Συνθήκης Λωζάνης: Πέρασαν 96 χρόνια και ο Ερντογάν ακόμα απειλεί

«Τα βήματα που κάνει η Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Συρία δείχνουν σαφώς την αποφασιστικότητά μας να προστατεύσουμε τα δικαιώματα του έθνους μας και των Τουρκοκυπρίων» δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
«Καμία απειλή έμμεσων ή άμεσων κυρώσεων δεν μπορεί να αποτρέψει την Τουρκία από τον δίκαιο σκοπό της», ανέφερε ο Τούρκος πρόεδρος σε δήλωσή του για την επέτειο 96 χρόνων από την υπογραφή της Συνθήκης της Λωζάνης.
Σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu, ο Τούρκος πρόεδρος σημείωσε επίσης ότι τα βήματα που κάνει η Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο και τη

Συρία «δείχνουν σαφώς την αποφασιστικότητά μας να προστατεύσουμε τα δικαιώματα του έθνους μας και των Τουρκοκυπρίων».
Είπε επίσης ότι «η Τουρκία έχει δύναμη και την αποφασιστικότητα να εξαλείψει κάθε απειλή ενάντια στην ανεξαρτησία της, την επιβίωσή της, την ασφάλεια των ανθρώπων».
Σε δηλώσεις του το περασμένο Σάββατο, ο Τούρκος πρόεδρος ανέφερε πως εκείνοι που πιστεύουν ότι ο πλούτος του νησιού της Κύπρου ανήκει μόνο σε αυτούς, θα αντιμετωπίσουν την αποφασιστικότητα της Τουρκίας και των Τουρκοκυπρίων. Είπε επίσης, σύμφωνα με το Anadolu, ότι ο τουρκικός στρατός δεν θα διστάσει ποτέ να κάνει το ίδιο βήμα που έκανε πριν από 45 χρόνια, αν χρειαστεί για την ασφάλεια των Τουρκοκυπρίων.
Τον Ιούλιο οι 28 υπουργοί Εξωτερικών υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης υιοθέτησαν μέτρα κατά της Τουρκίας, με φόντο τις εξελίξεις στην κυπριακή ΑΟΖ. Μεταξύ άλλων, αποφάσισαν μείωση της προενταξιακής βοήθειας προς την Τουρκία για το 2020 και αναστολή διαπραγματεύσεων για τη συμφωνία περί ολοκληρωμένων αερομεταφορών.
Παράλληλα, η Τουρκία είναι αντιμέτωπη με κυρώσεις από τις ΗΠΑ μετά την αγορά του ρωσικού συστήματος αεράμυνας S-400. Σύμφωνα με την Ουάσιγκτον, η κίνηση της Αγκυρας για την αγορά των συστημάτων S-400 καθιστά αδύνατη τη συμμετοχή της στο πρόγραμμα των μαχητικών F-35.
Σε ό,τι αφορά τις σχέσεις Τουρκίας – Ευρωπαϊκής Ενωσης, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, δήλωσε ότι «δεν θα περιμένουμε στην πόρτα της ΕΕ. Η συμφωνία επανεισδοχής και η συμφωνία για την άρση της βίζας θα τεθούν ταυτόχρονα σε ισχύ». Σύμφωνα με τη dailysabah.com, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών πρόσθεσε ότι η Τουρκία αποφάσισε να αναστείλει τις δεσμεύσεις της στη συμφωνία επανεισδοχής.
Πηγή Sputninknews

Keywords
Τυχαία Θέματα