Πάγωσαν οι τουρκικές γεωτρήσεις μετά την κατάρρευση των τιμών του πετρελαίου

Το ενδεχόμενο παγώματος των γεωτρήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ βρίσκεται στο τραπέζι εν μέσω της πανδημίας του νέου κορονοϊού.
«Φρένο» στις νέες γεωτρήσεις φαίνεται να βάζει ο κορονοϊός στην Κύπρο, με το ενδεχόμενο μετάθεσης της έναρξης των γεωτρήσεων.
Διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά ενδέχεται να μεταθέσει για αργότερα το χρόνο έναρξης των γεωτρήσεων, αφότου

ξεκαθαρίσει το τοπίο με την πανδημία.
Οι εξαγγελίες της κυπριακής κυβέρνησης, πριν από το ξέσπασμα της κρίσης του COVID-19, ανέφεραν ότι μέσα στον Απρίλιο θα ξεκινήσουν οι γεωτρήσεις στην κυπριακη ΑΟΖ.
Συγκεκριμένα, γεωτρήσεις στο οικόπεδο 6 της κυπριακής ΑΟΖ αναμενόταν να ξεκινήσουν τον Απρίλιο η γαλλοϊταλική κοινοπραξία των εταιρειών ΕΝΙ και Total.
Για το σενάριο της καθυστέρησης της έναρξης των γεωτρήσεων μίλησε στο Sputnik, ο διεθνολόγος Πάμπος Χρυσοστόμου, Διευθυντής Ερευνας και Διεθνών Σχέσεων στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου.
«Η ENI είναι ιταλική και η Total γαλλική. Λαμβάνοντας υπόψιν ότι βρισκόμαστε σε μια υγειονομική κρίση που δείχνει ότι υπάρχει ρήγμα στην Ε.Ε. που θα βαθύνει, όπου η Ιταλία και άλλες χώρες ζητούν κορονο-ομόλογο και η Γερμανία σφυρίζει αδιάφορα, τότε το οικονομικό περιβάλλον γίνεται εξαιρετικά αβέβαιο. Τόσο για την Ιταλία, όσο και για τη Γαλλία, τα πράγματα φαίνεται να δυσκολεύουν. Δεν γνωρίζω πόσο εύκολο είναι να προχωρήσουν την άμεση επένδυσή τους σε γεωτρήσεις, την ώρα που το περιβάλλον δεν είναι σταθερό και τα αποτελέσματα των γεωτρήσεων θα φανούν μακροπρόθεσμα», εκτιμά, μεταξύ άλλων.
Προσθέτει δε πως πρέπει να λάβουμε υπόψιν μας και την τιμή του πετρελαίου.
«Κατακόρυφα έχει πέσει η τιμή του πετρελαίου λόγω της περιρισμένης ζήτησης του που προκύπτει από τα οικονομικά μέτρα. Την ίδια στιγμή, η τιμή του φυσικού αερίου δεν είναι καθόλου ανταγωνιστική της τιμής του πετρελαίου. Παράλληλα, αξίζει να τονίσουμε, ότι όλες οι κρατικές δυνάμεις στρέφονται, της Ιταλίας, της Γαλλίας, της Ελλάδας και της Κύπρου στρέφονται στην αντιμετώπιση του ιού. Υπάρχει η πολυτέλεια ανοίγματος σε άλλους τομείς;».
Υπήρχαν, επίσης, εξαγγελίες από την τουρκική πλευρά ότι θα ξεκινούσε γεωτρήσεις.
«Αυτές ενδεχομένως να γίνουν σε περιοχές που η Τουρκία θα ήθελε να γκριζάρει. Παρόλο που απειλούσε ο Ερντογάν για το νέο γεωτρύπανο που το ονόμασε Νομοθέτη, φαίνεται πως έχει σταματήσει την όποια προσπάθεια για έρευνες.
Φέρεται να το κράτησε στη Μερσίνα (σ.σ. πόλη της νότιας Τουρκίας) για την ασφάλεια του προσωπικού.
Υπάρχει όμως ένας τεράστιος κλυδωνισμός. Η τουρκική λίρα βρίσκεται σε διολίσθηση, ενώ υπάρχουν εκτιμήσεις για αρκετά θύματα προσεχώς από τον νέο ιό την Τουρκία. Πρέπει να λάβουμε υπόψιν μας ότι είναι τεράστιο το κόστος μιας γεώτρησης, ειδικά αν γίνεται για πολιτικούς λόγους και όχι για ενεργειακούς. Η εκτίμησή μου είναι, ότι είναι πολύ πιθανό να μην προχωρήσει, εκτός και αν είναι τόσο δύσκολη η κατάσταση στο εσωτερικό της Τουρκίας, ώστε η τουρκική ηγεσία θα αποφασίσει τελικά να προσθέσει επικοινωνιακά στην εικόνα της».
Οπως φαίνεται, πάντως, ο Ερντογάν έδωσε επικοινωνιακά το όνομα «Νομοθέτης» στο τρίτο πλωτό γεωτρύπανο, ώστε να δείξει ότι έχει τη νομιμοποίηση για όσα θέλει να κάνει.

Keywords
Τυχαία Θέματα