Αγώνας δρόμου για την απονομή 32.000 νέων κύριων συντάξεων

Στην έκδοση 32.000 νέων οριστικών κύριων συντάξεων θα προχωρήσει μέχρι τον Δεκέμβρη το υπουργείο Εργασίας. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που εμπεριέχονται στο τελικό κείμενο του προϋπολογισμού, μέχρι το Σεπτέμβριο της τρέχουσας χρονιάς, είχαν εξοφληθεί μόλις 323 εκατ. ευρώ από ληξιπρόθεσμες οφειλές και διοίκηση του υπερταμείου ασφάλισης θέλει διακαώς να αυξήσει σημαντικά τη διαδικασία απονομής συντάξεων.

Μάλιστα, στον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης εργάζονται με φρενήρεις ρυθμούς, ώστε μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου να πληρωθούν οι 25.000 από το σύνολο των συντάξεων. Οι υπόλοιπες 7.000 οριστικές

συντάξεις γήρατος και αναπηρίας θα εκδοθούν στα τέλη Δεκέμβρη. Πιο αναλυτικά, η πρώτη ‘δόση’ νέων, οριστικών συντάξεων προγραμματίζεται να δοθεί στις 27-28 Νοεμβρίου, ενώ η δεύτερη δόση, δηλαδή οι 7.000 συντάξεις γήρατος και αναπηρίας εκτιμάται ότι θα εκδοθούν 27 ή 28 Δεκέμβρη.

Σύμφωνα με πληροφορίες η πλεινότητα των συντάξεων που θα εκδοθούν θα έχουν υποστεί τις μειώσεις που προβλέπει ο νόμος Κατρούγκαλου, καθώς οι αιτήσεις των δικαιούχων έχουν υποβληθεί μετά τις 13 Μαϊου 2016, ημερομηνία έναρξης ισχύς του νόμου.

Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των ταμείων αγγίζουν το 1,14 δις ευρώ και η κυβέρνηση έχει δεσμευθεί ότι μέχρι 30 Ιουνίου 2018 θα έχει ολοκληρώσει την εκκαθάριση όλων των εκκρεμών αιτήσεων, δηλαδή περίπου 110.000 κύριων συντάξεων και περίπου 50.000 εφάπαξ.

Εξάλλου, προς αυτή τη κατεύθυνση η διοίκηση του ΕΦΚΑ τις προηγούμενες ημέρες ζήτησε από τους εργαζομένους, μέσω επιστολής που τους απέστειλε, να συνεχίσουν με τους ίδιους ρυθμούς και να εργαστούν τα Σαββατοκύριακα που απομένουν έως τις 17 Δεκεμβρίου για την έκδοση περισσότερων συνταξιοδοτικών αποφάσεων. Ωστόσο, όπως έγραψε και η «Ελευθερία του Τύπου» οι εργαζόμενοι του υπερταμείου δεν αποδέχθηκαν την πρόσκληση της διοίκησης για εργασία το Σαββατοκύριακο, κάνοντας λόγο ότι τίθεται ευθέως ζήτημα «διευθέτησης» του χρόνου εργασίας και της κατάργησης των αργιών. Αξίζει να σημειωθεί ότι η έκδοση των εγκυκλίων για τις συντάξεις χηρείας, αλλά και τις επικουρικές αναμένεται να επιταχύνει της διαδικασίες απονομής συντάξεων.

Keywords
Τυχαία Θέματα