Τη νομπελίστα συγγραφέα Χέρτα Μύλερ υποδέχτηκε ο Δήμαρχος Αθηναίων

Τη νομπελίστα συγγραφέα Χέρτα Μύλερ υποδέχτηκε την περασμένη Τετάρτη ο Δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης. Η επίσκεψη της στην ελληνική πρωτεύουσα αποτελεί πρόδρομη δράση του μεγάλου γεγονότος που ξεκινά στην Αθήνα στις 23 Απριλίου και θα διαρκέσει έναν ολόκληρο χρόνο, την «Αθήνα 2018 – Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου».
Η Χέρτα Μύλερ έρχεται για πρώτη φορά στη χώρα μας κι όπως αναφέρει σε

αποκλειστικές δηλώσεις της στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων βρίσκει «μεγαλειώδη τον τρόπο που οι Ελληνες συμπεριφέρθηκαν στους πρόσφυγες εν μέσω κρίσης, σε αντίθεση με πολλούς άλλους».
Η Γερμανίδα συγγραφέας η οποία έχει βιώσει τη δικτατορία και την εξορία, έχει γράψει και διαβάσει απαγορευμένη ποίηση και γνωρίζει την αντίσταση του λόγου, γεννήθηκε στο γερμανόφωνο Μπανάτ της Ρουμανίας, μεγάλωσε στο δικτατορικό καθεστώς Τσαουσέσκου κι αντιστάθηκε στην καταπίεση και την πολιτική τρομοκρατία με τον τρόπο ζωής της, το γράψιμό της.
Το 1987 της δόθηκε η άδεια να φύγει από τη χώρα. Εγκαταστάθηκε στο Βερολίνο όπου ζει και γράφει έκτοτε. Για το καλλιτεχνικό περιεχόμενο της αντίστασής της βραβεύτηκε το 2009 με το Νόμπελ Λογοτεχνίας.
Οπως είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ έρχεται για πρώτη φορά στην Αθήνα, προσκεκλημένη του γερμανικού Ινστιτούτου Γκαίτε, του Δημάρχου της Αθήνας και των εκδόσεων Καστανιώτη, για να διαβάσει αδημοσίευτα μέχρι τώρα στην Ελλάδα αποσπάσματα από έργα του και να παρευρεθεί σήμερα στην ελληνική πρεμιέρα του ντοκιμαντέρ «Χέρτα Μύλερ – Το αλφάβητο του φόβου» (2015, σκηνοθεσία του Ολλανδού Τζον Αλμπερτ Γιάνσεν).
Η κ. Μύλερ, η οποία στα έργα της ασχολείται με την κρατική τρομοκρατία, μας λέει για τη σχέση της εξουσίας και της λογοτεχνίας. «Το θέμα δυστυχώς τίθεται συνεχώς και παντού. Νομίζω πως η λογοτεχνία είναι πάντα έντονα πολιτική. Σε καιρούς κανονικούς δεν υπάρχει τρομοκρατία από το κράτος, αλλά μόλις υπάρξει μια μικρή αναταραχή εμφανίζεται και πάλι. Δυστυχώς το βίωσα στη ζωή μου σε σημαντικό βαθμό».
Στην ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ «τι θα λέγατε στους Ελληνες σ’ αυτούς τους δύσκολους καιρούς», τονίζει: «Νομίζω πως οι Ελληνες βρήκαν τον τρόπο να τα καταφέρουν. Ηταν πολύ δύσκολο και το βρίσκω μεγαλειώδες. Μεγαλειώδη βρίσκω και τον τρόπο που οι Ελληνες συμπεριφέρθηκαν στους πρόσφυγες εν μέσω κρίσης, σε αντίθεση με πολλούς άλλους».
Η Χέρτα Μύλερ, την Πέμπτη 22 Μαρτίου, στις 19:30, στο Ινστιτούτο Γκαίτε, θα διαβάσει ποιητικά κολάζ (με λέξεις από εφημερίδες και περιοδικά που έχει κόψει και κολλήσει συνθέτοντας λυρικά κείμενα). Επίσης, θα διαβάσει απόσπασμα από το βιβλίο της «Η πατρίδα μου ήταν ένα κουκούτσι μήλου» (Mein Vaterland war ein Apfelkern). Συντονιστής της συζήτησης με το κοινό, ο σκηνοθέτης Τίμων Κουλμάσης.
Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

Την Κυριακή 25 Μαρτίου ολοκληρώνεται το ταξίδι της Τεχνόπολης στην ιστορία της ελληνικής βιομηχανίας!

Εως και αυτή την Κυριακή 25 Μαρτίου, από τις 11 το πρωί έως τις 8 το βράδυ, έχουμε την ευκαιρία να επιβιβαστούμε στα «160 χρόνια made in Greece», στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων και το Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου.
Πρώτη στάση: Μηχανουργείο. Δεύτερη: Αποθήκη. Περιηγούμαστε στις δύο αίθουσες της Τεχνόπολης και στο ιδιαίτερο στήσιμο που εμπνέεται από τις εμπορικές και κλαδικές εκθέσεις, με 8 χρώματα να κυριαρχούν, ένα για κάθε κλάδο της ελληνικής βιομηχανικής ανάπτυξης: μέταλλα, χημικά, οικοδομικά υλικά και ύλες, ενέργεια, τρόφιμα και ποτά, κλωστοϋφαντουργία και ένδυση, καπνός, ξύλο και έπιπλο. 100 βιομηχανίες παρελαύνουν μπροστά στα μάτια μας μέσα από 800 αντικείμενα, μηχανήματα, πρώτες ύλες, παραγόμενα προϊόντα, πλούσιο οπτικοακουστικό υλικό, διαδραστικά παιχνίδια, προβολές και κρυμμένες πληροφορίες.


Το ταξίδι συνεχίζεται και στο προαύλιο του Μηχανουργείου… Το Σιδηρουργείο του εργοστασίου φωταερίου μας διηγείται μια ιστορία για την ενέργεια, ενώ στο Νέο Υδαταέριο έχουμε την ευκαιρία να δούμε έργα νέων δημιουργών στην εικαστική έκθεση «Αεριόφως», μία σύμπραξη του Φυσικού Αερίου Αττικής με τον Ομιλο AKTO Art & Design και το Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου.
Θυμίσου: Την Κυριακή 25 Μαρτίου στις 11.00, θα πραγματοποιηθεί ξενάγηση στην έκθεση από τους έμπειρους ανθρώπους του Μουσείου. Κλείσε τη θέση σου.

Keywords
Αναζητήσεις
χερτα μυλερ
Τυχαία Θέματα