Bloomberg: Δυσοίωνες προβλέψεις για κόκκινα δάνεια-Επιμονή Στουρνάρα για «bad bank»

18:03 4/5/2020 - Πηγή: Reporter

Δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg επαναφέρει το ζήτημα της ενδεχόμενης αύξησης των κόκκινων δανείων στις ελληνικές τράπεζες, λόγω της πανδημίας του κορονοϊού και υπογραμμίζει την πρόταση του διοικητή της ΤτΕ, κ. Γιάννη Στουρνάρα για τη δημιουργία bad bank.

Το δημοσίευμα του Bloomberg

συγκεκριμένα υπογραμμίζει τον κίνδυνο να φτάσουν στο 50% του συνολικού χαρτοφυλακίου των ελληνικών τραπεζών. Στηρίζει μάλιστα την εκτίμηση αυτή "σε πήγες του κλάδου".

Όπως εξηγούν, τα NPEs μπορεί να αυξηθούν από το 40% ή τα 68 δισ. ευρώ στα τέλη Δεκεμβρίου. Η αύξηση υπολογίζεται σε 10 δισ. ευρώ, υποστηρίζουν οι πηγές υπό καθεστώς ανωνυμίας.

Το ρεπορτάζ υπενθυμίζει ότι ο Γιάννης Στουρνάρας καλεί να στηθεί μια bad bank προκειμένου να μπορέσουν οι τράπεζες να επικεντρωθούν στη χρηματοδότηση της οικονομίας. Μια ανάλογη πρόταση το 2017 δεν προχώρησε καθώς προσέκρουσε στις αντιδράσεις των Βρυξελλών, υπενθυμίζει το πρακτορείο.

Σε διαδικτυακή συζήτηση για την οικονομία και τις τράπεζες που διοργάνωσε το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών την περασμένη εβδομάδα, ο κ. Στουρνάρας είχε επιμείνει στη συγκεκριμένη άποψη. "Το σενάριο της bad bank είχε τεθεί από την Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών το 2017, ωστόσο απορρίφθηκε. Η δημιουργία AMC, όμως, είναι η αποτελεσματικότερη λύση για την απαλλαγή των τραπεζικών ισολογισμών από τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, ειδικά, μάλιστα, όταν οι αγορές δεν λειτουργούν", είχε τότε τονίσει. Προφανώς, επιμένει σε αυτή την πρόταση και σίγουρα το ζήτημα θα μας απασχολήσει ιδιαίτερα στο μέλλον. Δεν πρόκειται άλλωστε για ελληνικό ζήτημα. Ο σχετικός διάλογος πραγματοποιείται στο ανώτατο ευρωπαϊκό επίπεδο, ωστόσο, η χώρα μας "καίγεται" περισσότερο, λόγω του ύψους των κόκκινων δανείων, που ξεπερνά κάθε άλλη ευρωπαϊκή χώρα. Διαβάστε ακόμα:Κόκκινα Δάνεια: Η νέα πραγματικότηταΕισήγηση ΕΚΤ στην Κομισιόν: Ευρωπαϊκή «bad bank» για «κόκκινα δάνεια»bad bankκόκκινα δάνειαΣτουρνάραςBloomberg
Keywords
Τυχαία Θέματα