Στο 3,5% ο πληθωρισμός το 2026
Στο 3,5% εκτιμά ότι θα αυξηθεί ο πληθωρισμός το 2026 από 2,9% το 2025, η Τράπεζα της Ελλάδος στο σχετικό Δελτίο που δημοσιοποίησε.
Οπως αναφέρεται στο τελευταίο Δελτίο για τον Πληθωρισμό (Ιnflation Monitor), στην Ελλάδα, ο εναρμονισμένος πληθωρισμός (HICP) θα αυξηθεί στο 3,5% το 2026, υπό την πίεση των υψηλότερων τιμών της ενέργειας και της συνεχιζόμενης επιμονής του πληθωρισμού στον τομέα των υπηρεσιών.
Οι πληθωριστικές
Σύμφωνα με τις τελευταίες προβλέψεις των εμπειρογνωμόνων, ο πληθωρισμός στη ζώνη του ευρώ θα κορυφωθεί στο 3,6% το τέταρτο τρίμηνο του 2026 (2026Q4), λόγω της μεγάλης ανόδου των τιμών της ενέργειας και θα σημειώσει απότομη πτώση στο 2,5% το δεύτερο τρίμηνο του 2027 (2027Q2), κυρίως εξαιτίας των ισχυρών καθοδικών επιδράσεων βάσης από τον τομέα της ενέργειας. Ο γενικός δείκτης αναμένεται να σταθεροποιηθεί κοντά στο 2,0% μεσοπρόθεσμα, καθώς η συμβολή του πληθωρισμού της ενέργειας θα προσεγγίζει το μηδέν και οι έμμεσες / δευτερογενείς επιπτώσεις του ενεργειακού σοκ θα παραμείνουν περιορισμένες.
Στην Ελλάδα, ο γενικός δείκτης τιμών καταναλωτή (ΔΤΚ) ακολούθησε ανοδική πορεία κατά τους πρώτους πέντε μήνες του 2026. Σημείωσε μείωση τον Ιούνιο και τον Ιούλιο, αλλά ανέκαμψε τον Αύγουστο στο 3,7%, με αποτέλεσμα να διαμορφωθεί κατά μέσο όρο στο 3,6% κατά το πρώτο οκτάμηνο του 2026. Η αύξηση του πληθωρισμού τον Αύγουστο σχετίζεται με την ανοδική κίνηση των ρυθμών πληθωρισμού και των πέντε βασικών συνιστωσών και ιδιαίτερα του πληθωρισμού των υπηρεσιών και της ενέργειας. Ο δομικός πληθωρισμός ενισχύθηκε επίσης σημαντικά τον Αύγουστο, συμβαδίζοντας με την αντίστοιχη αύξηση του πληθωρισμού των υπηρεσιών, η οποία ήταν αποτέλεσμα της αξιοσημείωτης αύξησης του πληθωρισμού στις υπηρεσίες καταλύματος.
Μετά τα παραπάνω οι προσδοκίες για την νομισματική πολιτική στην ευρωζώνη συγκλίνουν σε μία ακόμη αύξηση των επιτοκίων από την Ευρωπαική Κεντρική Τράπεζα (μετά την πρόσφατη της προηγούμενης εβδομάδας) κατά 0,25% εντός του 2026.
Το άρθρο Στο 3,5% ο πληθωρισμός το 2026 εμφανίστηκε πρώτα στο Εφημερίς Δημοπρασιών & Πλειστηριασμών.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Οικονομία
- Eπιμένουν στην αρχική θέση τους οι γιατροί: «Μετά τις 4» ο θάνατος του Μαζωνάκη
- Η Πειραιώς χρηματοδοτεί αντιπλημμυρικά έργα στη Δυτική Αττική
- Από ρολίστας του NBA σε επενδυτή 800 εκατ. δολαρίων – Η εντυπωσιακή δεύτερη καριέρα
- Αν Χάθαγουεϊ: Έπιασε υποψηφίους να χρησιμοποιούν ChatGPT στις αιτήσεις τους – «Κανείς δεν παίρνει τη δουλειά»
- 2+1 αυξήσεις επιτοκίων της ΕΚΤ βλέπουν οι αγορές
- Μετρό Αθήνας – Γραμμή 1: Ακινητοποιήθηκαν προσωρινά οι συρμοί του ΗΣΑΠ στο τμήμα Ειρήνη – Κηφισιά
- Πώς Airtel Money και KNDS μπορούν να “σώσουν” τη χρονιά για τις ευρωπαϊκές IPOs
- Τουρκία: Αντιδράσεις εκπαιδευτικών στην υποχρεωτική ποδιά – "Καλύπτει τα πραγματικά προβλήματα"
- Ρουμανία: Μεγάλες κινητοποιήσεις αγροτών και κτηνοτρόφων εν μέσω πολιτικής αστάθειας
- 20 χρόνια WIN Hellas
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Dimoprasion
- Στο 3,5% ο πληθωρισμός το 2026
- Γιαννούλης Χαλεπάς: Ο υποταγμένος γιος ΄΄έφυγε΄΄ σαν σήμερα πριν από 88 χρόνια
- Υψηλό 19 ετών η απόδοση του αμερικανικού ομολόγου
- Διυλιστήρια καυσίμων: Προειδοποιούν για καθημερινές αυξήσεις
- Αύξηση 19,4% σημείωσε ο αριθμός των κενών θέσεων εργασίας το β’ τρίμηνο εφέτος, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ
- Τελευταία Νέα Dimoprasion
- Στο 3,5% ο πληθωρισμός το 2026
- Διυλιστήρια καυσίμων: Προειδοποιούν για καθημερινές αυξήσεις
- Υψηλό 19 ετών η απόδοση του αμερικανικού ομολόγου
- Γιαννούλης Χαλεπάς: Ο υποταγμένος γιος ΄΄έφυγε΄΄ σαν σήμερα πριν από 88 χρόνια
- Αύξηση 19,4% σημείωσε ο αριθμός των κενών θέσεων εργασίας το β’ τρίμηνο εφέτος, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ
- Στο υψηλότερο επίπεδο από το 2007 η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου, υποχωρούν τα χρηματιστήρια
- Συνολικά 1.152 στρέμματα έχουν καεί στην περιοχή της Κόνιτσας
- Το Ιράν απαντά στον Τραμπ και απορρίπτει κάθε συζήτηση με τις ΗΠΑ
- Πιο φτηνά τα ηλεκτρικά από τα βενζινοκίνητα αυτοκίνητα
- Στη Κίνα ο Ιρανός ΥΠΕΞ
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Οικονομία
- Ο Γιώργος Φλωρίδης υποψήφιος με τη ΝΔ στην Α’ Θεσσαλονίκης
- Τραμπ: Επίθεση στους δικαστές του Αν. Δικαστηρίου που διόρισε ο ίδιος -"Εκφοβίζονται και χειραγωγούνται από τη Ριζοσπαστική Αριστερά"
- Πόσοι Έλληνες δεν μπορούν να έχουν δικό τους αυτοκίνητο
- Οι πλουσιότεροι άνθρωποι στις ΗΠΑ το 2026 - Η ελληνική "παρουσία" στη λίστα
- Η Αγγελική Καράνου στην Εμπορική Διεύθυνση του ομίλου Metromedia
- Τουρκία: Αντιδράσεις για την υποχρεωτική στολή στους εκπαιδευτικούς
- Ο Πάνος Χαλαβαζής στην DPG Digital Media Group
- Παγκόσμιο sell-off στα ομόλογα: Σε υψηλό 19 ετών το αμερικανικό 10ετές
- Ντόναλντ Τραμπ Τζούνιορ: Ρώσος επιχειρηματίας χρηματοδότησε μέρος των γαμήλιων εορτασμών του
- ΕΕ: Πρωτοβουλία για παγκόσμιο πλαίσιο ασφάλειας στην AI



