Ξεκινούν οι μελέτες για το φράγμα Ασωπού
Υπεγράφη, σήμερα, στο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών συμπληρωματική σύμβαση για το έργο «Κατασκευή φράγματος Ασωπού Ν. Κορινθίας», παρουσία του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών κ. Χρίστου Δήμα και του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Κώστα Τσιάρα.
Με την υπογραφή της συμπληρωματικής σύμβασης εκκινεί η εκπόνηση των απαιτούμενων μελετών για τη γεωτεχνική αστοχία στην περιοχή του υπερχειλιστή, έπειτα από ακραία καιρικά φαινόμενα που έπληξαν την περιοχή κατασκευής του φράγματος και είχαν απροσδόκητες επιπτώσεις στα γεωλογικά-γεωτεχνικά δεδομένα του έργου.
Τεχνικά
Το φράγμα στον ποταμό “Ασωπό Κορινθίας” κατασκευάζεται στην κοίτη του ποταμού σε απόσταση 4 χλμ. ΒΔ της Στιμάγκας και 2 χλμ. ΝΑ του Παραδεισίου. Είναι χωμάτινο με ύψος 68 μ. από το φυσικό έδαφος και με την κατασκευή του θα δημιουργηθεί ταμιευτήρας συνολικής χωρητικότητας 29,10 εκατ. κυβικών μέτρων, με ωφέλιμο όγκο ύδατος 25,60 εκατ. κυβικά μέτρα. Περιλαμβάνει την κατασκευή σήραγγας εκτροπής, πύργου υδροληψίας, υπερχειλιστή, λεκάνη ηρεμίας, αγωγού υδροληψίας, καθώς και οδών επιτήρησης του αγωγού και αποκατάστασης της πρόσβασης των οικισμών Παραδεισίου και Στιμάγκας.
Παράλληλα με την κατασκευή του έργου εκπονείται και η μελέτη των αρδευτικών δικτύων, προκειμένου το έργο να καταστεί λειτουργικό στο σύνολό του.
Η συμπληρωματική σύμβαση ποσού 3,5 εκατ. ευρώ, εγκρίθηκε από τη Διαχειριστική Αρχή του ΥΠΑΑΤ, από το Τεχνικό Συμβούλιο του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών και από το Ελεγκτικό Συνέδριο.
Το φράγμα θα έχει άμεσες συνέπειες στην αγροτική παραγωγή, καθώς και άλλα, έμμεσα οφέλη:
· στην οικονομική δραστηριότητα της περιοχής
· στην αξία της γεωργικής γης
· στο περιβάλλον
Με αφορμή την υπογραφή της συμπληρωματικής σύμβασης ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρίστος Δήμας δήλωσε:
«Η κατασκευή του φράγματος Ασωπού Κορινθίας, είναι το σημαντικότερο έργο διαχείρισης υδάτινων πόρων στην περιοχή, καθώς αφορά στην ικανοποίηση αρδευτικών αναγκών μιας έκτασης περίπου 65.000 στρεμμάτων.
Είναι ένα αναπτυξιακό έργο, το οποίο θα εξυπηρετήσει τις ανάγκες του αγροτικού πληθυσμού σε νερό άρδευσης, προσφέροντας τη δυνατότητα επαναπροσδιορισμού των καλλιεργειών, με την αξιοποίηση των αστείρευτων φυσικών δυνατοτήτων της περιοχής.
Με την υπογραφή της συμπληρωματικής σύμβασης εκκινεί η εκπόνηση των μελετών για τη γεωτεχνική αστοχία στην περιοχή του υπερχειλιστή, η οποία προκλήθηκε από ακραία καιρικά φαινόμενα που έπληξαν την περιοχή κατασκευής του φράγματος.
Οι αναγκαίες μελέτες, γεωλογικές, γεωτεχνικές μελέτες, εργασίες γεωτρήσεων πεδίου, αξιολόγηση τους και οριστική μελέτη τεχνικού έργου απαιτούν χρονικό διάστημα τουλάχιστον 4 μηνών. Μία ασφαλής εκτίμηση για την ολοκλήρωση της κατασκευής, απαιτεί επιπλέον 18 μήνες.
Παρόντες στην υπογραφή της Σύμβασης ήταν, επίσης, η Βουλευτής Κορινθίας κα. Μαριλένα Σούκουλη, ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Δημήτρης Πτωχός, ο Γενικός Γραμματέας Υποδομών κ. Δημήτρης Αναγνώπουλος και ο Γενικός Γραμματέας Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών κ. Δημήτρης Παπαγιαννίδης.
Το άρθρο Ξεκινούν οι μελέτες για το φράγμα Ασωπού εμφανίστηκε πρώτα στο Εφημερίς Δημοπρασιών & Πλειστηριασμών.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Οικονομία
- Εκτός Mark and Spencer η Μαρινόπουλος
- Χ. Αποστολόπουλος (ΣΕΒΓΑΠ): Ώρα για ενίσχυση των ελέγχων και επιστημονική εγρήγορση στη βιοασφάλεια
- Στο πλευρό του Πάουελ η Λαγκάρντ - «Τρέφω μεγάλο σεβασμό για τον αξιότιμο συνάδελφο»
- Χρηματιστήριο: Οι τράπεζες έριξαν τον ΓΔ – «Εορταστικός» τζίρος
- Θετικά πρόσημα στη Wall Street
- Υπουργείο Τουρισμού: Μνημόνιο Συνεργασίας με τον Δήμο Ηρακλείου
- Κορυφώνεται η πασχαλινή έξοδος: Πάνω από 50.000 οχήματα πέρασαν τα διόδια
- Temu και Shein αυξάνουν τις τιμές τους λόγω των δασμών του Τραμπ
- Αλλάζει χέρια η Δωδώνη - Δεσμευτική πρόταση από την οικογένεια Σαράντη
- Ντ. Τραμπ: «Μεγάλη πρόοδος» στις συνομιλίες με την Ιαπωνία
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Dimoprasion
- ΓΣΕΕ: Η 1η Μάη είναι ημέρα μνήμης, είναι απεργία
- Το Ισραήλ μετατρέπει το 30% της Γάζας σε ουδέτερη ζώνη
- Ντ. Τραμπ: «Μεγάλη πρόοδος» στις συνομιλίες με την Ιαπωνία
- Ξεκινούν οι μελέτες για το φράγμα Ασωπού
- Χωρίς τέλος η κλιμάκωση του εμπορικού πολέμου ΗΠΑ – Κίνας: Το Πεκίνο δεν δείχνει διάθεση υποχώρησης
- Ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων του Μεγάρου Μουσικής, του αστυνομικού μεγάρου και αστυνομικών τμημάτων
- Αποζημιώσεις 18,2 εκατ. ευρώ σε αγρότες
- Φέτος οι πολίτες θα πληρώσουν το πιο ακριβό πασχαλινό τραπέζι όλων των εποχών
- Συνάντηση Κυρ. Μητσοτάκη με παιδιά και μέλη της ανθρωπιστικής οργάνωσης KIDS SAVE LIVES
- Υπουργείο Εργασίας: Ο «χάρτης» των πληρωμών από τον e-ΕΦΚΑ και τη ΔΥΠΑ
- Τελευταία Νέα Dimoprasion
- Ξεκινούν οι μελέτες για το φράγμα Ασωπού
- «Ναι» σε επιστροφές προσφύγων στην Ελλάδα
- Τουρκία: Ναι σε διαπραγμάτευση για θαλάσσιους χάρτες
- Φέτος οι πολίτες θα πληρώσουν το πιο ακριβό πασχαλινό τραπέζι όλων των εποχών
- Συνάντηση Κυρ. Μητσοτάκη με παιδιά και μέλη της ανθρωπιστικής οργάνωσης KIDS SAVE LIVES
- Ενεργειακές λύσεις από τη Γερμανία παρουσιάζονται στην Ελλάδα
- 23ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογραφικές Μέρες: Οι κυπριακές ταινίες και τα βραβεία της διοργάνωσης
- Χωρίς τέλος η κλιμάκωση του εμπορικού πολέμου ΗΠΑ – Κίνας: Το Πεκίνο δεν δείχνει διάθεση υποχώρησης
- Υπουργείο Εργασίας: Ο «χάρτης» των πληρωμών από τον e-ΕΦΚΑ και τη ΔΥΠΑ
- Αποζημιώσεις 18,2 εκατ. ευρώ σε αγρότες
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Οικονομία
- Ντ. Τραμπ: «Μεγάλη πρόοδος» στις συνομιλίες με την Ιαπωνία
- Ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων του Μεγάρου Μουσικής, του αστυνομικού μεγάρου και αστυνομικών τμημάτων
- ΓΣΕΕ: Η 1η Μάη είναι ημέρα μνήμης, είναι απεργία
- Το Ισραήλ μετατρέπει το 30% της Γάζας σε ουδέτερη ζώνη
- Μοναδικά φωτισμένα τα Μετέωρα
- Πτώση στις αγορές της Ευρώπης
- Ιράν: Επιστολή του Χαμενεΐ στον Πούτιν πριν τις συνομιλίες με τις ΗΠΑ για τα πυρηνικά
- Συνάντηση Πούτιν με εμίρη του Κατάρ - Τι συζήτησαν για Συρία και Γάζα
- Χρυσοχοΐδης: Εντατικοποιείται η τροχαία αστυνόμευση