Στο τέλος Ιουνίου η προεπιλογή των ενδιαφερομένων για την εξαγορά του πλειοψηφικού πακέτου των ΕΛΠΕ

Ως το τέλος του μήνα αναμένεται να ολοκληρωθεί η προεπιλογή των ενδιαφερομένων για την εξαγορά της πλειοψηφίας των μετοχών των ΕΛΠΕ και θα ακολουθήσει το επόμενο στάδιο που είναι η υποβολή δεσμευτικών προσφορών, ανέφερε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Ευστάθιος Τσοτσορός, απαντώντας σε σχετική ερώτηση στο πλαίσιο της γενικής συνέλευσης των μετόχων.


Στην ομιλία του ο επικεφαλής του ομίλου παρουσίασε

τους βασικούς άξονες του πενταετούς αναπτυξιακού προγράμματος, που περιλαμβάνει επενδύσεις 1 δισ. ευρώ στην πενταετία 2018-2022, διάστημα στο οποίο προβλέπεται να διατηρηθεί υψηλή κερδοφορία με μέσο EBITDA (κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων) μεταξύ 700 και 750 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται ότι το 2017 τα αποτελέσματα των ΕΛΠΕ έφθασαν σε επίπεδα – ρεκόρ με EBITDA 834 εκατ. ευρώ και ιστορικό υψηλό παραγωγής και πωλήσεων.


Αναφερόμενος δε στις διεθνείς εξελίξεις τόνισε ότι «δεν υπάρχει ούτε ελάχιστο περιθώριο εφησυχασμού», καθώς η τρέχουσα συγκυρία και οι αρνητικές γεωπολιτικές εξελίξεις που καταγράφονται διεθνώς, αναδεικνύουν την ανάγκη εγρήγορσης και ανάληψης συντονισμένων δράσεων, στην κατεύθυνση της υλοποίησης ενός βιώσιμου, αναπτυξιακού σχεδιασμού που θα στοχεύει στη διαρκή βελτίωση όλων των παραμέτρων της διεθνούς ανταγωνιστικότητας του Ομίλου.
Οπως ανακοινώθηκε, ο προγραμματισμός περιλαμβάνει την αύξηση του χαρτοφυλακίου ανανεώσιμων πηγών από 9 σε 200 μεγαβάτ σε ορίζοντα τριετίας. Σύμφωνα με τον αναπληρωτή διευθύνοντα σύμβουλο των ΕΛΠΕ, Ανδρέα Σιάμισιη, κεντρικό στόχο αποτελεί η μείωση των χρηματοοικονομικών εξόδων που προκύπτουν από τον δανεισμό της προηγούμενης δεκαετίας για τη χρηματοδότηση των επενδύσεων εκσυγχρονισμού των διυλιστηρίων Ελευσίνας και Θεσσαλονίκης. Ηδη την τελευταία διετία ο δανεισμός μειώθηκε κατά 600 εκατ. ευρώ.


Ο κ. Σιάμισιης αναφέρθηκε στις προβλέψεις της ΕΕ για μείωση της ζήτησης πετρελαιοειδών κατά 25 – 30% μέχρι το 2050, ενώ σημείωσε ότι η εφαρμογή από το 2020 του νέου κανονισμού για ναυτιλιακά καύσιμα χαμηλής περιεκτικότητας σε θείο αποτελεί σημαντική ευκαιρία για τα ΕΛΠΕ. Η γενική συνέλευση ενέκρινε εξάλλου την πρόταση του ΔΣ για διανομή μερίσματος 0,4 ευρώ ανά μετοχή (έχει ήδη καταβληθεί 0,15 ευρώ ως προμέρισμα). Την αντίθεσή του στην πώληση της πλειοψηφίας των μετοχών των ΕΛΠΕ εξέφρασε το Σωματείο των εργαζομένων που ανήρτησε πανό στην έναρξη της γενικής συνέλευσης.
Κ. Βουτσαδάκης

Ανοιχτό το ενδεχόμενο να εισέλθουν νέοι «παίκτες» στα σχήματα που εκδήλωσαν ενδιαφέρον

Ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο να εισέλθουν νέοι «παίκτες» στα σχήματα που εκδήλωσαν ενδιαφέρον για την εξαγορά του πλειοψηφικού πακέτου των ΕΛΠΕ, ανέφεραν κύκλοι της διοίκησης στο περιθώριο της γενικής συνέλευσης των μετόχων που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Τετάρτη.
Σημειώνεται ότι η προκήρυξη για την πώληση των μετοχών επιτρέπει υπό προϋποθέσεις τέτοιου είδους εξελίξεις, μετά το στάδιο της προεπιλογής και μέχρι 30 ημέρες πριν την υποβολή των δεσμευτικών προσφορών.
Οι ίδιες πηγές τόνιζαν ότι το φθινόπωρο θα ξεκαθαρίσει σε μεγάλο βαθμό η εικόνα σε σχέση με τις προσφορές και τους ενδιαφερόμενους καθώς και ότι ένα από τα θέματα που θα πρέπει να αποσαφηνιστεί είναι η συνέχιση της παραγωγικής δραστηριότητας των διυλιστηρίων, που σχετίζεται βέβαια τόσο με τη βούληση των μετόχων, όσο και με τις διεθνείς εξελίξεις στον τομέα της ενέργειας.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο των ΕΛΠΕ, Ευστάθιο Τσοτσορό, ως το τέλος του μήνα αναμένεται να ολοκληρωθεί η προεπιλογή με βάση τα κριτήρια συμμετοχής (νομικές, τεχνικές και οικονομικές προϋποθέσεις) που περιγράφει η προκήρυξη και θα ακολουθήσει η δεύτερη φάση του διαγωνισμού που περιλαμβάνει την πρόσβαση των ενδιαφερομένων σε πληροφορίες για τη δραστηριότητα της εταιρίας και την υποβολή δεσμευτικών προσφορών.
Οπως είναι γνωστό, στις 30 Μαΐου εκδήλωσαν ενδιαφέρον για την αγορά των μετοχών πέντε επενδυτικά σχήματα, που είναι τα: Alrai Group Holdings Limited, Carbon Asset Μanagement DWC-LLC και Alshaheen Group S.A. (σε κοινοπραξία), Gupta Family Group Alliance, Glencore Energy UK LTD και Vitol Holding B.V.

Keywords
Τυχαία Θέματα