Παγιδευμένη η Ευρώπη ανάμεσα σε Κίνα και Τραμπ
17:30 26/3/2019
- Πηγή: Dimoprasion
Η Ευρωπαϊκή Ενωση αισθάνεται παγιδευμένη ανάμεσα στον Ντόναλντ Τραμπ και την «συμβασιουχική» προσέγγιση που επιφυλάσσει για τις διεθνείς σχέσεις από την μία πλευρά, και τη κινεζική εξάπλωση, στο πλαίσιο του προγράμματος «Νέοι Δρόμοι του Μεταξιού» και των μαζικών της επενδύσεων παντού στον κόσμο και στην Ευρώπη, όπως στην Ιταλία, που είναι η τελευταία χώρα που υπέκυψε στην κινεζική γοητεία.
«Η επιλογή του προφανούς και του λογικού τον 21ο αιώνα είναι εκεί, σε μία ισχυρή ευρωκινεζική
Σήμερα η Γαλλία, η Γερμανία και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διεκδίκησαν μία πιο ισορροπημένη σύμπραξη ανάμεσα στην Κίνα και την Ευρώπη, με βάση την εμπιστοσύνη και την αμοιβαιότητα και κάλεσαν για μία ανανεωμένη πολυμέρεια στις διεθνείς σχέσεις, με δεδομένη την απουσία των Ηνωμένων Πολιτειών που παίζουν το δικό τους παιγνίδι.
Κατά την διάρκεια της μίνι συνόδου κορυφής και χωρίς να αναφέρουν ποτέ το όνομα του Ντόναλντ Τραμπ, ο Σι Τζινπίνγκ, ο Εμανουέλ Μακρόν, η Αγκελα Μέρκελ και ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ απηύθυναν προειδοποίηση για τις «εμπορικές εντάσεις» σε ένα πλαίσιο ολομέτωπων επιθέσεων του Αμερικανού προέδρου, κυρίως εναντίον των κινεζικών εισαγωγών.
«Οι διεθνείς εντάσεις συνεχίζουν να αυξάνονται και χαρακτηρίζονται όλο και περισσότερο από γεωπολιτικές συγκρούσεις», δήλωσε ο Σι Τζινπίνγκ μετά την σύνοδο κορυφής στην αίθουσα τελετών του Μεγάρου των Ηλυσίων.
Ο Εμανουέλ Μακρόν είχε την πρωτοβουλία αυτής της τετραμερούς συνάντησης, η οποία διήρκεσε λίγο περισσότερο από μία ώρα, για να παρουσιασθεί ένα ευρωπαϊκό μέτωπο απέναντι στη Κίνα.
Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, ζήτησε από τον πρόεδρο της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ, «να σεβασθεί την ενότητα της Ευρωπαϊκής Ενωσης», την ώρα που υπάρχουν υποψίες ότι το Πεκίνο χρησιμοποιεί την επενδυτική του πολιτική για να διαιρέσει τις χώρες της Ευρώπης.
«Εχουμε διαφορές… Κανείς από εμάς δεν είναι αφελής», δήλωσε ο Μακρόν σε δήλωσή του στο πλευρό του προέδρου της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ, που πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στο Παρίσι. «Ομως σεβόμαστε την Κίνα… και περιμένουμε φυσικά από τους μεγάλους εταίρους μας να σεβασθούν και εκείνοι την ευρωπαϊκή ενότητα, όπως και τις αξίες της». «Η συνεργασία αποφέρει περισσότερα από τον ανταγωνισμό», επέμεινε.
Ο πρόεδρος της Κίνας του απάντησε με μία έκκληση για το ξεπέρασμα της «καχυποψίας». «Βέβαια, υπάρχουν σημεία διαφωνίας, ανταγωνισμού, αλλά πρόκειται για θετικό ανταγωνισμό… Προχωρούμε μαζί. Δεν πρέπει η καχυποψία να μας κάνει να κοιτούμε αδιάκοπα προς τα πίσω» είπε ο Σι, χωρίς ωστόσο να ανακοινώσει συγκεκριμένα μέτρα για να καθησυχάσει τους Ευρωπαίους, κυρίως ως προς τους «Νέους Δρόμους του Μεταξιού».
«Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό σχέδιο και εμείς οι Ευρωπαίοι θέλουμε να διαδραματίσουμε έναν ρόλο, αλλά αυτό θα πρέπει να οδηγήσει στην αμοιβαιότητα και αυτήν δυσκολευόμαστε να την βρούμε», δήλωσε από την πλευρά της η καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ.
Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, επανέλαβε την έκκλησή του στην αύξηση της πρόσβασης των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων στην εσωτερική αγορά της Κίνας.
Κάνοντας λόγο για αμοιβαιότητα ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ενωση και την Κίνα, ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ δήλωσε ότι «οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις θα πρέπει να μπορούν να έχουν τον ίδιο βαθμό πρόσβασης στην κινεζική αγορά, όπως έχουν οι κινεζικές επιχειρήσεις στην Ευρώπη».
Οι τέσσερις ηγέτες φρόντισαν ωστόσο να τονίσουν τα σημεία σύγκλισης για τη ανάγκη «εκσυγχρονισμού» του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, του μηχανισμού διαιτησίας στις διεθνείς συναλλαγές, που δέχεται τα πυρά και την αμφισβήτηση του Λευκού Οίκου.
Από την έλευση του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο, ο Σι Τζινπίνγκ θέλει να παρουσιάζεται ως κλασικός παράγοντας της συνεννόησης των χωρών. Ο κομμουνιστής ηγέτης επευφημήθηκε μάλιστα στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός από την αφρόκρεμα του παγκόσμιου οικονομικού φιλελευθερισμού.
Η Κίνα έχει επενδύσει τουλάχιστον 145 δισ. ευρώ στην Ευρώπη από το 2010, αλλά η τάση είναι προς την επιβράδυνση, την ώρα που πολλές ευρωπαϊκές χώρες σκληραίνουν τα μέτρα που περιορίζουν τις επενδύσεις του ασιατικού γίγαντα.
Ωθηση για το Κλίμα
Κατά την επίσκεψη του Σι Τζινπίνγκ στο Παρίσι υπογράφηκε σειρά συμφωνιών και εμπορικών συμβολαίων, ανάμεσά τους και η παραγγελία 300 αεροσκαφών, 290 Airbus A320 και 10 A350, ανάμεσα στην κινεζική κρατική CASC (China Aviation Supplies Holding Company), ύψους 35 δισ. δολαρίων με τιμές καταλόγου.
Σε κοινή ανακοίνωση που δημοσιεύθηκε μετά το τέλος της συνάντησης, ο Εμανουέλ Μακρόν και ο Σι Τζινπίνγκ δεσμεύθηκαν επίσης να διατηρήσουν «έναν ρόλο ώθησης και κινητοποίησης» κατά της υπερθέρμανσης του πλανήτη και να ενεργήσουν από κοινού για την αντιμετώπιση των απειλών κατά της βιοποικιλότητας. Δεσμεύθηκαν να δράσουν για την αντιμετώπιση της «περιβαλλοντικής εγκληματικότητας, κυρίως κατά της λαθροθηρίας και της διακίνησης ειδών της πανίδας και της χλωρίδας που απειλούνται με εξαφάνιση», καθώς και κατά της μόλυνσης του περιβάλλοντος με τα πλαστικά.
Η Κίνα θα φιλοξενήσει το 2020 μία διάσκεψη του ΟΗΕ για την Βιοποικιλότητα, που θέλει να αποτελέσει σημείο καμπής στην μάχη για την προστασία του περιβάλλοντος.
Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ
Keywords
κινα, ευρωπη, ενωση, βασεις, γαλλια, μερκελ, ωθηση, airbus, china, οηε, απε-μπε, κινηση στους δρομους, τελος του κοσμου, χωρες της ευρωπης, χωρες, γερμανια, ηγετης, ιταλια, οηε, πλαισιο, ωθηση, ωρα, αγορα, αυξηση, απε, γοητεια, δευτερα, δηλωση, αιθουσα, ευρω, ειπε, επενδυσεις, ιδιο, θετικο, οικο, καχυποψια, λογο, μινι, νταβος, ονομα, παρισι, πεκινο, πηγη, πλαστικα, ρολο, συγκεκριμενα, σειρα, σχεδιο, ταση, φυσικα, airbus, ενωση, ηγετες, χωρα, λευκο
Τυχαία Θέματα
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Οικονομία
- Άνοιξε ο ασκός του Αιόλου στο διαδίκτυο: Πέρασε από την ευρωβουλή η μεταρρύθμιση των πνευματικών δικαιωμάτων
- Αγωγή του Ρώσου δισεκατομμυριούχου Oleg Deripaska εναντίον της αμερικανικής κυβέρνησης
- Κηδεύτηκε ο Θανάσης Γιαννακόπουλος
- Τι θα γίνει τώρα στο βρετανικό κοινοβούλιο; Απλές απαντήσεις σε ένα πρωτοφανές πολιτικό χάος
- Πότε ανοίγει τις πύλες του το TAXISnet
- Μηχανοκίνητο Ειδικό Τμήμα Επιχειρήσεων στο Πυροσβεστικό Σώμα
- Σε τροχιά δυναμικής ανάπτυξης το δίκτυο Play ΟΠΑΠ
- ΜΕΛΙΣΣΑ ΚΙΚΙΖΑΣ: Νέος Διευθυντής Εξαγωγών
- Σεισμός 2,5 Ρίχτερ στην Αττική
- Στελέχη του ΟΛΘ στη Β. Μακεδονία για την ανάπτυξη του Οργανισμού στα Βαλκάνια
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Dimoprasion
- Το ελληνικό κρασί κέρδισε τις εντυπώσεις στο Ντίσελντορφ
- Παγιδευμένη η Ευρώπη ανάμεσα σε Κίνα και Τραμπ
- Ανοίγει για εγγραφές το Μητρώο Πτυχιούχων Μηχανικών στο ΤΕΕ
- Ελ. Κρέτσος: «Ο καθένας είναι ένα media outlet, που καταναλώνει και παράγει προϊόν»
- Eλλειμμα στο ισοζύγιο του προϋπολογισμού κατά το δίμηνο Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου
- Πότε ξεκίνησε να γιορτάζεται η 25η Μαρτίου
- Ρεκόρ συμμετοχών μαθητών Νηπιαγωγείου, Δημοτικού και Λυκείου στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Εκπαιδευτικής Ρομποτικής
- «Ναι» στην κατάργηση της αλλαγής ώρας από το Ευρωκοινοβούλιο

- Τελευταία Νέα Dimoprasion
- Παγιδευμένη η Ευρώπη ανάμεσα σε Κίνα και Τραμπ
- Πότε ξεκίνησε να γιορτάζεται η 25η Μαρτίου
- Το ελληνικό κρασί κέρδισε τις εντυπώσεις στο Ντίσελντορφ
- Eλλειμμα στο ισοζύγιο του προϋπολογισμού κατά το δίμηνο Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου
- Ανοίγει για εγγραφές το Μητρώο Πτυχιούχων Μηχανικών στο ΤΕΕ
- Ελ. Κρέτσος: «Ο καθένας είναι ένα media outlet, που καταναλώνει και παράγει προϊόν»
- Ρεκόρ συμμετοχών μαθητών Νηπιαγωγείου, Δημοτικού και Λυκείου στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Εκπαιδευτικής Ρομποτικής
- «Ναι» στην κατάργηση της αλλαγής ώρας από το Ευρωκοινοβούλιο
- Δεν είναι καλή είδηση η ολοκλήρωση του EWG χωρίς απόφαση
- Πιτσιόρλας: Μετά το Νεώριο… εξελίξεις και στα ναυπηγεία Ελευσίνας και Σκαραμαγκά
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Οικονομία
- Βέμπερ: "Η Τουρκία δεν μπορεί να γίνει μέλος της ΕΕ"
- Ευρωκοινοβούλιο: Πιο καθαρή και φιλική στον καταναλωτή η ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας
- Τουτζιάρης: Ο Ηρακλής καταστράφηκε, ο Ρόκα καθυστέρησε να φύγει
- Στην Κομισιόν οι «προληπτικές συλλήψεις» πολιτών στην Ελλάδα!
- Βέμπερ: Η Τουρκία δεν μπορεί να γίνει μέλος της Ε.Ε.
- Στελέχη του ΟΛΘ στη Β. Μακεδονία για την ανάπτυξη του Οργανισμού στα Βαλκάνια
- Εκπαιδευτικό πρόγραμμα από τον Σ.Κ.Ε.Π.
- Η Huawei τοποθέτησε Mystery Boxes σε καταστήματα σε όλη την Ελλάδα
- Η MediaMarkt επαναφέρει την ενέργεια Red Days