πολύ», δήλωσε ο Nerijus Maciulis, επικεφαλής οικονομολόγος της Swedbank. Προβλέπει την πρώτη μείωση επιτοκίου για τον Απρίλιο και βλέπει το επιτόκιο καταθέσεων να υποχωρεί στο 2% έως τον Μάρτιο του 2025.

Παραμένουν υψηλές οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό

Πάντως, μετά τις συνεδριάσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο Μαρακές αυτόν τον μήνα, η Λαγκάρντ είπε στους ομολόγους της σε παγκόσμιο επίπεδο ότι η ΕΚΤ δεν μπορεί να διακηρύξει ακόμη τη νίκη επί του πληθωρισμού, προτρέποντας για υπομονή και προσοχή ενόψει πιθανών νέων κλυδωνισμών.

Πράγματι, ενώ οι αυξήσεις των τιμών επιβραδύνθηκαν σημαντικά τον περασμένο μήνα και οι μισθολογικές πιέσεις μπορεί να αρχίσουν να μειώνονται, οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό παραμένουν υψηλές.

BloombergεπιτόκιαΕΚΤαυξήσεις
Keywords
Τυχαία Θέματα