Πέθανε ο ηθοποιός Σαμ Νιλ στα 78 του χρόνια
Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 78 ετών ο καταξιωμένος ηθοποιός από τη Νέα Ζηλανδία, Σαμ Νιλ. Στη μακρόχρονη πορεία του στον κινηματογράφο συμμετείχε σε σημαντικές παραγωγές, μεταξύ των οποίων βραβευμένες με Όσκαρ ταινίες αλλά και μεγάλες εμπορικές επιτυχίες, όπως «Το Πιάνο» και το «Jurassic Park».
Ο θάνατος του ηθοποιού ανακοινώθηκε τη Δευτέρα
Farewell to a Legend: Sam Neill Dies at 78
Beloved Jurassic Park icon Sam Neill has passed away at age 78 in Sydney, surrounded by family. His loved ones shared the heartbreaking news today, noting the loss was sudden and unexpected — though he had recently been cancer-free… pic.twitter.com/rDfyOFzmlE
Η ανακοίνωση της οικογένειας του Σαμ Νιλ αναφέρει: «Με βαθιά θλίψη, η οικογένεια του Σαμ Νιλ ανακοινώνει την είδηση του θανάτου του τη Δευτέρα 13 Ιουλίου, στο Σίδνεϊ της Αυστραλίας. Ο Σαμ ήταν περιτριγυρισμένος από την οικογένειά του και έφυγε με την αξιοπρέπεια που χαρακτήριζε ολόκληρη τη ζωή του.
Η απώλεια ήταν ξαφνική και απροσδόκητη, αλλά ευλογημένη από το γεγονός ότι ο Σαμ παρέμεινε ελεύθερος από καρκίνο. Θα θέλαμε να εκφράσουμε την βαθύτατη ευγνωμοσύνη μας στο προσωπικό του Ιδιωτικού Νοσοκομείου St Vincent’s για την απίστευτη φροντίδα που του παρείχαν.
Περισσότερες λεπτομέρειες θα γνωστοποιηθούν αργότερα, αλλά προς το παρόν, εκ μέρους της οικογένειας, σας ζητούμε να σεβαστείτε την ιδιωτικότητά μας, καθώς προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε αυτή την ανυπολόγιστη απώλεια».
Λίγο αργότερα, ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας Άντονι Αλμπανέζε τίμησε τον ηθοποιό, γράφοντας στο X: «Ο Σαμ Νιλ πρωταγωνίστησε σε τόσες αγαπημένες αυστραλιανές ιστορίες και κέρδισε μια ξεχωριστή θέση στις καρδιές των Αυστραλών. Με ειρωνικό και ξηρό χιούμορ, στοχαστικός και λακωνικός, ο Σαμ πάλεψε την ασθένεια με την ίδια αξιοπρέπεια, χιούμορ και πεποίθηση που έδιναν δύναμη σε κάθε του ερμηνεία. Θα τον θρηνήσουμε πολύ και θα τον θυμόμαστε για καιρό. Είθε να αναπαυθεί εν ειρήνη.»
Ποιος ήταν ο Σαμ ΝιλΟ Σαμ Νιλ γεννήθηκε ως Νάιτζελ Τζον Ντέρμοτ Νιλ το 1947 στο Ομάγκ της Βόρειας Ιρλανδίας, από μητέρα Αγγλίδα και πατέρα Νεοζηλανδό που υπηρετούσε στον βρετανικό στρατό. Η οικογένεια Νιλ μετακόμισε στη Νέα Ζηλανδία το 1954. Πήρε το όνομα Σαμ όταν ήταν 12 ετών, επειδή υπήρχαν αρκετοί Νάιτζελ στο σχολείο του, και: «Διαπίστωσα ότι κινούμουν πιο άνετα στον κόσμο ως Σαμ. Το Νάιτζελ δεν ταιριάζει εύκολα στις περισσότερες περιπτώσεις. Φανταστείτε να είστε ηθοποιός του κινηματογράφου με το όνομα Νάιτζελ Νιλ», είχε δηλώσει.
ΚλείσιμοΟ Νιλ φοίτησε στο σχολείο και στο πανεπιστήμιο στο Κράισττσερτς, αλλά δεν αποφάσισε να ασχοληθεί με την υποκριτική παρά μόνο αφού απέτυχε σε μια «καταστροφική» χρονιά σπουδών στη Νομική. Άρχισε να εμφανίζεται σε παραγωγές του Πανεπιστημίου του Καντέρμπουρι και μετακόμισε στο Ουέλλινγκτον για να ενταχθεί στο Downstage Theatre ως επαγγελματίας ηθοποιός, όπου πληρωνόταν 35 δολάρια την εβδομάδα και τα υπολείμματα φαγητού από την κουζίνα, από τα γεύματα που σερβίρονταν στο κοινό πριν από την παράσταση.
Μετά από μερικούς μικρούς ρόλους στην τοπική τηλεόραση, ο ρόλος που τον ανέδειξε ήταν στην ταινία του 1977 «Sleeping Dogs», η πρώτη ταινία της Νέας Ζηλανδίας που προβλήθηκε στις ΗΠΑ. Λίγο μετά, κέρδισε πρωταγωνιστικό ρόλο στην ταινία «My Brilliant Career» (1979)· υποδύθηκε τον γιο του διαβόλου στο «Omen III» (1981)· εμφανίστηκε στην καλτ ταινία του Andrzej Żuławski «Possession» (1981)· στη βιογραφική ταινία του 1988 «Evil Angels» (γνωστή και ως «A Cry in the Dark»), ως ο σύζυγος της Lindy Chamberlain, Michael, με συμπρωταγωνίστρια τη Meryl Streep· και στην ταινία «The Hunt for Red October» (1990). Ο ρόλος του στην ταινία «Ivanhoe» (1982) έκανε τον Νιλ γνωστό στη Σουηδία, όπου η ταινία προβάλλεται στην τηλεόραση κάθε Πρωτοχρονιά εδώ και 40 χρόνια.
Hay cosas que uno nunca quiere escribir. Hasta los dedos lloran con ello…
Se nos ha ido con 78 años un grande, una leyenda, un actor único e inolvidable, por La posesión, por En la boca del miedo, y claro, por ser Alan Grant en Jurassic Park
DEP Sam Neill (1947 – 2026) pic.twitter.com/wI071kNyi2
Ο Νιλ απέκτησε ευρεία διεθνή φήμη το 1993 με δύο ερμηνείες: ως ο Νεοζηλανδός άποικος Άλισντερ Στιούαρτ στην βραβευμένη με Όσκαρ ταινία της Τζέιν Κάμπιον «Το Πιάνο»· και ως ο Δρ Άλαν Γκραντ στο «Jurassic Park» του Στίβεν Σπίλμπεργκ, έναν ρόλο που αρχικά είχε προσφερθεί στον Χάρισον Φορντ. Ο Νιλ υποδύθηκε ξανά τον Άλαν Γκραντ στις συνέχειες «Jurassic Park III» και «Jurassic World Dominion».
Ο Νιλ διαμόρφωσε την καριέρα του υποδυόμενος αξέχαστους ρομαντικούς πρωταγωνιστές και χαρισματικούς κακούς. Είχε πάνω από 150 συμμετοχές σε ταινίες κατά τη διάρκεια πέντε δεκαετιών, μεταξύ των οποίων οι «Dead Calm», «The Jungle Book», «In the Mouth of Madness», «Event Horizon», «Bicentennial Man», «The Dish» και «Peter Rabbit». Ήταν ένας από τους κορυφαίους υποψηφίους για να διαδεχθεί τον Ρότζερ Μουρ ως Τζέιμς Μποντ και έκανε δοκιμαστικό το 1986, αλλά η θέση πήγε τελικά στον Τίμοθι Ντάλτον.
Το 2016 πρωταγωνίστησε στην ταινία-επιτυχία του Τάικα Γουαϊτίτι «Hunt for the Wilderpeople», η οποία οδήγησε σε μικρές εμφανίσεις στις ταινίες του Γουαϊτίτι «Thor: Ragnarok» και «Thor: Love and Thunder».
Ο Νιλ εργάστηκε επίσης στην τηλεόραση, υποδυόμενος τον διεφθαρμένο ταγματάρχη Τσέστερ Κάμπελ στις σειρές «Peaky Blinders», «The Twelve», «The Tudors», καθώς και σε επεισόδια των «The Simpsons» και «Rick and Morty». Προτάθηκε για Χρυσή Σφαίρα για την ερμηνεία του ως κατάσκοπος Σίντνεϊ Ράιλι στη μίνι-σειρά του 1983 «Reilly, Ace of Spies».
Ο Νιλ ζούσε σε ένα αγρόκτημα και οινοποιείο με το όνομα «Two Paddocks», στην αμπελουργική περιοχή του Κεντρικού Οτάγκο. Το περιέγραψε ως «μια επιχείρηση που καταναλώνει εξωφρενικά πολύ χρόνο και χρήμα. Δεν θα το έκανα αν δεν ήταν τόσο ικανοποιητικό και διασκεδαστικό, και με εκνευρίζει πού και πού». Ονόμασε τα ζώα του αγροκτήματος του προς τιμήν των συναδέλφων του, μεταξύ των οποίων η Λόρα Ντερν (κοτόπουλο), η Κάιλι Μινόγκ (πάπια) και η Ελένα Μπόναμ Κάρτερ (αγελάδα).
Το 2023, ο Νιλ αποκάλυψε στις αναμνήσεις του, με τίτλο «Did I Ever Tell You About This;», ότι υποβαλλόταν σε χημειοθεραπεία για ένα χρόνο, αφού του είχε διαγνωστεί αγγειοανοσοβλαστικό λέμφωμα Τ-κυττάρων σταδίου τρία, ένας τύπος καρκίνου του αίματος. Όταν εκδόθηκε το βιβλίο του, ο καρκίνος του βρισκόταν σε ύφεση, αλλά υποβλήθηκε σε μηνιαία χημειοθεραπεία για το υπόλοιπο της ζωής του, έχοντας υπογράψει σύμβαση με τη φαρμακευτική εταιρεία σύμφωνα με την οποία, αν ήταν ακόμα ζωντανός μετά από τέσσερις μήνες, η θεραπεία θα ήταν δωρεάν. «Δεν φοβάμαι να πεθάνω», είπε στον Guardian το 2023,«αλλά θα με ενοχλούσε. Γιατί θα ήθελα πραγματικά άλλη μια ή δύο δεκαετίες, καταλαβαίνεις; Έχουμε φτιάξει όλες αυτές τις υπέροχες βεράντες, έχουμε αυτά τα ελαιόδεντρα και τα κυπαρίσσια, και θέλω να είμαι εδώ για να τα δω όλα να ωριμάζουν. Και έχω τα υπέροχα μικρά εγγονάκια μου. Θέλω να τα δω να μεγαλώνουν. Όσο για το θάνατο όμως; Δεν με νοιάζει καθόλου».
Είπε ότι «φοβόταν» κάθε προοπτική συνταξιοδότησης. «Εν μέρει έχει να κάνει με το γεγονός ότι κατάγομαι από ένα μικρό μέρος, το πιο άγνωστο μέρος στον κόσμο, όσο πιο μακριά από οτιδήποτε θα μπορούσε κανείς να βρεθεί, και μου ζητήθηκε να κάνω κάτι με διεθνή διάσταση. Πόσο απίστευτα δελεαστικό είναι αυτό;»
Ο Νιλ αναγορεύτηκε Αξιωματικός του Τάγματος της Βρετανικής Αυτοκρατορίας το 1991 για τις υπηρεσίες του στην υποκριτική και Διακεκριμένος Συντρόφος του Τάγματος Αξίας της Νέας Ζηλανδίας (DCNZM) το 2007. Χρόνια αργότερα, αφού μια αλλαγή στο σύστημα τιμητικών διακρίσεων της Νέας Ζηλανδίας επέτρεψε στους αποδέκτες να μετατρέψουν το DCNZM σε ιπποσύνη, ο Νιλ δέχτηκε τον τίτλο του ιππότη και απέκτησε τον τίτλο «sir» το 2022.
Ο Νιλ περιέγραψε χαριτολογώντας την οικογενειακή του ζωή ως «κάπως τυχαία» λόγω της καριέρας του. Αφήνει πίσω του τέσσερα παιδιά και έξι εγγόνια. Τα παιδιά του είναι ο Άντριου, ο οποίος δόθηκε για υιοθεσία όταν ο Νιλ ήταν στα είκοσί του, αλλά επανενώθηκε με τον πατέρα του το 1994· ο Τιμ, ο γιος του με την ηθοποιό Λίζα Χάροου· η Έλενα, η κόρη του με τη μακιγιέζ Νορίκο Γουατανάμπε· και η Μάικο, η κόρη της Γουατανάμπε από τον πρώτο της γάμο, την οποία υιοθέτησε ο Νιλ.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- «Γιάννη Καλατζή, σίγουρα εκεί που πήγες θα είσαι πολύ καλύτερα»
- Αυτό είναι το νέο σούπερ μάρκετ στη Λάρισα που όλα κοστίζουν 1 ευρώ, ακόμα και επώνυμα Brand - Πού αλλού θα επεκταθεί
- Συνελήφθη στη Βρετανία η 46χρονη που κατηγορείται για τον εμπρησμό στη Marfin
- Το σαμπουάν του σούπερ μάρκετ που συναγωνίζεται επάξια τα επαγγελματικά του κομμωτηρίου
- Πάμε σε εκλογές με κλίμα τριτοκοσμικό
- Νεκρός οδηγός μοτοσικλέτας σε δυστύχημα στον ΒΟΑΚ
- ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ Windows 11 ΣΕ ΦΟΡΗΤΟΥΣ ΜΕ ΚΟΛΠΟ- ΤΟ FlyOOBE ΒΑΖΕΙ Windows 11 25H2
- Άργος: Στο "μικροσκόπιο" η βαλλιστική για τον θάνατο του 20χρονου - Αλλάζει το κατηγορητήριο για τους αστυνομικούς
- Δολοφονία Νέστορα: Ο 29χρονος πέταξε το κινητό από το μπαλκόνι όταν έκανε «ντου» η Αντιτρομοκρατική
- Το ελληνικό νησί που συγκαταλέγεται στους τελευταίους "κρυμμένους θησαυρούς", σύμφωνα με τη BILD
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Dimosio
- Tι θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ – Πακέτο μέτρων άνω του 1 δισ. ευρώ
- Η Πειραιώς συμβάλλει στην ανάπτυξη του ελληνικού ελαιόλαδου
- Χαλκιδική: Απαγόρευση κυκλοφορίας σε δασικές περιοχές την Δευτέρα λόγω αυξημένου κινδύνου πυρκαγιάς
- Συνελήφθη στη Βρετανία η 46χρονη που κατηγορείται για τον εμπρησμό στη Marfin
- Έρχονται αναδρομικά σε 700.000 συνταξιούχους: Πόσα χρήματα θα πάρουν οι δικαιούχοι
- Καιρός: Με 36άρια αλλά και «ανάσες» δροσιάς από τους βοριάδες συνεχίζεται η εβδομάδα
- Οι ΗΠΑ βομβάρδισαν περιοχές στα Στενά του Ορμούζ – Το Ιράν απαντά με επιθέσεις σε πλοία
- Πρεμιέρα σήμερα για τις θερινές εκπτώσεις 2026 – Πόσο θα διαρκέσουν
- Πέθανε ο ηθοποιός Σαμ Νιλ στα 78 του χρόνια
- Τέμπη: Με τους αυτοτελείς ισχυρισμούς των κατηγορουμένων συνεχίζεται η δίκη
- Τελευταία Νέα Dimosio
- Πέθανε ο ηθοποιός Σαμ Νιλ στα 78 του χρόνια
- Πρεμιέρα σήμερα για τις θερινές εκπτώσεις 2026 – Πόσο θα διαρκέσουν
- Χαλκιδική: Απαγόρευση κυκλοφορίας σε δασικές περιοχές την Δευτέρα λόγω αυξημένου κινδύνου πυρκαγιάς
- Τέμπη: Με τους αυτοτελείς ισχυρισμούς των κατηγορουμένων συνεχίζεται η δίκη
- Η Πειραιώς συμβάλλει στην ανάπτυξη του ελληνικού ελαιόλαδου
- Συνελήφθη στη Βρετανία η 46χρονη που κατηγορείται για τον εμπρησμό στη Marfin
- Tι θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ – Πακέτο μέτρων άνω του 1 δισ. ευρώ
- Έρχονται αναδρομικά σε 700.000 συνταξιούχους: Πόσα χρήματα θα πάρουν οι δικαιούχοι
- Οι ΗΠΑ βομβάρδισαν περιοχές στα Στενά του Ορμούζ – Το Ιράν απαντά με επιθέσεις σε πλοία
- Καιρός: Με 36άρια αλλά και «ανάσες» δροσιάς από τους βοριάδες συνεχίζεται η εβδομάδα
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Ταϊλάνδη: 27 νεκροί εξαιτίας πυρκαγιάς σε μπαρ σε προάστιο της πρωτεύουσας Μπανγκόκ
- Τόμας Τούχελ: Η ευκαιρία του προπονητή της Εθνικής Αγγλίας να γράψει ιστορία στα χρονικά του Μουντιάλ
- Χαλκιδική: Άμεση κατάσβεση φωτιάς σε χαμηλή βλάστηση
- Συναγερμός στην Πυροσβεστική: Μεταμεσονύχτια φωτιά στη Χαλκιδική
- Γονείς τέρατα: Άφησαν τα έξι παιδιά τους σε αυτοκίνητο μέσα στον καύσωνα για να φάνε σε εστιατόριο
- Συνεχίζεται η κόντρα μεταξύ Ρόι Κιν και τον πατέρα του Χάαλαντ: «Όταν πίνεις, βλέπεις άλλον αγώνα»
- Χρυσοχοΐδης για Άργος: Οι αστυνομικοί δεν μπορούν να δολοφονούν παιδιά
- Θεσσαλονίκη: “Κλειδί” τα κινητά των 3 κατηγορούμενων για τη δολοφονία της Βάγιας Νέστορα – Τα στοιχεία που οδήγησαν στη σύλληψη
- Από τη Μονακό στους Ντένβερ Νάγκετς ο Άλφα Ντιαλό
- Μαρινέλλα: Σκέψεις για ριζική ανακαίνιση στη βίλα της αείμνηστης τραγουδίστριας στην Κηφισιά



