Avax: Η πορεία των γραμμών του Μετρό-Οι βάσεις για κερδοφορία

Τα θεμέλια για ακόμη πιο ισχυρές επιδόσεις τα επόμενα χρόνια έχει βάλει η Avax σύμφωνα με όσα ανέφερε η διοίκηση του ομίλου στην ετήσια γενική συνέλευση των μετόχων, που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη (23/6).

Ερωτώμενος για τις ανατιμήσεις στα οικοδομικά υλικά, ο διευθύνων σύμβουλος της Avax, Κωνσταντίνος Μιτζάλης, σημείωσε πως τα κυβερνητικά μέτρα που έχουν δρομολογηθεί για τα δημόσια έργα θα μετριάσουν το επιπλέον κόστος των εργολαβιών, σημειώνοντας πως

τα μέτρα ελάφρυνσης του κλάδου ήταν αναγκαία πριν αυξηθεί η τιμή των υλικών. Σε ό,τι αφορά τα ιδιωτικά έργα, σύμφωνα με τον CEO της Avax, οι πελάτες συνεργάζονται με στόχο την απρόσκοπτη υλοποίηση των έργων.

Τόνισε επίσης πως δεν υπάρχουν ελλείψεις, αλλά ενδεχομένως να υπάρχουν κάποιες καθυστερήσεις σε ό,τι αφορά τα υλικά από το εξωτερικό. Η πανδημία του κορονοϊού δημιούργησε ορισμένα προβλήματα στην παραγωγική διαδικασία, πρόσθεσε ο κ. Μιτζάλης.

Αναφορικά με τη Γραμμή 4 του Μετρό, οι εργασίες έχουν ξεκινήσει, ενώ έχει γίνει και η απαραίτητη προετοιμασία των μελετών σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα. Όπως ανέφερε ο κ. Μιτζάλης, ετοιμάζονται δύο μετροπόντικες από εργοστάσιο της Γερμανίας, οι οποίοι θα βρίσκονται στην Ελλάδα εντός του ερχόμενου Σεπτεμβρίου. Μάλιστα, στα τέλη Ιουνίου αναμένεται να πάει στη Γερμανία αντιπροσωπεία της Αττικό Μετρό για να παραλάβει τους μετροπόντικες. «Ό,τι γίνεται από εμάς, γίνεται εντός χρονοδιαγράμματος», ξεκαθάρισε ο κ. Μιτζάλης, ενώ πρόσθεσε πως θα καλυφθούν στο μέλλον οι όποιες μικρές καθυστερήσεις, τονίζοντας πως ο όμιλος επιταχύνει την έγκριση των μελετών.

Όσο για τη Γραμμή 3, ο διευθύνων σύμβουλος του κατασκευαστικού ομίλου γνωστοποίησε πως τον ερχόμενο Σεπτέμβριο αναμένεται να παραδοθούν οι υπόλοιποι σταθμοί (Πειραιάς, Δημοτικό Θέατρο, Μανιάτικα). Μάλιστα, τόνισε πως πρόκειται για σημαντικό επίτευγμα αν αναλογιστεί κανείς τις δυσκολίες, που προέκυψαν με την επέλαση της πανδημίας. Κι αυτό διότι το έργο ολοκληρώνεται μόλις δύο χρόνια μετά την παράδοση των σταθμών «Αγία Βαρβάρα», «Κορυδαλλός» και «Νίκαια» της ίδιας γραμμής.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ομίλου, Χρήστος Ιωάννου, επιβεβαίωσε πως το ανεκτέλεστο υπόλοιπο της Avax «αγγίζει» τα 2,2 δισ. ευρώ, από 1,4 δισ. ευρώ στο τέλος του 2021, ύστερα και από τη συμβασιοποίηση για τα έργα υποδομών στο Ελληνικό ύψους 300 εκατ. ευρώ.

Ο κ. Ιωάννου ξεκαθάρισε πως ο όμιλος δεν σχεδιάζει μία ενδεχόμενη αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου ή κάποια έκδοση ομολογιακού δανείου, καθώς η κεφαλαιακή θέση του είναι ισχυρή μετά και από τη συμφωνία πώλησης του χαρτοφυλακίου ΑΠΕ της Volterra στη ΔΕΗ Ανανεώσιμες. Για το ίδιο θέμα, ανέφερε πως η εν λόγω συμφωνία απέφερε στην Avax κεφαλαιακό κέρδος ύψους 40 εκατ. ευρώ, ενώ πρόσθεσε πως πρόκειται για μία συναλλαγή αποτελεί απόφαση του ομίλου να αποεπενδύσει από μια αγορά που δεν έχει το επιχειρηματικό μέγεθος.

Σημειώνεται πως το 2021 ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών του ομίλου από συνεχιζόμενες δραστηριότητες αυξήθηκε κατά 28% σε 592,2 εκατ. ευρώ έναντι 462,7 εκατ. ευρώ το 2020. Τέλος, σύμφωνα με τον κ. Ιωάννου, ο όμιλος έχει καλύτερες προοπτικές κερδοφορίας λόγω των μειωμένων εκπτώσεων σε σχέση με το παρελθόν.

Αριστοτέλης Παππάς

ΆβαξΜΕΤΡΟΑνεκτέλεστο υπόλοιπογενική συνέλευσηΚωνσταντίνος ΜιτζάληςΧρήστος Ιωάννου
Keywords
Τυχαία Θέματα