Θα γίνει υποχρεωτική η μάσκα σε εξωτερικούς χώρους;

Το ενδεχόμενο υποχρεωτικής χρήσης μάσκας ακόμα και σε εξωτερικούς χώρους άφησε ανοιχτό η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών, Ματίνα Παγώνη, εάν τα πράγματα με τον κορονοϊό στην Ελλάδα χειροτερέψουν.
«Η μάσκα θα γίνει υποχρεωτική σε εξωτερικούς χώρους εάν αυξηθούν περαιτέρω τα κρούσματα, οι διασωληνώσεις και οι νοσηλείες στα νοσοκομεία» δήλωσε η κα Παγώνη, μιλώντας σήμερα στον ΣΚΑΪ.
Η ίδια αναφέρθηκε και στην ανάγκη να υπάρχει επάρκεια σε μάσκες, ειδικά αν γίνουν υποχρεωτικές ακόμη και στα σχολεία:
«Στα

σχολεία το δύσκολο δεν είναι να τη φοράνε οι μαθητές, αλλά ότι θα πρέπει να υπάρχουν αρκετές, γιατί όταν μιλάς, υγροποιούνται και αυτές θα πρέπει να αλλάζουν. Θα πρέπει να υπάρχει δηλαδή μεγάλη ποσότητα από μάσκες για να μπορούμε να τις χρησιμοποιούμε» ανέφερε η κα Παγώνη.
Αποκάλυψε, μάλιστα, ότι ακόμη και στα νοσοκομεία παρατηρούνται ελλείψεις.
«Ειδοποιούνται οι υγειονομικές περιφέρειες και προμηθευόμαστε. Με τα δεδομένα που έχουμε, ο κάθε γιατρός στα νοσοκομεία παίρνει μια μάσκα κάθε πρωί. Γίνεται προσπάθεια να αυξηθούν και να μπορούμε να πάρουμε δύο και τρεις μάσκες σε κάθε εφημερία που είμαστε για 24 ώρες» είπε.
Επανέλαβε επίσης την ανησυχία των γιατρών για τους ασυμπτωματικούς ασθενείς, καθώς, όπως εξήγησε, ένας ασυμπτωματικός μπορεί να μεταδώσει τον ιό σε 80 με 100 άτομα.
Μιλώντας για τα 52 νέα κρούσματα που ανακοινώθηκαν την Τρίτη, η κα Παγώνη είπε ότι οφείλονται στη χαλάρωση των μέτρων.
«Ηδη είχαμε χαλαρώσει όλο αυτόν τον καιρό, έχουν γίνει πολλά πάρτι και πανηγύρια. Κι αυτά τα κρούσματα δεν είναι χθεσινά, είναι αποτέλεσμα του τι έγινε πριν 15 μέρες, απλώς τώρα εμφανίζονται ότι είναι θετικά» επισήμανε.
Η ίδια απέδωσε τη χαλάρωση των νέων στο γεγονός ότι έλεγαν πως οι νέοι δεν μεταδίδουν και δεν νοσούν τόσο εύκολα.
«Αυτό είναι αλήθεια, αλλά δεν σημαίνει ότι ο νέος δεν θα νοσήσει. Αλλωστε, ήδη έχουν νοσήσει αρκετοί νέοι και αν δείτε μελέτες από το εξωτερικό σε χώρες με μεγαλύτερο αριθμό κρουσμάτων, θα διαπιστώσετε ότι αρκετοί νέοι νόσησαν. Απλώς είχαν συμπτώματα, τα οποία ήταν πολύ πιο ήπια, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μεταδίδουν» υπογράμμισε η ειδικός.
Η κα Παγώνη απέκλεισε, τέλος, το ενδεχόμενο ενός νέου γενικού lockdown ακόμη και όταν υπάρξει δεύτερο κύμα κορονοϊού.

Keywords
Τυχαία Θέματα