Τζ. Πάιατ: Οι περιφερειακές αγορές ενέργειας δεν έχουν διαταραχθεί από την κρίση στη Μ. Ανατολή

«Μέχρι στιγμής οι περιφερειακές αγορές ενέργειας δεν έχουν διαταραχθεί σοβαρά» από τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, τόνισε ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ για θέματα Ενέργειας Τζέφρι Πάιατ, απαντώντας σε σχετική ερώτηση στο πλαίσιο συζήτησης με τη δημοσιογράφο Κατερίνα Σώκου, στο 7ο Ενεργειακό Φόρουμ ΝΑ Ευρώπης (SEEF 2023), που διοργανώνουν στη Θεσσαλονίκη το Ελληνο-Αμερικανικό Επιμελητήριο και η Ελληνική Εταιρεία
Ενεργειακής Οικονομίας (ΗΑΕΕ) σε συνεργασία με την πρεσβεία των ΗΠΑ στην Ελλάδα και σε στρατηγική συνεργασία με το Atlantic Council και το Ινστιτούτο Ενέργειας του αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου.

«Η πλατφόρμα της Chevron στο Tamar έχει κλείσει αλλά αυτό δεν είχε ακόμη σοβαρό αντίκτυπο. Ωστόσο παρακολουθούμε αυτά τα πράγματα πολύ στενά. Και εξίσου σημαντικό είναι ότι ο υπουργός (Εξωτερικών των ΗΠΑ) Μπλίνκεν και ολόκληρη η διοίκηση εργάζονται όσο πιο σκληρά μπορούν για να αποτρέψουν περαιτέρω κλιμάκωση της σύγκρουσης» σημείωσε ο κ. Πάιατ, αναφερόμενος στο κλείσιμο της εν λόγω πλατφόρμας στα ανοιχτά των ισραηλινών ακτών, λόγω των δραματικών εξελίξεων στην περιοχή.

Ερωτηθείς για το κατά πόσο οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή έχουν αλλάξει τις ενεργειακές προτεραιότητες των ενωμένων Πολιτειών, o κ. Πάιατ, αφού ανέλυσε τους τρόπους με τους οποίους οι ΗΠΑ ενθαρρύνουν και στηρίζουν την ενεργειακή συνεργασία στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου και το όραμα της βιωσιμότητας μέσω της περιφερειακής διασύνδεσης (EastMed Gas Forum, συνεργασία στο LNG, Πρωτοβουλία 3+1, διασυνδετήριοι αγωγοί ηλεκτρικής ενέργειας, οι προτάσεις για EuroAsia και GREGY, οι προσπάθειες και ευκαιρίες για να έρθει καθαρή ενέργεια από τη Μέση Ανατολή και την ανατολική Μεσόγειο στην ευρωπαική αγορά που προσπαθει να απεξαρτηθεί από τον άνθρακα κ.ά), αναφέρθηκε στη σημερινή κατάσταση.

«Βρισκόμαστε σήμερα αντιμέτωποι με την αντίθεση αυτού του θετικού οράματος, που είναι μια τρομερή εικόνα βίας και τρομοκρατίας, που παρουσίασε η Χαμάς στον κόσμο στις 7 Οκτωβρίου» είπε και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι «αυτό το όραμα συνεργασίας θα επικρατήσει τελικά, αλλά στο μεταξύ, στεκόμαστε στο πλευρό του Ισραήλ και του λαού του Ισραήλ και με τους Παλαιστινίους, και θέλουμε να δούμε τη διαχείριση αυτής της σύγκρουσης με τρόπο που να αποφεύγονται τα τρομερά δεινά που προκάλεσε η Χαμάς».

Πολύ καλύτερα προετοιμασμένη η Ευρώπη για τον φετινό χειμώνα

Ερωτηθείς εάν η Ευρώπη είναι καλύτερα προετοιμασμένη τον φετινό χειμώνα σε σχέση με τις συνέπειες του πολέμου στην Ουκρανία, ο κ. Πάιατ εκτίμησε ότι «η Ευρώπη βρίσκεται σε πολύ καλύτερη θέση» και σημείωσε πως το γεγονός ότι ηττήθηκε ο Πούτιν στην προσπάθειά του να μετατρέψει την ενέργεια σε όπλο τον περασμένο χειμώνα οφείλεται εν μέρει και στη δουλειά που έχουν κάνει οι Αμερικανοί παραγωγοί φυσικού αερίου και LNG.

«Περίπου το 70% της παραγωγής μας πέρυσι πήγε στην Ευρώπη. Αλλά εξίσου σημαντικό ρόλο έπαιξαν χώρες όπως η Ελλάδα, που έχουν επενδύσει σε πρόσθετη ικανότητα επαναεριοποίησης» τόνισε, υπογραμμίζοντας τον κρίσιμο ρόλο της επέκτασης του τερματικού σταθμού της Ρεβυθούσας προς αυτή την κατεύθυνση.

Σύμφωνα με τον Αμερικανό υφυπουργό Εξωτερικών για θέματα ενέργειας, υπάρχει μια προοδευτική ανάπτυξη στην αμερικανική παραγωγή LNG, γεγονός που σημαίνει ότι πολύ περισσότερο αέριο πρόκειται να διοχετευθεί στην αγορά. «Η συνολική μας ικανότητα για υγροποίηση θα αυξηθεί κατά περίπου 50% μέχρι το τέλος του 2025» ανέφερε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας πως «είναι εξίσου σημαντικό να συνεχίσουμε να επενδύουμε μαζί σε μέτρα απόδοσης, σε τομείς όπως οι έξυπνοι μετρητές και οι αντλίες θερμότητας, ώστε να χρησιμοποιούμε τους πόρους που διαθέτει η Ευρώπη πιο αποτελεσματικά».

Διαβεβαίωσε, δε, ότι «οι Ηνωμένες Πολιτείες θα παραμείνουν ένας πολύ ισχυρός ενεργειακός εταίρος της Ευρώπης», αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Βλέπουμε την ενεργειακή μας εταιρική σχέση ως μέρος της συνολικής μας σχέσης εθνικής ασφάλειας, ως μέρος της συμμαχίας μας και το πιο σημαντικό είναι πως κανείς στην Ευρώπη δεν πρόκειται να δει ξανά τη Ρωσία ως αξιόπιστο προμηθευτή ενέργειας. Η Ρωσία έχει αποδείξει ότι δεν μπορεί να είναι αξιόπιστη και είναι πρόθυμη να χρησιμοποιήσει ως όπλο τους ενεργειακούς πόρους της όχι μόνο εναντίον της Ουκρανίας, αλλά και εναντίον των λαών της Ευρώπης. Ο Πούτιν απέτυχε στις προσπάθειές του να αξιοποιήσει αυτό το ενεργειακό όπλο, αλλά θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι δεν θα είναι ποτέ ξανά σε θέση να το χρησιμοποιήσει ενάντια στα συμφέροντά μας».

Η μέρα στην Ουκρανία

Για την επόμενη μέρα, μετά το τέλος του πολέμου που οι προσπάθειες θα επικεντρωθούν στην ανοικοδόμηση της Ουκρανίας, εκτίμησε πως η περιοχή της Νοτιανατολικής Ευρώπης και της Μαύρης Θάλασσας θα είναι εξόχως σημαντικές κι έτσι οι ενεργειακοί πόροι και οι υποδομές της Ελλάδας στην Αλεξανδρούπολη και στη Θεσσαλονίκη «θα αποτελέσουν επίσης βασικό μέρος αυτής της ιστορίας».

Τα επόμενα βήματα στην ενεργειακή συνεργασία Ελλάδας – ΗΠΑ

Ιδιαίτερη μνεία έκανε ο κ. Πάιατ στις ευκαιρίες για συνεργασία που προσφέρει ο τομέας του καθαρού υδρογόνου. «Μόλις πρόσφατα», είπε, «ανακοινώθηκε χρηματοδότηση 7 δισεκατομμυρίων δολαρίων για νέους κόμβους υδρογόνου στην Καλιφόρνια, στον βορειοδυτικό Ειρηνικό, στο Τέξας, στην Πενσυλβάνια, σε όλες τις Ηνωμένες Πολιτείες, που πρόκειται να δώσουν ώθηση και να επιταχύνουν την εμφάνιση μιας βιομηχανίας καθαρού υδρογόνου. Και η Ελλάδα βρίσκεται σε φανταστική θέση για να αποτελέσει μέρος αυτής της ιστορίας».

Επισήμανε ακόμη τα οφέλη του καθαρού υδρογόνου σε τομείς πολύ σχετικούς με την Ελλάδα, όπως αυτός της «πράσινης ναυτιλίας», σημειώνοντας πως «βλέπουμε το καθαρό υδρογόνο ως μία από αυτές τις ευκαιρίες για να καταλάβουμε πώς μπορούμε να απελευθερώσουμε τη ναυτιλιακή βιομηχανία από τον άνθρακα, με τον ίδιο τρόπο που το κάνουμε στις μεταφορές με φορτηγά στις Ηνωμένες Πολιτείες και με τα ηλεκτρικά οχήματα σε όλη την Ευρώπη και τις ΗΠΑ.

«Οι ΗΠΑ στηρίζουν σθεναρά το όραμα των Τριών Θαλασσών»
Σε ό,τι αφορά την Πρωτοβουλία των Τριών Θαλασσών, στην οποία η Ελλάδα έγινε πρόσφατα το 13ο μέλος της, ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών για θέματα Ενέργειας τόνισε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες στηρίζουν σθεναρά το όραμα αυτό, υπενθυμίζοντας τη συνεισφορά των 300 εκατ. δολαρίων στο ταμείο ανάπτυξης των Τριών Θαλασσών και σημειώνοντας: «Θα συνεχίσουμε να αναζητούμε ευκαιρίες για έργα στα οποία μπορούμε να επενδύσουμε».
«Μία από τις συνέπειες του πολέμου του Πούτιν είναι ότι το κέντρο βάρους της ευρωπαϊκής οικονομίας και πολιτικής πρόκειται να μετατοπιστεί στην Ανατολή και στον Νότο. Όταν όλα αυτά τελειώσουν, η Ουκρανία θα σταθεί ως μια πολύ ισχυρή συμμέτοχος στην οικονομία της ΕΕ, ως μια χώρα που κινείται προς την πλήρη ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση και μια χώρα της οποίας ολόκληρη η οικονομία είναι προσανατολισμένη προς την ΕΕ και τα ευρωπαϊκά πρότυπα. Άρα, αυτό θα δημιουργήσει μεγάλες ευκαιρίες. Οσο η Ρωσία συνεχίζει να αποκλείει το λιμάνι της Οδησσού, η σιδηροδρομική σύνδεση με τη Ρουμανία και εν συνεχεία η θαλάσσια διασύνδεση μέχρι την Αλεξανδρούπολη είναι απίστευτα σημαντικές. Θεωρούμε ότι αυτό είναι στρατηγικά σημαντικό» πρόσθεσε ο κ. Πάιατ.
Ο ίδιος αναφέρθηκε ακόμη στο νέο μεγάλο Διάδρομο Ινδίας – Μέσης Ανατολής – Ευρώπης (IMEC), τον οποίο στηρίζει η διοίκηση Μπάιντεν και ο οποίος, όπως είπε ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών για θέματα ενέργειας, δημιουργεί μια «φυσική διασύνδεση» με το λιμάνι του Πειραιά.
Η συζήτηση έκλεισε με τον κ. Πάιατ να υπογραμμίζει την προσήλωσή του στο έργο της διοίκησης Μπάντεν για την ενίσχυση της στρατηγικής εταιρικής σχέσης με την Ελλάδα και την ανάπτυξη των σημαντικών, όπως τόνισε, ευκαιριών για περαιτέρω ανάπτυξή της σε τρεις ξεχωριστές περιοχές του πλανήτη: Ευρώπη, Μέση Ανατολή και βόρεια Αφρική.
Σοφία Παπαδοπούλου

Το άρθρο Τζ. Πάιατ: Οι περιφερειακές αγορές ενέργειας δεν έχουν διαταραχθεί από την κρίση στη Μ. Ανατολή εμφανίστηκε πρώτα στο Εφημερίς Δημοπρασιών & Πλειστηριασμών.

Keywords
Αναζητήσεις
tz-paiat-oi-perifereiakes-agores-energeias-den-echoun-diatarachthei-apo-tin-krisi-sti-m-anatoli.htm
Τυχαία Θέματα