Aυξάνεται στο 40% το ποσοστό υποψηφίων κατά φύλο στις δημοτικές εκλογές
Αυξάνεται το υποχρεωτικό ποσοστό εκπροσώπησης από κάθε φύλο στα ψηφοδέλτια των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών.
Συγκεκριμένα σύμφωνα με το άρθρο 11 του νομοσχεδίου «Προώθηση της ουσιαστικής ισότητας των φύλων», πλέον ο αριθμός των υποψήφιων δημοτικών συμβούλων από κάθε φύλο (γυναικών και ανδρών) ανέρχεται τουλάχιστον στο 40% του συνολικού αριθμού των μελών του δημοτικού συμβουλίου, αλλάζοντας τις μέχρι τώρα προβλέψεις του Καλλικράτη για εκπροσώπηση των δύο φύλων τουλάχιστον στο ένα τρίτο.
Το εν λόγω νομοσχέδιο είναι σε δημόσια διαβούλευση και αναμένεται να εισαχθεί προς ψήφιση μετά τα Πάσχα.
Ωστόσο από τις πρώτες συζητήσεις που έχουν γίνει στο χώρο της Αυτοδιοίκησης θεωρείται ως ανεδαφική μια τέτοια αλλαγή, επειδή δεν θα καταστεί δυνατό να συσταθούν ψηφοδέλτια, ειδικά σε μεσαίους και μικρούς δήμους, καθώς θα είναι δύσκολο να συμπεριληφθούν σ΄ αυτά γυναίκες και να εκλεγούν σε ποσοστό 40% στα δημοτικά και τοπικά συμβούλια. Ήδη έχουν κατατεθεί ενστάσεις προς το υπουργείο Εσωτερικών και είναι αβέβαιο αν τελικά θα φτάσει στη Βουλή και ψηφιστεί τελικά η παραπάνω ρύθμιση.
Αναλυτικά το άρθρο:
Άρθρο 11 – Ποσοστό υποψηφίων κατά φύλο στις εκλογές των εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης
Η περ. α της παρ. 3 του άρθρου 18 του ν. 3852/2010 (Α΄ 87), όπως ισχύει, αντικαθίσταται ως εξής : «3.α. Ο αριθμός των υποψήφιων δημοτικών συμβούλων από κάθε φύλο ανέρχεται τουλάχιστον στο 40% του συνολικού αριθμού των μελών του δημοτικού συμβουλίου.Η περ. β της παρ. 3 του άρθρου 18 του ν. 3852/2010 (Α΄ 87) αντικαθίσταται ως εξής «3.β. Ο αριθμός των υποψήφιων συμβούλων δημοτικής ή τοπικής κοινότητας από κάθε φύλο πρέπει να ανέρχεται σε ποσοστό ίσο τουλάχιστον με το 40% του αριθμού των συμβούλων εξαιρούμενων των μονομελών οργάνων.Το ποσοστό αυτό υπολογίζεται, με βάση τον αριθμό των συμβούλων, όπως αυτός προβλέπεται στο άρθρο 18 του ν. 3852/2010.
Ειδικά για τους υποψήφιους συμβούλους δημοτικής ή τοπικής κοινότητας το ποσοστό του 40% υπολογίζεται επί του αριθμού των μελών του συμβουλίου των δημοτικών ή τοπικών κοινοτήτων. Ο συνολικός αριθμός των υποψήφιων των συνδυασμών, που αντιστοιχεί στο 40% , όπως αυτό έχει υπολογιστεί κατά τα ανωτέρω εδάφια, αρκεί να υφίσταται για το σύνολο των υποψηφίων κάθε συνδυασμού, χωρίς να είναι αναγκαίο να επιμερίζεται ισομερώς σε καθεμία από τις ανωτέρω κατηγορίες υποψηφίων.».Η παρ. 3 του άρθρου 120 του ν. 3852/2010 (Α΄ 87) αντικαθίσταται ως εξής : «3. Ο αριθμός των υποψήφιων περιφερειακών συμβούλων κάθε συνδυασμού από κάθε φύλο πρέπει να ανέρχεται σε ποσοστό ίσο τουλάχιστον με το 40% του συνολικού αριθμού των μελών του περιφερειακού συμβουλίου. Τυχόν δεκαδικός αριθμός στρογγυλοποιείται στην αμέσως επόμενη ακέραιη μονάδα, εφόσον το κλάσμα είναι τουλάχιστον ίσο με το μισό της.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Αύξηση θητείας για 3 μήνες και προσλήψεις μονίμων
- Σφοδρό τροχαίο έξω από το Αγρίνιο
- Ποια diesel αυτοκίνητα απαγορεύεται να κυκλοφορούν σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη
- Ξεριζωμός και φόβος για βεντέτα μετά τη δολοφονία 17χρονου στην Κρήτη
- Τα Μερομήνια «αποκαλύπτουν»: Αυτός θα είναι ο καιρός το Πάσχα 2018
- Survivor 2: Ποια ομάδα θα κερδίσει την ασυλία; Ποιοι θα είναι υποψήφιοι προς αποχώρηση;
- Έλληνες στρατιωτικοί: Ανατροπή με το κινητό! Τι ψάχνουν οι Τούρκοι
- Αυτοκίνητο τυλίχθηκε στις φλόγες εν κινήσει
- Τα τηλεφωνήματα «έδειξαν» τον δολοφόνο του 19χρονου στο Μαρούσι
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Dimosio
- ΟΟΣΑ: Υψηλή η φορολογία για τις ελληνικές οικογένειες με παιδιά
- Aυξάνεται στο 40% το ποσοστό υποψηφίων κατά φύλο στις δημοτικές εκλογές
- Δημόσιο: Αιτήσεις τώρα για 170 εποχικές θέσεις
- Περιθώριο επτά ημερών θα έχουν οι νέοι αγοραστές ΙΧ για να το ασφαλίσουν
- Στις 29 Μαρτίου το 1ο Πανηπειρωτικό Φόρουμ προώθησης Ηπειρωτικών προϊόντων
- Δήμος Θηβαίων: Σήμερα η διανομή ΤΕΒΑ
- 700 μόνιμες προσλήψεις ζητάει η ΟΣΥ σε λεωφορεία και τρόλεϊ
- Τελευταία Νέα Dimosio
- Aυξάνεται στο 40% το ποσοστό υποψηφίων κατά φύλο στις δημοτικές εκλογές
- Περιθώριο επτά ημερών θα έχουν οι νέοι αγοραστές ΙΧ για να το ασφαλίσουν
- Δημόσιο: Αιτήσεις τώρα για 170 εποχικές θέσεις
- Στις 29 Μαρτίου το 1ο Πανηπειρωτικό Φόρουμ προώθησης Ηπειρωτικών προϊόντων
- Δήμος Θηβαίων: Σήμερα η διανομή ΤΕΒΑ
- 700 μόνιμες προσλήψεις ζητάει η ΟΣΥ σε λεωφορεία και τρόλεϊ
- ΟΟΣΑ: Υψηλή η φορολογία για τις ελληνικές οικογένειες με παιδιά
- Πως θα εγγραφούν οι πολίτες στον «Οικογενειακό Γιατρό»
- Έκτακτη ενίσχυση σε μικρούς νησιωτικούς και ορεινούς δήμους
- Πρόγραμμα της ΕΕ για δωρεάν WiFi σε όλους τους δήμους
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Το «Δικαίωμα στη ζωή» καταγγέλλει τον πρώτο ηλεκτρονικό πλειστηριασμό περιουσίας Αγρινιώτη από συμβολαιογράφο της Αθήνας
- "Έλα Στη Θέση Μου": Ο Βλάσης ορκίζεται ότι θα πάρει εκδίκηση...
- Τα βρήκαν Ατρόμητος και Κάναντι
- Anadolu: Επίθεση με πέτρες σε τουρκική τράπεζα στην Κομοτηνή
- Ρωσικό φρένο στο Σκοπιανό - Κρεμλίνο σε πΓΔΜ: Μην μπείτε στο ΝΑΤΟ
- Ο Ραούλ προπονητής στις ακαδημίες της Ρεάλ!
- Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια: Επιφυλακτικοί οι επενδυτές εν όψει της Fed
- Προς απέλαση ο Τούρκος που πέρασε τα σύνορα
- Μαρίνα Λαμπροπούλου: Δείτε πώς είναι σήμερα το κορίτσι του ΑΝΤ1 «3,2,1»! (Video)