Ποιοι παίρνουν επίδομα θέρμανσης: Αναλυτικά πίνακες και παραδείγματα

Εγκρίθηκε η χορήγηση του επιδόματος πετρελαίου θέρμανσης για τη χειμερινή περίοδο 2019-2020, με απόφαση του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα και των υφυπουργών Απόστολου Βεσυρόπουλου και Θεόδωρου Σκυλακάκη.
Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, το επίδομα ολόκληρης της χειμερινής περιόδου θα δοθεί εμπροσθοβαρώς και προσαυξημένο σε όλους τους δικαιούχους πριν από το τέλος το 2019.
Δεν

αλλάζουν τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια
Σε ό,τι αφορά τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, παραμένουν ίδια με πέρυσι. Ωστόσο, σύμφωνα με το ΥΠΟΙΚ, το επίδομα θέρμανσης θα είναι σημαντικά αυξημένο, λόγω του πρόσθετου δημοσιονομικού χώρου.
Κατά το υπουργείο Οικονομικών, πέρυσι είχε δοθεί επίδομα ύψους 0,16 ευρώ ανά λίτρο πετρελαίου εσωτερικής καύσης θέρμανσης και υπήρχαν συγκεκριμένα όρια κατανάλωσης με βάση τα τετραγωνικά της κατοικίας και την γεωγραφική ζώνη.
Ωστόσο – κατά το υπουργείο – αυτό είχε ως συνέπεια είτε να επιδοτείται ένα μικρό μόνο μέρος του κόστους που κατέβαλε ο δικαιούχος (περί του 15%), είτε νοικοκυριά που δεν είχαν την οικονομική δυνατότητα να καταναλώσουν το μέγιστο επιτρεπτό να λαμβάνουν πολύ μικρότερη επιδότηση από αυτή που δικαιούνταν.
Βάσει της υπουργικής απόφασης, φέτος για να λάβει ο δικαιούχος το παραπάνω επίδομα αρκεί να πραγματοποιήσει αγορές πετρελαίου εσωτερικής καύσης θέρμανσης αξίας ίσης ή μεγαλύτερης με το διπλάσιο του επιδόματος.
«Συνεπώς η επιδότηση αυξάνεται στο 50% επί του σχετικού κόστους που καταβάλει ο δικαιούχος για τις αγορές μέχρι του ανωτέρω ύψους», τονίζει το ΥΠΟΙΚ, εκτιμώντας ότι με αυτόν τον τρόπο, νοικοκυριά που δεν έχουν την δυνατότητα να καταναλώσουν μεγάλες ποσότητες θα λάβουν σημαντικά υψηλότερο επίδομα.
Αύξηση 10% για κάθε εξαρτώμενο τέκνο
Στην απόφαση προβλέπεται επίσης αύξηση του επιδόματος κατά 10% για κάθε εξαρτώμενο τέκνο, ενώ φέτος για πρώτη φορά θα λάβουν πρόσθετο επίδομα οι ορεινοί Δήμοι της Α’ Ζώνης, οι οποίοι σύμφωνα με το ΥΠΟΙΚ αντιμετωπίζονταν ως πεδινοί μέχρι τώρα.
Επιπλέον, οι ορεινές κοινότητες που ανήκουν σε Δήμους που δεν έχουν χαρακτηριστεί ως ορεινοί, θα λάβουν υψηλότερο επίδομα κατά 20%, όπως προβλέπεται για τους ορεινούς Δήμους.
Πώς θα χορηγείται το επίδομα
Το επίδομα θα χορηγείται μετά από αίτηση στην σχετική εφαρμογή του TAXISNET, την οποία θα πρέπει να συμπληρώσουν οι δικαιούχοι έως τις 20 Δεκεμβρίου 2019.
Οι δικαιούχοι θα πρέπει να πραγματοποιήσουν τις σχετικές αγορές πετρελαίου θέρμανσης από τις 15 Οκτωβρίου έως τις 31 Δεκεμβρίου 2019 και το επίδομα θα πιστωθεί στους λογαριασμούς τους μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2019.
Σε ό,τι αφορά το συνολικό δημοσιονομικό κόστος του επιδόματος αναμένεται να φτάσει τα 68 εκατ. ευρώ, έναντι 57,5 εκατ. ευρώ που είχαν εγγραφεί στον προϋπολογισμό του 2019.
Πίνακες και παραδείγματα
Το υπουργείο Οικονομικών παραθέτει και σχετικούς πίνακες με τα ποσά που θα χορηγηθούν.

Keywords
Τυχαία Θέματα