Ρύπανση στον Θερμαϊκό: Δεκάδες φορείς, ουδείς αρμόδιος

«Πληγωμένος» και εγκαταλειμμένος από την Πολιτεία, ο Θερμαϊκός κόλπος απέχει πολύ από τα γίνει το «διαμάντι» της Θεσσαλονίκης, καθώς τόσο επιφανειακά όσο και στον βυθό του αντιμετωπίζει σημαντικά προβλήματα ρύπανσης. Η οικονομική κρίση οδήγησε πολλούς Θεσσαλονικείς να κολυμπούν στις ακτές της Καλαμαριάς εντός του αστικού ιστού.
Το αντιρρυπαντικό σκάφος «Αλκίππη» που βγήκε στον Θερμαϊκό κόλπο για να μαζέψει τα επιφανειακά απορρίμματα (μπουκάλια, σακούλες κ.α.) για τους επόμενους τέσσερις

μήνες, ήρθε να θυμίσει τα προβλήματα που εξακολουθεί να έχει η αγαπημένη θάλασσα των Θεσσαλονικέων.
Μια θάλασσα που ταλαιπωρήθηκε από το φαινόμενο του ευτροφισμού (μεγάλη μείωση διαλυμένου οξυγόνου στο νερό) αλλά και μια σειρά μετάλλων και ενώσεων που εν πολλοίς οφείλονται στο ότι στον κόλπο εκβάλουν τέσσερα ποτάμια – Γαλλικός, Λουδίας, Αξιός και Αλιάκμονας – εκ των οποίων τα τρία έρχονται από γειτονικές βαλκανικές χώρες με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τα φερτά φορτία, αλλά και στην αδιαφορία της Πολιτείας. Αρκεί να σημειωθεί ότι, ακόμα και σήμερα, παρότι αρμοδιότητα για τον Θερμαϊκό έχουν δεκάδες φορείς, ουδείς είναι επικεφαλής και υπεύθυνος δράσης και ενεργειών.
Στο θέμα αυτό αναφέρθηκε μάλιστα σήμερα και ο υφυπουργός Μακεδονίας- Θράκης, Θεόδωρος Καραόγλου, σε δηλώσεις του στα μέσα ενημέρωσης κατά την έναρξη του έργου της «Αλκίππης», τονίζοντας ότι έχει δώσει εντολή στο Νομικό Συμβούλιο του κράτους να επεξεργαστεί σχέδιο, έτσι ώστε να είναι ξεκάθαρες οι αρμοδιότητες του κάθε φορέα. Να προστεθεί, επίσης, ότι το αντιρρυπαντικό σκάφος χρηματοδοτείται από ιδιωτική εταιρεία και όχι από κονδύλια φορέων της Πολιτείας.
Ο Θερμαϊκός πολλές φορές «αρρώστησε» σοβαρά κι απέκτησε υψηλά επίπεδα σε κολοβακτηρίδια, μέταλλα και άλλες ενώσεις.

Η λειτουργία του βιολογικού καθαρισμού καλυτέρευσε σε κάποια ποσοστά την ποιότητα των νερών, ωστόσο ο Θερμαϊκός έδειξε πολλές φορές τα προβλήματά του, ειδικά το 2017 και το 2018, που από μπλε έγινε καφέ εξαιτίας του δινοφύκους που επιβιώνει στο πλαγκτόν και θυμίζει βλέννα καθώς κολλάει παντού.
Μιλώντας στο Sputnik, η Διευθύντρια του Εργαστηρίου Ελέγχου Ρύπανσης Περιβάλλοντος του ΑΠΘ, Δήμητρα Βουτσά ανέφερε ότι αν και δεν έχουν πραγματοποιήσει πρόσφατα μετρήσεις θεωρεί ότι ο Θερμαϊκός παρουσιάζει τα αναμενόμενα για μια θάλασσα εντός αστικού ιστού, επίπεδα ρύπανσης.
«Αυτή τη στιγμή, δεν έχουμε κάτι καινούργιο σε σχέση με τον Θερμαϊκό. Εννοώ να γίνονται κάποιες μετρήσεις από το δικό μας εργαστήριο. Με βάση παλαιότερες μετρήσεις που είχαμε κάνει, είναι στα επίπεδα παρόμοιων συστημάτων. Δηλαδή, ανιχνεύονται και μέταλλα και οργανικές ενώσεις, αλλά σε επίπεδα που συναντάμε συνήθως σε τέτοια συστήματα που δέχονται αστικές επιδράσεις, που βρίσκονται μέσα σε πόλεις. Οπότε, θα έλεγα ότι, η εικόνα του Θερμαϊκού δεν είναι ούτε πολύ κακή, ούτε άριστη» τόνισε η κ. Βουτσά.
Επισήμανε δε ότι ο Θερμαϊκός βρίσκεται σε ένα στάδιο που σιγά-σιγά «μπορεί να επανέλθει αλλά αυτό είναι μια πολύ χρονοβόρα διαδικασία που απαιτεί πάρα πολύ χρόνο».
Μπάνιο μέσα στην πόλη
Η δεκαετής οικονομική κρίση έφερε στις αστικές ακτές πολλούς που αδυνατούν να πάνε στη Χαλκιδική. Έτσι, οι ξεχασμένες ακτές της οδού Σοφούλη και της Αρετσούς στην Καλαμαριά γεμίζουν με κόσμο που δεν κάνει απλά την ηλιοθεραπεία του, αλλά κολυμπά κανονικά.
Ο Δήμαρχος Καλαμαριάς, Γιάννης Δαρδαμανέλης μιλώντας στο Sputnik, ανέφερε ότι η θάλασσα στις παραλίες του Δήμου του ειναι ακατάλληλες για κολύμπι.
«Έχουν γίνει μετρήσεις και η τελευταία ενημέρωση που είχα είναι ότι είναι 20%-30% εκτός ορίων, δηλαδή εάν το όριο είναι 150 για κολοβακτηρίδια εμείς έχουμε 180. Οπότε, θεωρώ ότι τα νερά δεν είναι κατάλληλα. Μπορεί να καθαρίζει σιγά-σιγά ο Θερμαϊκός, αλλά τα νερά δεν είναι κατάλληλα για να κάνει μπάνιο ο κόσμος» είπε ο κ. Δαρδαμανέλης, υπογραμμίζοντας ότι οι πολίτες μπορούν μόνο να κάνουν ηλιοθεραπεία και να κάθονται στην παραλία.
Πηγή sputniknews.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα