Στον εξωδικαστικό μηχανισμό επαγγελματίες με χρέη έως 50.000 ευρώ

09:08 17/1/2018 - Πηγή: Dimosio

Από την 1η Φεβρουαρίου θα μπορούν να μπουν στον εξωδικαστικό μηχανισμό ελεύθεροι επαγγελματίες με χρέη έως 50.000 ευρώ προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία. Στη συνέχεια, οι επαγγελματίες θα δύνανται να απευθυνθούν στις τράπεζες και να ρυθμίσουν τις υπόλοιπες οφειλές τους, με χρήση «εργαλείων, όπως ο κώδικας δεοντολογίας.

Σύμφωνα με τον ειδικό γραμματέα Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, Φώτη Κουρμούση, στόχος είναι σε τελική φάση να αποκτήσει δυνατότητα υπαγωγής το σύνολο των οφειλετών, καθώς σήμερα η νομοθεσία

καλύπτει όσους ελεύθερους επαγγελματίες έχουν ύψος οφειλών προς το Δημόσιο μέχρι και 50.000 ευρώ.

Παράλληλα, ολοκληρώνεται σύστημα αυτόματης παραγωγής μελέτης βιωσιμότητας για μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Οι μικρότερες επιχειρήσεις που δεν έχουν τη δυνατότητα να προσλάβουν εξειδικευμένο σύμβουλο θα μπορούν να ολοκληρώνουν εύκολα με ίδια μέσα τη δική τους μελέτη βιωσιμότητας. Όπως εξήγησε ο κ. Κουρμούσης, αυτό που επιδιώκεται είναι να δίδεται στους επιχειρηματίες η δυνατότητα να παράγεται η μελέτη βιωσιμότητας αυτόματα μέσα από την ηλεκτρονική πλατφόρμα ώστε να μη χρειάζεται ούτε καν να συμπληρώνουν τα στοιχεία τους, εφόσον τους ζητηθεί η συγκεκριμένη μελέτη, επί παραδείγματι από μια τράπεζα.

Σημειώνεται ότι τους πρώτους τέσσερις μήνες λειτουργίας της ηλεκτρονικής πλατφόρμας υποβλήθηκαν περί τις 14.500 αιτήσεις σε διάφορα στάδια, με μόλις 12 επιχειρήσεις να έχουν ολοκληρώσει επιτυχώς τη διαδικασία, ρυθμίζοντας τα χρέη τους. Περισσότερες από τις μισές επιχειρήσεις που έσπευσαν να κάνουν χρήση του εξωδικαστικού συμβιβασμού έχουν οφειλές έως 50.000 ευρώ, ενώ αρκετές εταιρείες με χρέη από 50.000 έως 300.000 ευρώ έχουν μπει στην πλατφόρμα αναζητώντας πληροφορίες.

Keywords
Τυχαία Θέματα