Πρόσκληση Τουρκίας σε Ελλάδα για διερευνητικές συνομιλίες

ΥΠΕΞ για διευρευνητικές: Δεν έχουμε λάβει πρόσκληση από την Τουρκία για τον ορισμό ημερομηνίας

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου απηύθυνε πρόσκληση στην Ελλάδα για διερευνητικές επαφές και πρώτη συνάντηση εντός του Ιανουαρίου.
Πρόσκληση για διερευνητικές επαφές απηύθυνε η Τουρκία προς την Ελλάδα μέσω του υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, κίνηση που είχε προαναγγείλει την Παρασκευή όταν

δήλωνε ότι υπάρχει παράθυρο για καλύτερο διάλογο με την Ελλάδα και ότι σχεδιάζεται συνάντηση με τον ομόλογό του Νίκο Δένδια.
Όπως μεταδίδει το Anadolu, η πρώτη συνάντηση, σύμφωνα με το κάλεσμα Τσαβούσογλου, στόχος είναι να γίνει εντός του Ιανουαρίου.
Την Κυριακή ο κ. Δένδιας είχε προϊδεάσει για θετική απόκριση της Ελλάδας σε πρόσκληση της Τουρκίας λέγοντας ότι η χώρα θα προσέλθει στις διερευνητικές επαφές με την Τουρκία με ειλικρινή βούληση και εποικοδομητική διάθεση.
Ωστόσο, τόνιζε ότι η ατζέντα των διερευνητικών επαφών είναι συγκεκριμένη και δεν μπορεί να αλλάξει.
Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου επέλεξε να απευθύνει την αναμενόμενη πρόσκληση στην Ελλάδα από τα Κατεχόμενα όπου πραγματοποιεί επίσκεψη και κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, όπου δήλωσε ότι η «ισότιμη κυριαρχία (σ.σ. στην Κύπρο) πρέπει να τεθεί υπό διαπραγμάτευση και να υπάρξει λύση για δύο κράτη».
Από την πλευρά του ο Τουρκοκύπριος υπουργός Εξωτερικών Ταχσίν Ερτουγκρουλόγλου ανέφερε ότι «έχει τελειώσει η ενδοκοινοτική διαπραγμάτευση, δεν τίθεται ζήτημα για ομοσπονδία».
ΥΠΕΞ για διευρευνητικές: Δεν έχουμε λάβει πρόσκληση από την Τουρκία για τον ορισμό ημερομηνίας
Δεν υπάρχει καμία πρόσκληση για τον ορισμό ημερομηνίες διεξαγωγής του 61ου γύρου διερευνητικών επαφών σημειώνει το υπουργείο Εξωτερικών.
«Ουδεμία πρόσκληση έχει λάβει μέχρι στιγμής το Υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας από το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών σχετικά με τον ορισμό ημερομηνίας για τη διεξαγωγή του 61ου γύρου των Διερευνητικών επαφών» σημείωσε ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Αλέξανδρος Παπαϊωάννου.
Υπενθύμιζε την πρόθεση της Ελλάδας να ανταποκριθεί εφόσον υπάρξει πρόσκληση της τουρκικής πλευράς «στη βάση του Διεθνούς Δικαίου με αντικείμενο την οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας».
Κομισιόν: Οι συζητήσεις Ελλάδας-Τουρκίας σημαντικό μέρος της συνολικής σχέσης με ΕΕ
Στο μεταξύ, αναφερόμενος στις σχέσεις ΕΕ με την Τουρκία ο εκπρόσωπος της Κομισιόν για θέματα Εξωτερικών Πίτερ Στάνο σχολίασε ότι «η ανανέωση ή η έναρξη των συνομιλιών είναι κάτι που η ΕΕ αναμένει και κάτι που αναμένουμε ότι θα τροφοδοτήσει θετικά τη συνολική προσπάθεια για ανάπτυξη του θετικού δρόμου στις σχέσεις μας».
Πρόσθεσε ότι: «η ομαλοποίηση ή οι συζητήσεις μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας και η δέσμευση μεταξύ αυτών των δύο χωρών είναι επίσης πολύ σημαντικό μέρος της συνολικής σχέσης μεταξύ της ΕΕ και της Τουρκίας».
Μάλιστα, απαντώντας στο σχόλιο Ερντογάν κατά κάποιων μελών της ΕΕ ανέφερε ότι η ενόχληση προς ορισμένα κράτη-μέλη εκλαμβάνεται ως ενόχληση προς όλη την ΕΕ.
Εξάλλου, το Σάββατο είχε γίνει η τηλεδιάσκεψη της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τη συμμετοχή του Ύπατου Εκπροσώπου της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας Ζοζέπ Μπορέλ.
Σε αυτήν ο Τούρκος Πρόεδρος αφού σημείωσε ότι η «ΕΕ αποτελεί προτεραιότητα στην τουρκική ατζέντα», δεν απέφυγε τις έμμεσες βολές τονίζοντας ότι «από τα καπρίτσια κάποιων μελών της ΕΕ αλλά και λόγω των τεχνητών προβλημάτων τα οποία δημιούργησαν, το 2020 δεν το εκμεταλλευτήκαμε θετικά για τις σχέσεις μας με την ΕΕ».
Πηγή sputniknews.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα