Οδηγός: Τι αλλάζει στη χορήγηση ασφαλιστικής ικανότητας – Πόσα ένσημα χρειάζονται

10:02 9/4/2018 - Πηγή: Dimosio

Την στιγμή που η ανασφάλιστη εργασία καταγράφει όλο και μεγαλύτερα ποσοστά στη χώρα μας, ενώ 6 στις 10 προσλήψεις που γίνονται σήμερα αφορούν ελαστικές και επισφαλείς μορφές απασχόλησης, η ελληνική κυβέρνηση «ρίχνοντας λάδι στη φωτιά» προχωρά σε τροποποιήσεις που προς το δυσμενέστερο το υφιστάμενο καθεστώς για την ασφαλιστική κάλυψη των μισθωτών.

Συγκεκριμένα, με τροπολογία που κατατέθηκε από το υπουργείο Εργασίας πριν λίγες εβδομάδες και την οποία υπερψήφισε η κυβερνητική πλειοψηφία των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, αφαιρείται από χιλιάδες εργαζόμενους το δικαίωμα στη Δημόσια

Υγεία.

Ειδικότερα, από 1η Μαρτίου 2019, θα χορηγείται βιβλιάριο υγείας και θα ανανεώνεται η ασφαλιστική ικανότητα για υγειονομική περίθαλψη σε μισθωτούς εάν έχουν πραγματοποιηθεί κατά το προηγούμενο έτος 75 ημέρες εργασίας και όχι 50, όπως ισχύει τώρα. Με απλά λόγια, μετά την ψήφιση αυτής της τροπολογίας διαμορφώνεται ένα νέο δυσμενέστερο πλαίσιο σε σχέση με την δυνατότητα των μισθωτών να έχουν βιβλιάριο υγείας και να δικαιούνται υγειονομική κάλυψη σε είδος από τα νοσηλευτικά ιδρύματα της χώρας μας.

Μέχρι σήμερα, ένας μισθωτός και τα μέλη της οικογένειας του, θα έπρεπε να έχουν τουλάχιστον 50 ένσημα δηλαδή 2 μήνες εργασίας, για να μπορέσουν να ασφαλίζονται και να έχουν δικαίωμα σε παροχή υγειονομικής περίθαλψης σε είδος. Μάλιστα το τωρινό καθεστώς, δηλαδή τις 50 ημέρες εργασίας, αναφέρει η εν λόγω τροπολογία, ότι θα ισχύει από 1 Μαρτίου 2018 μέχρι και τις 28 Φεβρουαρίου 2019.

Γίνεται ευλόγως αντιληπτό, ότι με αυτές τις νέες διατάξεις, γίνεται δυσκολότερη η δυνατότητα ασφάλισης και η παροχή υγειονομικής περίθαλψης σε μισθωτούς υπαλλήλους. Επίσης, έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, τόσο το χρονικό διάστημα προσαρμογής στα νέο καθεστώς υγειονομικής περίθαλψης όσο και ο χρόνος εφαρμογής της απόφασης αυτής. Το Μάρτιο του 2019, όταν και θα τεθεί σε ισχύ αυτή η διάταξη οι εργαζόμενοι θα πρέπει τον προηγούμενο χρόνο , δηλαδή από φέτος το 2018, να έχουν συμπληρώσει 75 ημέρες ασφάλισης για να μπορέσουν να ασφαλιστούν, το Μάρτη του 2019.

Επίσης, με την συγκεκριμένη τροπολογία, οι εργάτες γης και οι απασχολούμενοι με εργόσημο, θα πρέπει να πραγματοποιήσουν τουλάχιστον 150 μέρες ασφάλισης το προηγούμενο έτος, δηλαδή έξι μήνες, για να έχουν δικαίωμα σε ασφάλιση και παροχή υγειονομικής περίθαλψης σε είδος. Και η απόφαση αυτή θα ισχύσει από την 1η Μαρτίου 2019, ουσιαστικά όμως η εφαρμογή της αρχίζει από φέτος, διότι οι εργάτες γης και οι εργαζόμενοι με εργόσημο, θα πρέπει να έχουν τουλάχιστον 150 μέρες εργασίας, φέτος για να μπορέσουν να ασφαλιστούν το χρόνου από 1 Μαρτίου του 2019 και μετά.

Ωστόσο, υπάρχει μια θετική ανατροπή, στο υφιστάμενο καθεστώς για τους εργάτες γης, οι οποίοι είναι πολίτες τρίτων χωρών και πλέον θα ασφαλίζονται για υγειονομική περίθαλψη από την πρώτη μέρα εργασίας, αντί της προϋπόθεσης που ίσχυε για πραγματοποίηση τουλάχιστον 3 μηνών εργασίας, δηλαδή 75 μέρες εργασίας, για ασφαλιστική κάλυψη και για υγειονομική περίθαλψη σε είδος.

Σύμφωνα με ειδικούς της κοινωνικής ασφάλισης «σε μια αγορά εργασίας, όπου κυριαρχούν οι ελαστικές μορφές εργασίας και είναι μεγάλο το ποσοστό της μακροχρόνιας ανεργίας είναι ειρωνικό και συνάμα ουτοπικό, να αυξάνονται οι ελάχιστες απαιτούμενες μέρες εργασίας για να έχει ο εργαζόμενος δικαίωμα σε ασφαλιστική κάλυψη και υγειονομική περίθαλψη». Επισημαίνουν δε ότι η Κυβέρνηση πέρασε, με μια εκπρόθεσμη τροπολογία, ουσιαστικές αλλαγές στα εργασιακά δικαιώματα και την ασφαλιστική κάλυψη των εργαζομένων για να εκπληρώσουν ένα προαπαιτούμενο του Μνημονίου το οποίο θα ισχύσει από την 1η Μαρτίου του 2019, αλλά θα επηρεάσει τους εργαζομένους από φέτος.

ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΕΚΔΟΣΗΣ ΒΙΒΛΙΑΡΙΟΥ ΑΠΟ 1-03-2019

ΕΙΔΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΚΗΣ ΣΧΕΣΗΣ

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΕΣ ΗΜΕΡΕΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ

ΓΙΑ ΕΚΔΟΣΗ ΒΙΒΛΙΑΡΙΟΥ ΥΓΕΙΑΣ ΑΠΟ ΜΑΡΤΙΟ 2018-2 ΜΑΡΤΙΟ 2019

1)ΜΙΣΘΩΤΟΙ

75 ΜΕΡΕΣ ΗΜΕΡΕΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

2)ΕΡΓΑΤΕΣ ΓΗΣ Ή ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΜΕ ΕΡΓΟΣΗΜΟ

150 ΗΜΕΡΕΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

3)ΕΡΓΑΤΕΣ ΓΗΣ (ΠΟΛΙΤΕΣ ΤΡΙΤΩΝ ΧΩΡΩΝ)

ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΛΥΨΗ ΑΠΟ ΤΗΝ 1η ΗΜΕΡΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

ΙΣΧΥΩΝ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΓΙΑ ΕΚΔΟΣΗ ΒΙΒΛΙΑΡΙΟΥ

ΕΙΔΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΚΗΣ ΣΧΕΣΗΣ

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΕΣ ΗΜΕΡΕΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΓΙΑ ΕΚΔΟΣΗ ΒΙΒΛΙΑΡΙΟΥ ΥΓΕΙΑΣ

1)ΜΙΣΘΩΤΟΙ

ΗΜΕΡΕΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

2)ΕΡΓΑΤΕΣ ΓΗΣ Ή ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΜΕ ΕΡΓΟΣΗΜΟ

ΗΜΕΡΕΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

3)ΕΡΓΑΤΕΣ ΓΗΣ (ΠΟΛΙΤΕΣ ΤΡΙΤΩΝ ΧΩΡΩΝ)

75 ΗΜΕΡΕΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Keywords
Τυχαία Θέματα