Amazon-iRobot: Δεν ολοκληρώθηκε η συμφωνία και απολύονται 350 υπάλληλοι

Η Amazon ανακοίνωσε τη Δευτέρα (29/1) ότι δεν θα προχωρήσει με την προγραμματισμένη εξαγορά της iRobot που κατασκευάζει ηλεκτρικές σκούπες, καθώς «δεν υπήρχε δρόμος για την έγκριση της συμφωνίας από τις ρυθμιστικές αρχές».

Σύμφωνα με το CNBC, η κατασκευάστρια εταιρεία Roomba ανακοίνωσε επίσης ότι θα απολύσει το 31% των υπαλλήλων της, περίπου 350 άτομα, και ότι ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της, Colin

Angle, θα παραιτηθεί.

Οι μετοχές της iRobot υποχώρησαν κατά 10% στις πρωινές συναλλαγές με αφορμή την είδηση.

Η τύχη της συμφωνίας βυθίστηκε σε αβεβαιότητα μετά από δημοσίευμα της Wall Street Journal, σύμφωνα με το οποίο η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα προσφέρει ρυθμιστική έγκριση.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το εκτελεστικό όργανο της ΕΕ, ξεκίνησε έρευνα τον Ιούλιο, λέγοντας ότι η προτεινόμενη συμφωνία θα μπορούσε να έχει ως αποτέλεσμα η Amazon να εμποδίσει τους ανταγωνιστές της iRobot να ανταγωνίζονται στην ηλεκτρονική αγορά της Amazon. Η Επιτροπή υποστήριξε ότι η Amazon θα μπορούσε να διαγράψει από τη λίστα ή να μειώσει την προβολή των ανταγωνιστικών προϊόντων στα αποτελέσματα αναζήτησης.

«Η εμπεριστατωμένη έρευνά μας έδειξε προκαταρκτικά ότι η εξαγορά της iRobot θα επέτρεπε στην Amazon να αποκλείσει τους ανταγωνιστές της iRobot περιορίζοντας ή υποβαθμίζοντας την πρόσβαση στα καταστήματα Amazon», ανέφερε σε δήλωσή της η Margrethe Vestager, εκτελεστική αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

«Είμαστε απογοητευμένοι που η εξαγορά της iRobot από την Amazon δεν μπόρεσε να προχωρήσει», δήλωσε σε ανακοίνωση ο David Zapolsky, ανώτερος αντιπρόεδρος και γενικός σύμβουλος της Amazon.

Η iRobot δήλωσε ότι θα επικεντρωθεί στη βελτίωση του περιθωρίου κέρδους, θα μειώσει τις δαπάνες για έρευνα και ανάπτυξη και θα διακόψει όλες τις εργασίες σε προϊόντα «μη φροντίδας δαπέδου», συμπεριλαμβανομένων των καθαριστών αέρα και των ρομποτικών χλοοκοπτικών μηχανών.

«Ο τερματισμός της συμφωνίας με την Amazon είναι απογοητευτικός, αλλά η iRobot στρέφεται τώρα προς το μέλλον με έμφαση και δέσμευση να συνεχίσει να κατασκευάζει προσεγμένα ρομπότ και ευφυείς καινοτομίες για το σπίτι που κάνουν τη ζωή καλύτερη», ανέφερε σε ανακοίνωση ο Angel της iRobot.

Η Amazon θα καταβάλει στην iRobot ένα συμφωνημένο προηγουμένως ποσό ύψους 94 εκατομμυρίων δολαρίων για τη διάσπαση της συμφωνίας. Η τερματισμένη συμφωνία, που ανακοινώθηκε για πρώτη φορά το 2022, θα αποτιμούσε αρχικά την iRobot σε περίπου 1,7 δισεκατομμύρια δολάρια.

#Amazon #IROBOT #συμφωνία #απολύσεις #προσωπικό
Keywords
Αναζητήσεις
amazon-irobot-den-oloklirothike-i-symfonia-kai-apolyontai-350-ypalliloi.htm
Τυχαία Θέματα