«Οργανωμένο έγκλημα» βλέπει ο Ερντογάν στα εκλογικά αποτελέσματα στην Κωνσταντινούπολη

«Οργανωμένο έγκλημα» που διαπράχθηκε στις δημοτικές εκλογές στην Κωνσταντινούπολη κατήγγειλε ο Ερντογάν, με αφορμή την ήττα του κυβερνώντος κόμματος στη μεγαλύτερη πόλη της Τουρκίας.
Ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δήλωσε ότι διαπράχθηκε «οργανωμένο έγκλημα» κατά τη διάρκεια των δημοτικών εκλογών στην Κωνσταντινούπολη, όπου ο υποψήφιος του κυβερνώντος κόμματος έχασε οριακά τη δημαρχία.
Το κυβερνών κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP)

ζήτησε την εκ νέου καταμέτρηση των ψήφων σε Αγκυρα και Κωνσταντινούπολη επικαλούμενο παρατυπίες, αφότου η καταμέτρηση έδειξε ήττα του κόμματος και στις δύο πόλεις της Τουρκίας.
«Βλέπουμε ότι έχουν διαπραχθεί κάποια οργανωμένα εγκλήματα» δήλωσε ο Ερντογάν σε συνέντευξη Τύπου πριν το ταξίδι του στη Ρωσία, δίχως να δίνει επιπλέον λεπτομέρειες. «Υπάρχει ένα στοιχείο ληστείας σε όλα αυτά. Υπήρξε κλοπή στις κάλπες».
Στην Αγκυρα, το Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο έδωσε επίσημα το χρίσμα στον Μανσούρ Γιαβάς, υποψήφιο από το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP), σύμφωνα με ανταποκριτή του γαλλικού πρακτορείου.
Παρότι το κόμμα του Ερντογάν κέρδισε τις περισσότερες ψήφους στην επικράτεια, έχασε τον έλεγχο Κωνσταντινούπολης και Αγκυρας.
Οι υποψήφιοι δήμαρχοι της Κωνσταντινούπολης, Ιμάνογλου του CHP και ο πρώην πρωθυπουργός Γιλντιρίμ του AKP, ανακήρυξαν και οι δύο τη νίκη τους, μετά τα πρώτα αποτελέσματα στις εκλογές.
Οι αρμόδιες αρχές δήλωσαν αργότερα ότι νικητής ήταν ο Ιμάνογλου με σχεδόν 20.000 ψήφους, όμως η διαφορά περιορίστηκε κι άλλο κατά την εβδομάδα της επανακαταμέτρησης. Και τα δύο κόμματα δηλώνουν ότι η διαφορά είναι πλέον μικρότερη των 17.000 ψήφων, με τους δύο υποψηφίους να λαμβάνουν έκαστος παραπάνω από 4 εκατομμύρια ψήφους!
Ο Ιμάνογλου διακήρυξε ότι είναι ο νικητής και κάλεσε το AKP να δεχτεί το αποτέλεσμα.
Ο Ερντογάν δήλωσε ότι όταν υπήρχε πρόβλημα με ποσοστό ψήφων σε άλλες χώρες, εφέσεις ή ακόμη και νέες εκλογές δεν είναι ασυνήθιστες.
«Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να διακηρύξει νίκη με μια διαφορά περίπου 13.000-14.000 ψήφων», δήλωσε ο Ερντογάν για τα αποτελέσματα της Κωνσταντινούπολης. «Οσο για τις παρατυπίες, δεν ήταν μόνο σε ορισμένα μέρη, σχεδόν όλα είναι ασυνήθιστα».
Πηγή Sputniknews, Vladimir Astapkovich

Keywords
Τυχαία Θέματα