Νέοι “κόφτες” στο κοινωνικό μέρισμα – Δείτε όλα τα κριτήρια

Περιουσιακά κριτήρια και άλλους «κόφτες» βαζει η κυβέρνηση στην χορήγηση του κοινωνικού μερίσματος σε περίπου 3.400.000 νοικοκυριά. Σε κείμενο νομοτεχνικών «βελτιώσεων» το οποίο υπογράφει ο υπουργός Οικονομικών Ε. Τσακαλώτος καθορίζεται οτι η ενισχυση θα δωθεί στα «ευάλωτα νοικοκυριά» και σε ολα τα πρόσωπα που διαμένουν κάτω «από την ίδια στέγη, συμπεριλαμβανομένων και των φιλοξενούμενων ατόμων».

Ετσι, αποκλείεται μεγάλος αριθμό φτωχών πολιτών δεδομένου ότι υπάρχουν πάρα πολλοί άνεργοι και άποροι γενικότερα ενήλικες οι οποίοι συγκατοικούν με τους γονείς τους

ή με άλλους στενούς συγγενείς τους ως «φιλοξενούμενοι» στα σπίτια των οικείων τους. Στις περιπτώσεις αυτές θα συνυπολογίζονται αθροιστικά τα ετήσια εισοδήματα όλων των ατόμων που συγκατοικούν, οπότε αν τα εισοδήματα αυτά είναι υψηλά και υπερβαίνουν τα προβλεπόμενα όρια τότε τα «νοικοκυριά» στα οποία ανήκουν τα ενήλικα άνεργα άτομα δεν θα δικαιούνται κανένα ποσό «μερίσματος» με συνέπεια και τα άνεργα και άπορα αυτά άτομα να μείνουν χωρίς «μέρισμα».

Επίσης η αντικειμενική αξιας της «στέγης» ή καλυτερα της συνολικής ακίνητης περιουσίας δεν πρέπει να ξεπερνά τα 120.000 ευρώ για νοικοκυριά με ένα μέλος ενω το προσαυξάνεται κατά 15.000 ευρώ για κάθε πρόσθετο μέλος και μέχρι του ποσού των 180.000 ευρώ (για 4 παιδια).

Τα υπόλοιπα κριτήρια καταβολής της εφάπαξ εισοδηματικής ενίσχυσης είναι τα ακόλουθα:

1) Εισοδηματικά κριτήρια:

Ετήσιο εισόδημα το οποίο μπορεί να προσδιορίζεται και με τεκμήρια:

– μέχρι 9.000 ευρώ για τα νοικοκυριά με ένα μέλος

– μέχρι 13.500 ευρώ για τα νοικοκυριά με δύο ενήλικα μέλη

– μέχρι 15.750 ευρώ για τα νοικοκυριά με δύο ενήλικα μέλη και ένα ανήλικο τέκνο

– μέχρι 18.000 ευρώ για τα νοικοκυριά με δύο ενήλικα μέλη και δύο ανήλικα τέκνα ή με τρία ενήλικα μέλη

– μέχρι 20.250 ευρώ για τα νοικοκυριά με δύο ενήλικα μέλη και τρία ανήλικα τέκνα ή τρία ενήλικα μέλη και ένα ανήλικο τέκνο

– μέχρι 22.550 ευρώ για τα νοικοκυριά με δύο ενήλικα μέλη και τέσσερα ανήλικα τέκνα ή με τέσσερα ενήλικα μέλη

– μέχρι 27.000 ευρώ για τα νοικοκυριά με πέντε ή περισσότερα ενήλικα μέλη ή δύο ενήλικα μέλη με έξι ή περισσότερα ανήλικα τέκνα.

2) Κινητή περιουσία:

– Το συνολικό ύψος των καταθέσεων όλων των μελών του νοικοκυριού σε όλα τα πιστωτικά ιδρύματα δεν μπορεί να υπερβαίνει το ποσό των 9.000 ευρώ για τα νοικοκυριά με ένα μέλος. Για τα νοικοκυριά με περισσότερα του ενός μέλη, το όριο των 9.000 ευρώ θα πολλαπλασιάζεται για κάθε επιπλέον μέλος πέραν του ενός, με τρόπο που θα προσδιοριστεί στην εφαρμοστική υπουργική απόφαση.

3) Περιουσιακά τεκμήρια: Εξαιρούνται από τη χορήγηση της εφάπαξ εισοδηματικής ενίσχυσης οσοι :

– Εμπίπτουν στις διατάξεις του φόρου πολυτελείας, δηλαδή οσοι π.χ. κατέχουν Ι.Χ. αυτοκίνητα άνω των 1.928 κυβικών εκατοστών,

– Δηλώνουν δαπάνες για δίδακτρα σε ιδιωτικά σχολεία.

– Δηλώνουν δαπάνες για οικιακούς βοηθούς, δασκάλους , και λοιπό προσωπικό.

Keywords
Τυχαία Θέματα