Μέχρι 6 μισθούς θα παίρνουν οι εργαζόμενοι εταιρειών που πτώχευσαν

09:20 11/1/2018 - Πηγή: Dimosio

Μέχρι 6 οφειλόμενα μηνιάτικα, με ανώτατο πλαφόν τα 9.669 ευρώ, θα λαμβάνουν κατά προτεραιότητα οι εργαζόμενοι σε περίπτωση πτώχευσης επιχειρήσεων, σύμφωνα με όσα προβλέπει το πολυνομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή.

Αμέσως μόλις ισχύσει ο νόμος, αναμένεται να «απελευθερωθούν» από το καθεστώς ιδιότυπης ομηρίας στην οποία βρίσκονται, περισσότεροι από 1.000.000 εργαζόμενοι, των οποίων οι επιχειρήσεις που εργάζονταν έκλεισαν και τους οφείλονται δεδουλευμένα πολλών μηνών.

Βάσει του άρθρου αυτού, δίνεται υπερπρονόμιο στους

εργαζόμενους να εισπράττουν πρώτοι από την εκποίηση περιουσιακών στοιχείων πτωχευμένης επιχείρησης.

Απαιτήσεις, οι οποίες προέκυψαν πριν από την ημερομηνία ορισμού του πρώτου πλειστηριασμού και αφορούν μη καταβληθέντες μισθούς έως 6 μηνών, ικανοποιούνται προνομιακά και πριν από κάθε άλλη απαίτηση.

Μέχρι τώρα την πρώτη θέση στην είσπραξη από το αποτέλεσμα του πλειστηριασμού είχαν οι τράπεζες και το δημόσιο, ενώ οι εργαζόμενοι ήταν τελευταίοι στη λίστα αποζημίωσης.

Σύμφωνα με τις προτεινόμενες διατάξεις του πολυνομοσχεδίου, «όσες από τις ρυθμιζόμενες απαιτήσεις προκύψουν πριν από την ημερομηνία ορισμού του πρώτου πλειστηριασμού, και εφόσον αφορούν μη καταβληθέντες μισθούς έως έξι μηνών και έως του ποσού που ισούται με το νόμιμο κατώτατο μισθό υπαλλήλου άνω των 25 ετών επί 275%, ικανοποιούνται προνομιακά πριν από κάθε άλλη απαίτηση (υπερ-προνόμιο) και μετά την αφαίρεση των εξόδων της εκτέλεσης».

Keywords
Τυχαία Θέματα