Σε γκρεμό η ευρωπαϊκή οικονομία

Υφεση 13% στο β’ τρίμηνο

Δραματική προειδοποίηση για την πορεία της ευρωπαϊκής οικονομίας απηύθυνε η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία έκανε λόγο για «δραματική πτώση».
Πιο συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια βιντεο-κλήσης με τους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, η Γαλλίδα οικονομολόγος ξεκαθάρισε ότι «η οικονομία της Ε.Ε. βιώνει μια δραματική πτώση.
Σύμφωνα με πηγές, τις οποίες επικαλείται το πρακτορείο Reuters,

η Λαγκάρντ εξήγησε ότι η οικονομία οδεύει προς μια «οξεία πτώση» της τάξης του 13% στο β’ τρίμηνο του 2020.
Επανέλαβε δε τις επίσημες προβλέψεις της ΕΚΤ για ύφεση της οικονομίας κατά 8,7% το 2020, προτού υπάρξει ανάκαμψη της τάξης του 5,2% το 2021.
Στο ίδιο πλαίσιο, η επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας διαμήνυσε ότι η Ευρώπη δεν έχει βιώσει ακόμη τις χειρότερες οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας, ιδίως όσον αφορά την αγορά εργασίας, καθώς ο δείκτης ανεργίας αναμένεται να φθάσει στο 10%.
Ως εκ τούτου, κάλεσε τους ηγέτες της Ε.Ε. να συμφωνήσουν σ’ ένα αναπτυξιακό σχέδιο άμεσης δράσης, προκειμένου να επιταχυνθεί η ανάκαμψη.
Οσον αφορά την πορεία των χρηματιστηρίων, η Λαγκάρντ εξήγησε ότι παραμένουν σε «σχετική ηρεμία», χάρη στις προσδοκίες των αναλυτών ότι η Ε.Ε. θα δράσει άμεσα και ενωμένα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι με βάση τις επίσημες προβλέψεις, η Ελλάδα αναμένεται να καταγράψει μία από τις χειρότερες οικονομικές επιδόσεις του 2020, με την ύφεση να αγγίζει το 9,7% του ΑΕΠ, λόγω των απωλειών στον κλάδο του τουρισμού.
Πηγή: Sputniknews

Keywords
Τυχαία Θέματα