Το «Παρατηρητήριο Εθνικού Πολιτισμικού Κεφαλαίου» το νέο θεσμικό εργαλείο του ΥΠΠΟΑ

Στο «Παρατηρητήριο Εθνικού Πολιτισμικού Κεφαλαίου», το οποίο με τις απαραίτητες επιστημονικές αναλύσεις «θα είναι ικανό να καταμετρήσει, να σταθμίσει και να διευρύνει το ρόλο του πολιτισμού στην ελληνική κοινωνία και οικονομία» αναφέρεται σε σχετική του ανακοίνωση, το ΥΠΠΟΑ.
Η δημιουργία του Παρατηρητηρίου που εξήγγειλε -μεταξύ άλλων βασικών στρατηγικών στόχων του υπουργείου Πολιτισμού- πριν λίγες ημέρες η υπουργός Μυρσίνη Ζορμπά, θα επιτρέψει στο υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού «να ασκήσει δίκαιη και αποτελεσματική πολιτική με την ευρεία έννοια, με στόχο την

πολιτισμική δημοκρατία», στο πλαίσιο μιας κοινωνικοπολιτισμικής προσέγγισης του πολιτισμού.
Eνας επιπρόσθετος λόγος για τον οποίο το Παρατηρητήριο «θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη όχι μόνο την αρχαία κληρονομιά και τις τέχνες αλλά και τη βιωμένη εμπειρία, τις στάσεις, τις συμπεριφορές, τις νοοτροπίες και πολιτιστικές πρακτικές που διαμορφώνουν την κουλτούρα της καθημερινής ζωής» συνεχίζει η ανακοίνωση. Το νέο αυτό θεσμικό εργαλείο «θα διαχειρίζεται ένα σύστημα δεικτών, τροφοδοτούμενο από συνεχείς ροές δεδομένων που θα προέρχονται από ήδη υπάρχουσες πηγές, όπως είναι λ.χ. τα στοιχεία για τους χρήστες πολιτισμικών υπηρεσιών, οι αναγνωστικές πρακτικές, στοιχεία για τη δομή της εργασίας και για τα χαρακτηριστικά των απασχολούμενων στον πολιτιστικό τομέα, δεδομένα για το χώρο όσων παράγουν πολιτισμικά αγαθά κ.ά.».
Παράλληλα, όπως τονίζεται «θα «διαβάζει″ δεδομένα από πηγές που έχουν μείνει σχετικά αναξιοποίητες ως τώρα, όπως: τα επιδοτούμενα προγράμματα των κρατικών και ιδιωτικών πολιτιστικών οργανισμών, οι καταναλωτικές δαπάνες των νοικοκυριών, η εξαγωγή πολιτιστικών δράσεων στο εξωτερικό, ειδικές έρευνες εστιασμένες σε κρίσιμους τομείς της παραγωγής και πρόσληψης των πολιτισμικών αγαθών, έρευνες για τη δομή του πολιτισμικού κεφαλαίου σε επιμέρους χώρους παραγωγής, διακίνησης και διάδοσης των πολιτιστικών αγαθών.
Οι αναλύσεις του Παρατηρητηρίου θα αποτυπώνονται σε ετήσιες απολογιστικές εκθέσεις καθώς και σε περιοδικά δελτία για ειδικότερες τεχνικές αλλά και ευρύτερες κοινωνικό-πολιτισμικές χρήσεις».
Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα