Πιθανή απάντηση για το αν είμαστε μόνοι στο σύμπαν στις επόμενες δεκαετίες

Οι ερευνητές προειδοποιούν ότι το «κυνήγι» για δείγματα ζωή στο διάστημα μπορεί να οδηγήσει σε ψευδή θετικά αποτελέσματα, καθώς ορισμένες διαδικασίες θα μπορούσαν να αποκρύψουν ή να μιμηθούν τα ίχνη που αναζητούν οι επιστήμονες.
Ενώ η ανθρωπότητα συνεχίζει την επί δεκαετίες προσπάθειά της να καθορίσει εάν είμαστε μόνοι στο σύμπαν ή αν υπάρχει ζωή σε μακρινούς πλανήτες, υπάρχει πιθανότητα να απαντήσουμε σε αυτό το ερώτημα νωρίτερα από όσο θα περίμενε κανείς.
Σύμφωνα με μια έκθεση που συνέταξαν επιστήμονες του Ινστιτούτου Διαστημικών Μελετών του Goddard και του Κέντρου Διαστημικών πτήσεων

της NASA, «όταν προσπαθούμε να εντοπίσουμε ζωή σε πλανήτες που περιστρέφονται γύρω από αστέρια, η άμεση παρατήρηση ζωής (ένα δέντρο σε ένα δάσος ή ένας εξωγήινος είναι απίστευτα απίθανη».
«Εντούτοις, μέσα στις επόμενες δεκαετίες, μπορεί να είναι δυνατόν να παρατηρηθούν έμμεσες ενδείξεις για ζωή χρησιμοποιώντας τα αποκαλούμενα βιοαποτυπώματα», αναφέρει η έκθεση.
Οπως εξηγούν οι επιστήμονες, ο όρος «βιοαποτύπωμα» σημαίνει «οποιαδήποτε μέτρηση ή παρατήρηση που απαιτεί βιολογική προέλευση ώστε να εξηγηθεί ως μέγεθος η παρατήρηση», με τα ανάλογα παραδείγματα βιοαποτυπωμάτων, να είναι τα απολιθώματα δεινοσαύρων ή το άδειο περιτύλιγμα μιας καραμέλας.


«Κάθε μία από αυτές τις παρατηρήσεις παρέχει έμμεσες ενδείξεις, με διαφορετική ισχύ, για την ύπαρξη της υπάρχουσας (ή εξαφανισμένης) ζωής», αναφέρει η μελέτη.
Οι ερευνητές, ωστόσο, προειδοποιούν επίσης για ψευδή τέτοια στοιχεία που μπορεί να προκύψουν στην αναζήτηση ζωής.
Πριν λίγο καιρό, ο επικεφαλής του τμήματος αστρονομίας του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ Αβι Λόεμπ εκτίμησε ότι το παράξενο διαστρικό αντικείμενο που ονομάζεται Ουμουάμουα, το οποίο ταξιδεύει στο ηλιακό μας συστήματος, δεν είναι κομήτης ή αστεροειδής και μπορεί να είναι μέρος εξωγήινου διαστημοπλοίου.
Πηγή Sputniknews

Keywords
Τυχαία Θέματα