Ποιοι θα δουν πρώτοι αυξήσεις μισθών με την επαναφορά των συμβάσεων

10:01 20/8/2018 - Πηγή: Dimosio

Μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένεται η κρίσιμη συνάντηση των στελεχών του υπουργείου Εργασίας με τους κοινωνικούς εταίρους προκειμένου να γίνουν οι πρώτες συζητήσεις για την επαναφορά του μέτρου της επεκτασιμότητας των συλλογικών συμβάσεων από τις 21 Αυγούστου.

Η αλλαγή σελίδας στα εργασιακά συνδέεται άμεσα με το τέλος των μνημονίων και η Κυβέρνηση επιθυμεί να δώσει πανηγυρικές διαστάσεις στη βελτίωση αγοράς εργασίας μετά από 8 χρόνια μνημονίου. Ωστόσο, υψηλόβαθμες πηγές του υπουργείου Εργασίας επισημαίνουν

ότι το…σήμα για την αλλαγή θα δοθεί από την Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης και συγκεκριμένα από τον Έλληνα Πρωθυπουργό.

Σύμφωνα με εργατολόγους η επαναφορά από τον ερχόμενο Αύγουστο των δύο βασικών αρχών των συλλογικών διαπραγματεύσεων, της επεκτασιμότητας των συλλογικών συμβάσεων εργασίας και της αρχής της ευνοϊκότερης ρύθμισης, ενισχύει τη διαπραγματευτική θέση των εργαζομένων, δίνοντας τους τη δυνατότητα της διεκδίκησης και υπογραφής συλλογικών συμβάσεων εργασίας, με αυξήσεις μισθών και βελτίωση εργασιακών δικαιωμάτων.

Για να ισχύσει η επεκτασιμότητα των συμβάσεων σε όλες τις επιχειρήσεις θα πρέπει το υπουργείο Εργασίας να αποδεικνύει ότι η ισχύουσα σύμβαση έχει υπογραφεί από επιχειρήσεις, στις οποίες δουλεύουν συνολικά πάνω από τους μισούς εργαζόμενους του κλάδου.

Μάλιστα, κοινωνικοί εταίροι και υπουργείο Εργασίας έχουν συμφωνήσει σε προηγούμενη συνάντηση τους ότι ο έλεγχος για την αντιπροσωπευτικότητα των εργοδοτικών οργανώσεων θα διενεργείται μέσω του πληροφοριακού συστήματος «ΕΡΓΑΝΗ», ενώ το Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας θα…ανάβει το “πράσινο φως” για τα στοιχεία που εκδίδονται από το «Εργάνη», προκειμένου να υπάρξει και η τυπική επικύρωση και να ξεκινήσει η διαδικασία αύξησης των μισθών.

Σύμφωνα με υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου Εργασίας οι εργαζόμενοι που θα δουν αυξήσεις στους μισθούς μετά τις κρίσιμες αλλαγές είναι αυτοί που έχουν εν ενεργεία σύμβαση εργασίας. Σημαντικό όφελος θα δουν οι εργαζόμενοι σε τουριστικές μονάδες, αλλά και σε υπηρεσίες του τουρισμού, ενώ αυξήσεις θα δουν ακόμα οι απασχολούμενοι σε ναυτιλιακές επιχειρήσεις και ναυτικά πρακτορεία.

Keywords
Τυχαία Θέματα