«Σβήνουν» εισφορές 42 μηνών σε 40.000 μηχανικούς – Μέχρι και 1.000 ευρώ το κέρδος των ασφαλισμένων

10:48 28/3/2018 - Πηγή: Dimosio

Αναδρομικές εισφορές 42 μηνών, που κυμαίνονται μεταξύ 588 και 1.000 ευρώ, «σβήνει» για περίπου 40.000 μηχανικούς ασφαλισμένους στο πρώην ΕΤΑΑ-ΤΣΜΕΔΕ, εγκύκλιος του υπουργείου Εργασίας. Πρόκειται για ένα πρόβλημα το οποίο έθεταν μετ’ επιτάσεως οι μηχανικοί και δη το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος (ΤΕΕ) στο υπουργείο και πλέον, με την εγκύκλιο που υπέγραψε τις προηγούμενες ημέρες ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Τάσος Πετρόπουλος, διαγράφονται οι αναδρομικές οφειλές

από τη μη καταβολή της ειδικής προσαύξησης που προβλέφθηκε το 2011.

Σύμφωνα με ειδικούς της κοινωνικής ασφάλισης με την κίνηση αυτή οι μηχανικοί κερδίζουν από 600€ – 1.000€ , καθώς διαγράφονται οι αναδρομικές οφειλές τους, από την μη καταβολή της μνημονιακής αύξησης στον κλάδο Ειδικής Προσαύξησης για τα έτη 2011- 2014.
Η εγκύκλιος του υφυπουργού Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Τάσου Πετρόπουλου, διευκρινίζει πως μετά την κατάργηση του κλάδου Ειδικής Προσαύξησης με τον νόμο Κατρούγκαλου αναδρομικά από 1/1/2016 “δεν συντρέχει πλέον λόγος είσπραξης των οφειλών για την Ειδική Προσαύξηση από την αναδρομική εφαρμογή των σχετικών ρυθμίσεων του νόμου 3986/2011”.

Η εγκύκλιος αφορά τις ρυθμίσεις του νόμου 3986 του 2011 με τις οποίες τροποποιήθηκε ο τρόπος υπολογισμού των εισφορών Ειδικής Προσαύξησης του πρ. ΤΣΜΕΔΕ. Στον κλάδο η εισφορά ήταν 12% επί της ασφαλιστικής κατηγορίας και υποχρέωση ασφάλισης είχαν όσοι ασφαλίζονταν μόνο στο ΤΣΜΕΔΕ και όχι όσοι ήταν παραλλήλως ασφαλισμένοι σε ΤΣΜΕΔΕ και Δημόσιο ή ΤΣΜΕΔΕ και ΔΕΚΟ. Συγκεκριμένα, για τους παλαιούς (μέχρι 31/12/1992 ασφαλισμένους) προβλέφθηκε πρόσθετη εισφορά 2% επί της 1ης ασφαλιστικής κατηγορίας, ενώ για τους νέους η υποχρεωτική τους μετάταξη ανά 3ετία σε ανώτερη ασφαλιστική κατηγορία, επί της οποίας 12% ήταν η Ειδική Προσαύξηση.

Το πρ. ΕΤΑΑΤΣΜΕΔΕ δεν εφάρμοσε την αύξηση, επειδή εκκρεμούσε ενώπιον του ΣτΕ αίτηση ακύρωσης της ρύθμισης από το ΤΕΕ. Το 2015 εκδόθηκε η απόφαση, απορρίφθηκε η αίτηση ακύρωσης και τέθηκε ζήτημα αναδρομικής καταβολής των ποσών. Με νόμο τον Ιούλιο του 2015 ορίστηκε πως οι οφειλές από τις αυξήσεις που δεν πληρώθηκαν για την περίοδο 1/7/2011 μέχρι 31/12/2014 θα καταβάλλονται σε ισόποσες δόσεις. Το ΔΣ του ΕΤΑΑ αποφάσισε την είσπραξη σε 8 εξαμηνιαίες δόσεις. Η πρώτη δόση ήταν πληρωτέα με το Β΄ εξάμηνο 2016, που κατέστη ληξιπρόθεσμο στα τέλη του περασμένου Φεβρουαρίου. Χθες, ο υφυπουργός, Τ. Πετρόπουλος, διευκρίνισε πως “δεν συντρέχει πλέον λόγος είσπραξης των οφειλών”. Οι παλαιοί ασφαλισμένοι – μηχανικοί κερδίζουν οφειλές ύψους 14€ το μήνα για 42 μήνες. Οι νέοι ασφαλισμένοι κερδίσουν οφειλές περί τα 20€ το μήνα για 42 μήνες. Προσοχή, δεν διαγράφεται συνολικά η τυχόν οφειλή για τον κλάδο Ειδικής Προσαύξησης, αλλά η αύξηση που προκύπτει από τον νόμο 3986 του 2011.

Από την διαγραφή του ΤΕΕ η διαγραφή στο ΤΣΜΕΔΕ

Με δεύτερη εγκύκλιο του κ. Πετρόπουλου ξεμπλοκάρουν περί τις 300 αιτήσεις συνταξιοδότησης μηχανικών και δίδεται η ευκαιρία σε άλλους να επανέλθουν στην εργασία και την ασφάλιση, καθώς διευκρινίζεται ότι η αναδρομική διαγραφή από το πρ. ΕΤΑΑ- ΤΣΜΕΔΕ ανατρέχει στην ημερομηνία διαγραφής από το ΤΕΕ, ανεξαρτήτως της ημερομηνίας υποβολής δήλωσης στη Νομαρχία. Λύνονται έτσι τα χέρια πολλών μηχανικών που έχουν λάβει αναδρομική διαγραφή από το ΤΕΕ, όμως το πρώην ΤΣΜΕΔΕ δεν προχωρά στη διαγραφή τους από αυτή την ημερομηνία, αλλά από την ημερομηνία παύσης στη Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών της Νομαρχίας. Συνεπώς στις περιπτώσεις, στις οποίες μέχρι 31/12/2016 προκύπτει διαφορετική ημερομηνία διακοπής από ΤΕΕ και Νομαρχία, λαμβάνεται για το ΤΣΜΕΔΕ η ημερομηνία διαγραφής από το ΤΕΕ. Σε κάθε περίπτωση οι υπηρεσίες θα πρέπει να εξετάζουν εάν για το επίμαχο διάστημα ο ασφαλισμένος έχει λάβει ικανότητα ή εγγυητικές επιστολές.

Για “δυο εγκυκλίους που επιλύουν χρονίζοντα προβλήματα των μηχανικών” έκανε λόγο ο πρόεδρος του ΤΕΕ, Γιώργος Στασινός, συγχαίροντας τον Τ. Πετρόπουλο και ζητώντας επίλυση και των άλλων προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι Μηχανικοί με τον ΕΦΚΑ. Σε χθεσινή εκδήλωση του ΤΕΕ, μάλιστα, ο Ειδικός Γραμματέας, Φ. Κουρμούσης διβεβαίωσε πως “σύντομα και οι μηχανικοί θα ενταχθούν στον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών” ώστε να ρυθμίσουν οφειλές τους σε έως και 120 δόσεις. Οι ασφαλισμένοι του τ. ΕΤΑΑ θα μπορούν να υποβάλλουν αίτηση μετά τις 16 Απριλίου.

Keywords
Τυχαία Θέματα