Avax: Οι μεθοδικές κινήσεις και το υψηλό ανεκτέλεστο υπόλοιπο

Σε φάση έναρξης υλοποίησης σημαντικών έργων που έχουν αναληφθεί, εισέρχεται ο όμιλος Avax και αυτή η αυξανόμενη κατασκευαστική δραστηριότητα πρόκειται να αποτυπωθεί στις οικονομικές καταστάσεις των επόμενων περιόδων.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων εννεαμήνου 2022, προκειμένου να ενισχύσει την ταμειακή του ρευστότητα σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα και να αντιμετωπίσει τις ανάγκες χρηματοδότησης νέων επενδύσεων, ο όμιλος Avax προχώρησε στην απο-επένδυση από ορισμένες

ώριμες συμβάσεις παραχώρησης / ΣΔΙΤ και μη-βασικές δραστηριότητες και λοιπά περιουσιακά στοιχεία. Η πλέον πρόσφατη αποεπένδυση είναι η πώληση της συμμετοχής του ομίλου στην παραχώρησης της Γέφυρας Ρίου-Αντιρρίου, για την οποία εισπράχθηκε τίμημα περίπου 60 εκατ. ευρώ, ενώ τον Ιούνιο 2022 είχε προηγηθεί η πώληση χαρτοφυλακίου έργων ΑΠΕ της θυγατρικής Volterra με αντίστοιχο τίμημα, και το 2020 η πώληση των κτηρίων των κεντρικών γραφείων του Ομίλου στο Μαρούσι έναντι ποσού 34 εκατ. ευρώ. Από τις τρεις αυτές από-επενδύσεις καταγράφεται συνολικό κεφαλαιακό κέρδος άνω των 90 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα, η Avax κινείται μεθοδικά και επιλεκτικά σε συνεργασία με διεθνείς ομίλους για την διεκδίκηση νέων έργων ΣΔΙΤ και παραχωρήσεων, ενώ παράλληλα προχωρά σε εσωτερική μετακίνηση των συμμετοχών του σε παραχωρήσεις σε εξειδικευμένη θυγατρική εταιρεία. Ήδη πραγματοποιήθηκε η μετακίνηση της συμμετοχής στον Αυτοκινητόδρομο Αιγαίου και σύντομα αναμένεται να ολοκληρωθεί η αντίστοιχη μεταφορά της συμμετοχής στην Ολυμπία Οδό.

Έχοντας ήδη υπογράψει νέες συμβάσεις συνολικής αξίας 505 εκατ. ευρώ στο εννεάμηνο του 2022, το ανεκτέλεστο υπόλοιπο των υπογεγραμμένων συμβάσεων κατασκευαστικών έργων του ομίλου, σύμφωνα με τα Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα, ανήλθε σε 1,7 δισ. ευρώ περίπου την 30.09.2022 έναντι 2 δισ. ευρώ στα μέσα του τρέχοντος έτους και 1,4 δισ. ευρώ στο τέλος του 2021. Επισημαίνεται ότι από το σύνολο του ανεκτέλεστου υπολοίπου των έργων της 30.09.2022 έχει αφαιρεθεί ποσό 308 εκατ. ευρώ σχετιζόμενο με έργο στον Λίβανο, για το οποίο η διεθνής διαιτησία επί του αιτήματος αποζημίωσης της εταιρείας βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο. Στα ανωτέρω στοιχεία για το ανεκτέλεστο υπόλοιπο δεν περιλαμβάνονται συμβάσεις εκτός του κατασκευαστικού τομέα, όπως πχ το real estate και άλλες υπηρεσίες.

Στη διάρκεια του δ’ τριμήνου του έτους, ο όμιλος Avax έχει υπογράψει συμβάσεις συνολικής αξίας 150 εκατ. ευρώ, ενώ την τρέχουσα περίοδο υπάρχουν και συμβάσεις αξίας 445 εκατ. ευρώ προς υπογραφή στο αμέσως επόμενο διάστημα, έχοντας ήδη μειοδοτήσει στους σχετικούς διαγωνισμούς. Συνυπολογίζοντας όλα τα παραπάνω έργα, και μη λαμβάνοντας υπόψη την εκτέλεση έργων μετά την 30.09.2022 η οποία δεν έχει ακόμη καταγραφεί, το ανεκτέλεστο υπόλοιπο του ομίλου την τρέχουσα περίοδο προσεγγίζει τα 2,3 δισ. ευρώ.

Κατασκευές

Μετά την διακοπή της ενοποίησης της δραστηριότητας της ενέργειας, ο κλάδος κατασκευών εισφέρει το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων του ομίλου, καθώς δεν γίνεται ολική ενοποίηση των εσόδων των συμμετοχών σε παραχωρήσεις. Όπως αναφέρεται στην οικονομική έκθεση της Avax, ο κλάδος κατασκευών του ομίλου στο εννεάμηνο του 2022 κατέγραψε μειωμένη δραστηριότητα σε σχέση με τη συγκρίσιμη περίοδο του 2021, λόγω καθυστερήσεων στην έναρξη των νέων έργων που έχει αναλάβει το τελευταίο διάστημα ο όμιλος.

Παραχωρήσεις

Ο τομέας των παραχωρήσεων σημείωσε άνοδο στο εννεάμηνο του 2022 σε σχέση με το προηγούμενο έτος, καθώς η κυκλοφορία οχημάτων συνεχίζει να ανακάμπτει μετά την άρση των μέτρων κατά των μετακινήσεων των πολιτών για την αντιμετώπιση της πανδημίας του covid-19. Τα κυκλοφοριακά στοιχεία για τις διελεύσεις οχημάτων στις οδικές παραχωρήσεις στις οποίες συμμετέχει ο όμιλος δείχνουν ότι εντός του 2022 έχουν προσεγγισθεί τα δεδομένα του 2019.

Ειδικά στην Αττική Οδό, η κίνηση οχημάτων στο εννεάμηνο του 2022, έχει επανέλθει στα επίπεδα κυκλοφορίας προ πανδημίας covid-19 για τις αντίστοιχες χρονικές περιόδους, φτάνοντας περίπου τις 234 χιλ. διελεύσεις σε μέση ημερήσια βάση, παρά την αρνητική επίδραση της κακοκαιρίας που έπληξε την Αττική τον Ιανουάριο 2022. Στο αμέσως επόμενο δίμηνο Οκτωβρίου-Νοεμβρίου 2022 οι ημερήσιες διελεύσεις οχημάτων ήταν ακόμη υψηλότερες, φτάνοντας κατά μέσο όρο τις 248 χιλ., υπερβαίνοντας τα δεδομένα της αντίστοιχης περιόδου του 2019.

Άβαξκατασκευαστική δραστηριότητααποεπένδυσηΣΔΙΤπαραχωρήσειςΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣΝΕΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ
Keywords
Αναζητήσεις
rss
Τυχαία Θέματα