Bloomberg:Άνω του 4% τα επιτόκια της Fed έως τον Δεκέμβριο

Σε μια ακόμα πιο επιθετική αύξηση των επιτοκίων αναμένεται να προχωρήσει η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, με τα επιτόκια να φτάνουν στο 4% έως τον Δεκέμβριο και να παραμένουν υψηλά έως το 2023, δήλωσαν οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε έρευνα του Bloomberg.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με το Bloomberg,

την επόμενη Τετάρτη (21/9) οι Αμερικανοί τραπεζίτες θα αυξήσουν κατά ακόμη 75 μονάδες βάσης το βασικό επιτόκιο, και εφόσον επιβεβαιωθεί η παραπάνω εκτίμηση, θα πρόκειται για την τρίτη συνεχόμενη παρέμβαση των 75 μονάδων βάσης, κάτι που θα αναμορφώσει το επιτοκιακό εύρος στο 3%- 3,25%.

Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε έρευνα του Bloomberg, θεωρούν ότι τα επιτόκια θα ξεπεράσουν το 4% έως το τέλος του 2022, ενώ θα κινηθούν σε ακόμη υψηλότερα επίπεδα εντός του 2023, προτού οπισθοχωρήσουν στο 3,6% το 2024.

«Πιστεύουμε ότι η Fed θα συνεχίσει τις αυξήσεις έως ότου αντιληφθεί ότι ο πληθωρισμός πράγματι υποχωρεί» τονίζει ο Robert Dent, οικονομολόγος στη Nomura. «Όσο περισσότερο ο πληθωρισμός μένει σε υψηλά επίπεδα, τόσο μεγαλύτερες είναι οι ανησυχίες».

Από την πλευρά της, η Oxford Economics εκτιμά ότι «ο επί μακρόν υψηλός πληθωρισμός θα φέρει πιο επιθετικές αυξήσεις, ενώ οι αρνητικές επιπτώσεις από την ευρύτερη εξασθένηση του κλίματος θα ωθήσει την οικονομία σε μια ήπια ύφεση στο α’ μισό του 2023».

BloombergFEDεπιτόκιαΑΥΞΗΣΗοικονομικό κλίμαέρευνα
Keywords
Τυχαία Θέματα