Τον Ιούνιο οι αποφάσεις για το χρέος και την έξοδο της Ελλάδας από το πρόγραμμα

17:12 27/4/2018 - Πηγή: Dimosio

«Τον Ιούνιο οι υπουργοί θα αποφασίσουν επί όλων των διαδικασιών που θα διευκολύνουν την έξοδο της Ελλάδας από το πρόγραμμα».

Αυτό τόνισε ο επικεφαλής του Eurogroup Mάριο Σεντένο μετά την ολοκλήρωση του άτυπου Eurogroup στη Σόφια της Βουλγαρίας, στο επίκεντρο της οποίας βρέθηκε η τελευταία φάση του ελληνικού προγράμματος και όσα θα ακολουθήσουν στη μετα-μνημονιακή εποχή.

Ο πρόεδρος του Eurogroup Μάριο

Σεντέντο δήλωσε πως οι θεσμοί έκαναν μια υποστηρικτική παρουσίαση για την πρόοδο στην εφαρμογή των προαπαιτούμενων της τέταρτης αξιολόγησης. Απεκάλυψε δε πως τα κλιμάκια θα επιστρέψουν στην Αθήνα στις 14 Μάιου για να επιδιωχθεί μια συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο (Staff Level Agreement).

Ο Μάριο Σεντένο είπε πως το Eurogroup ενημερώθηκε για το αναπτυξιακό σχέδιο της Ελλάδος και συζήτησε για τη μετά το Μνημόνιο εποχή. Ξεκαθάρισε δε πως βασικό στοιχείο είναι να μην υπάρξει αντιστροφή των μεταρρυθμίσεων. Συμπλήρωσε δε πως το Eurogroup θα συζητήσει τον Ιούνιο για όλα τα μέτρα που θα διευκολύνουν την έξοδο της Ελλάδος από το πρόγραμμα τον Αύγουστο.

«Η τελική απόφαση για την ελάφρυνση του χρέους, εφόσον χρειαστεί θα αποφασιστεί στο τέλος του προγράμματος και με την προϋπόθεση ότι πρώτα θα έχει ολοκληρωθεί ομαλά το ελληνικό πρόγραμμα», τόνισε χαρακτηριστικά.

O Ευρωπαίος Επίτροπος Πιερ Μοσκοβοσί ανέφερε πως τα προαπαιτούμενα της Ελλάδος θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί έως τον Ιούνιο καθώς η πολιτική βούληση που υπάρχει είναι να κλείσει το πρόγραμμα τον Αύγουστο.

Όπως τόνισε στόχος της αποστολής των θεσμών είναι να έχει επιτευχτεί μια συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο έως της 24 Μαΐου, οπότε θα πραγματοποιηθεί το επόμενοEurogroup. Εκτίμησε δε πως αυτό είναι εφικτό.

Ο Μοσκοβισί δήλωσε πως η Ευρωομάδα άκουσε με μεγάλη προσοχή το σχέδιο που παρουσίασε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος για την αναπτυξιακή στρατηγική της Ελλάδος για την αύξηση της παραγωγικότητας και τη βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος. «Αυτή η αναπτυξιακή στρατηγική ελληνικής ιδιοκτησίας που είναι σε καλή τροχιά θα πρέπει να αποκρυσταλλωθεί και να συμπληρωθεί», τόνισε.

Ο Επίτροπος δήλωσε πως όταν το ελληνικό πρόγραμμα ολοκληρωθεί η εφαρμογή των διαθρωτικών αλλαγών θα πρέπει να συνεχιστεί. «Χρειαζόμαστε ένα μηχανισμό για την μεταμνημονιακή εποπτεία Αυτή η μεταμνημονιακή εποπτεία δεν θα είναι ένα νέο πρόγραμμα», είπε.

Ο ίδιος ανάφερε πως σήμερα η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους δεν ήταν στο επίκεντρο. «Δεν μπήκαμε σε αυτό το θέμα σήμερα καθώς διαπιστώσαμε πως θα χρειαστεί περισσότερη δουλειά από το EuroWorking Group», είπε ο Επίτροπος Μοσκοβισί.

Το μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ Μπενουά Κερέ δήλωσε πως η πρώτη προτεραιότητα είναι η έγκαιρη ολοκλήρωσης της τέταρτης αξιολόγησης. «Υπάρχει δουλειά που πρέπει να γίνει», είπε.

Ο ίδιος τόνισε πως αν και υπάρχει πρόοδος στον εξωδικαστικό μηχανισμό, στους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς και στη μείωση των κόκκινων δανείων ανέφερε πως απαιτούνται πρόσθετες προσπάθειες.

Ο Κερέ ανέφερε πως όσο πιο ισχυρός θα είναι ο μηχανισμός μεταμνημονιακής επιτροπείας τόσο το καλύτερο.

Στη βάση αυτή υπογράμμισε πως όσο πιο εμπροστοβαρή και όσο πιο αυτόματα θα είναι τα μέτρα για το χρέος και όσο λιγότερες προϋποθέσεις τεθούν, τόσο μεγαλύτερη θετική επίπτωση θα έχουν στις αγορές.

Keywords
Τυχαία Θέματα