Ως πότε πια; Χωρίς ορατό τέλος ο επτάχρονος πόλεμος στη Συρία

Η σύγκρουση στη Συρία συνεχίστηκε αμείωτη κατά τη διάρκεια του 2017, σκοτώνοντας τον υψηλότερο αριθμό παιδιών – 50% περισσότερα από το 2016. Μόνο τους δύο πρώτους μήνες του 2018, 1.000 παιδιά σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν από την συνεχή αύξηση της βίας. Η σύγκρουση αποτελεί πλέον την κύρια αιτία θανάτου μεταξύ εφήβων στη χώρα.
Ο Σάμι (14 ετών), από το Ντεράα στη νότια Συρία, είναι τώρα πρόσφυγας στην Ιορδανία. Λέει: «Πήγα έξω για να παίξω στο χιόνι με τα ξαδέλφια μου. Μια βόμβα έπεσε. Είδα τα χέρια των ξαδέλφων μου να πετούν μπροστά μου. Εχασα και

τα δύο μου πόδια. Δύο από τους ξαδέλφους μου πέθαναν και ένας έχασε επίσης τα πόδια του».
«Στις συγκρούσεις, τα παιδιά με αναπηρίες είναι τα πιο ευάλωτα», δήλωσε ο Γκέρτ Καπελέρε, Περιφερειακός διευθυντής της UNICEF για τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική. «Συχνά απαιτούν εξειδικευμένη θεραπεία και υπηρεσίες. Ως παιδιά, οι ανάγκες τους διαφέρουν από εκείνες των ενηλίκων. Χωρίς πρόσβαση σε υπηρεσίες, σχολεία και βοηθητικό εξοπλισμό, όπως τα αναπηρικά καροτσάκια, πολλά παιδιά με αναπηρίες αντιμετωπίζουν πολύ σοβαρό κίνδυνο αποκλεισμού, παραμέλησης και στιγματισμού, καθώς συνεχίζεται η αδιάκοπη σύγκρουση».
Η χρήση εκρηκτικών και οι αδιάκριτες επιθέσεις σε πυκνοκατοικημένες περιοχές έχουν κοστίσει τη ζωή σε ένα συνεχώς αυξανόμενο αριθμό παιδιών που αντιστοιχεί σήμερα στο ένα τέταρτο των θανάτων αμάχων. Πάνω από 360 παιδιά τραυματίστηκαν το 2017, αφήνοντας πολλά με αναπηρίες. Αυτοί είναι μόνον οι αριθμοί που τα Ηνωμένα Εθνη μπόρεσαν να επαληθεύσουν και οι πραγματικοί αριθμοί είναι πιθανόν να είναι πολύ μεγαλύτεροι.


* Εκτιμάται ότι 3,3 εκατομμύρια παιδιά στη Συρία εκτίθενται σε κίνδυνο από εκρηκτικά, συμπεριλαμβανομένων των ναρκών, των μη εκραγέντων πυρομαχικών και των αυτοσχέδιων εκρηκτικών μηχανισμών.
* Πάνω από 1,5 εκατομμύριο άνθρωποι ζουν τώρα με μόνιμες βλάβες που σχετίζονται με τον πόλεμο, συμπεριλαμβανομένων 86.000 ατόμων που έχασαν άκρα.
* Μεταξύ των Σύριων προσφύγων στο Λίβανο και την Ιορδανία, το 80% των τραυματισμών είναι άμεση συνέπεια του πολέμου.
* Η έλλειψη πρόσβασης στην κατάλληλη ιατρική και ψυχολογική φροντίδα έχει επιτείνει ή επιδεινώσει τους τραυματισμούς και τις συνθήκες αναπηρίας μεταξύ των παιδιών.
* Για τα εκατομμύρια των παιδιών που έπρεπε να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους στη Συρία και αυτά στις γειτονικές χώρες, ο εκτοπισμός έθεσε τα άτομα με αναπηρίες αντιμέτωπα με κινδύνους όπως η οδική κυκλοφορία, η διάβαση ποταμών και τα μη εκραγέντα πυρομαχικά.
Η κρίση στη Συρία είναι πρωτοφανής λόγω της πολυπλοκότητας, της βιαιότητας και της διάρκειας της και δεν μπορεί να συνεχίσει να αντιμετωπίζεται όπως έχει μέχρι σήμερα. Εκ μέρους των παιδιών με αναπηρίες και όλων των παιδιών που πλήττονται από τη σύγκρουση στη Συρία, η UNICEF ζητά από τα αντιμαχόμενα μέρη, από εκείνους που έχουν επιρροή σε αυτά και από τη διεθνή κοινότητα:
* Να τερματιστούν οι βαρύτατες παραβιάσεις κατά των παιδιών, συμπεριλαμβανομένης της δολοφονίας, ακρωτηριασμού, στρατολόγησης και των επιθέσεων σε σχολεία και νοσοκομεία.
* Τη λήξη του πολέμου μέσω πολιτικής λύσης και τερματισμό όλων των περιορισμών στην παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας.

Keywords
Τυχαία Θέματα