Το έργο του Γ. Ρίτσου σε μουσικο-ποιητική παράσταση στη Μόσχα

«Εμείς άλλον εχθρό δεν έχουμε παρά μονάχα κείνον που δε σέβεται τον Άνθρωπο», απαγγέλλει από τηλεφώνου, στη διάρκεια της συνέντευξής του, στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο Eλληνας ηθοποιός, σκηνοθέτης και παραγωγός, Γεώργιος Παναγόπουλος . Και συνεχίζει: «Καταλαβαίνετε πόσο σύγχρονος είναι ο Γιάννης Ρίτσος στον 21ο αιώνα; Γι΄αυτό τον διαβάζουν σε όλο τον κόσμο και στη Ρωσία έχει ιδιαίτερη λατρεία».
Ο κ. Παναγόπουλος, ανέβασε, σε συνεργασία με τον Κέντρο Ελληνικού Πολιτισμού Μόσχας (ΚΕΠ), τη μουσικο -ποιητική

παράσταση – αφιέρωμα στον Γιάννη Ρίτσο, με τίτλο: «Σε τούτα εδώ τα μάρμαρα κακιά σκουριά δεν πιάνει…».
Η παράσταση, που θα πραγματοποιηθεί για τέταρτη φόρα στη ρωσική πρωτεύουσα, στις 6 Μάρτιου, στο Οίκο-Μουσείο Νικολάι Γκόγκολ», συγκέντρωσε, ήδη, μεγάλο ενδιαφέρον των Ελλήνων και φιλελλήνων της Μόσχα. Ο Eλληνας ποιητής αγαπήθηκε πολύ στις χώρες της πρώην ΕΣΣΔ και τον βράβευσαν το 1977, με το σημαντικότερο βραβείο «Λένιν». Στην ρωσική γλώσσα μεταφράστηκαν σχεδόν όλο τα έργα του.
– Γιατί τόση αγάπη στον Ρίτσο; μήπως για την πολιτική του πεποίθηση ως κομμουνιστή; ρωτάμε.
– Oχι μόνο! Ο Eλληνας ποιητής είναι αισιόδοξος και αγιάτρευτα ρομαντικός. Η αισιοδοξία του Ρίτσου βρίσκεται στο ξεπέρασμα του πόνου και των βασάνων, κάτι που εκφράζει την ιστορία και το χαρακτήρα του ρώσικου λαού. Γι΄ αυτό οι Ρώσοι τον νιώθουν και «δικό τους» ποιητή…
Ο Eλληνας ηθοποιός και σκηνοθέτης, είναι μόνιμος κάτοικος Μόσχας, από τη δεκαετία του 80, κατάγεται από την Ανδρίτσαινα της Πελοπόννησου και διηγείται: «Μετά την ολοκλήρωση των θεατρικών σπουδών μου στην Ελλάδα, πήγα στη Μόσχα με την συστατική επιστολή που υπογράφει ο ίδιος ο Γιάννης Ρίτσος – ο «Πατέρας μας» , της γενιάς του Πολυτεχνείου.
Στην ερώτηση «τί κρατάει ο ίδιος από το μεγάλο ποιητή, που τον είχε γνωρίσει προσωπικά», λέει: «Τον συνάντησα μόνο δυο φορές, αλλά σαν να τον ήξερα όλη τη ζωή μου γιατί εξέφραζε αυτά που ένοιωσα εγώ και ολόκληρή μου η γενιά για το ρου της ιστορίας και της ζωής, που για μας σήμαινε «αγώνας για τη δίκαιη κοινωνία».
Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα