Οι Ρώσοι στρέφονται σταθερά στα ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης

Τα ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης κερδίζουν έδαφος στην Ρωσία καθώς, όπως έδειξε πρόσφατη δημοσκόπηση, ένας στους πέντε Ρώσους προτίθεται να πάψει να ενημερώνεται από τα έντυπα μέσα επιλέγοντας τα ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης, ενώ το ποσοστό εκείνων που επιλέγουν τα έντυπα μέσα είναι περίπου ίδιο με το ποσοστό εκείνων που προτιμούν να ενημερώνονται από τα ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης.
Τα τελευταία τέσσερα χρόνια, σύμφωνα με την δημοσκόπηση

του Εθνικού Κέντρου Μελέτης της Κοινής Γνώμης (VICIOM), οι Ρώσοι άρχισαν να δείχνουν την προτίμησή τους στα ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης. Το 2013 το 29% επέλεγε τα ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης, ενώ το 2017 το ποσοστό αυτό έφθασε στο 47% Ο Τύπος επίσης άρχισε να υστερεί στις προτιμήσεις των Ρώσων, αφού σύμφωνα με τα στοιχεία της δημοσκόπησης το 2017 οι αναγνώστες προτιμούσαν σε ποσοστό 46% να ενημερώνονται από τα έντυπα μέσα, ενώ το 2013 το ποσοστό αυτό ήταν 58%.
Η έρευνα διαπιστώνει ότι, παρότι το 79% των Ρώσων μέχρι στιγμής δεν αρνείται να ενημερωθεί από τα έντυπα μέσα, στο προσεχές μέλλον θα υπάρξουν στο ζήτημα αυτό σημαντικές αλλαγές. Σήμερα ήδη ένας στους τρεις πολίτες ηλικίας 25 έως 34 ετών (35%), όπως και οι κάτοικοι των δύο μεγαλουπόλεων (Μόσχα και Αγία Πετρούπολη) σε ποσοστό 34%, προτίθενται να περάσουν πλήρως στην ηλεκτρονική ενημέρωση (ηλεκτρονικές εφημερίδες, περιοδικά), ενώ γενικά σε όλον τον πληθυσμό η πρόθεση αυτή φθάνει το 19%, δηλαδή ένας στους πέντε Ρώσους.
Γενικά όμως τα τελευταία χρόνια οι πωλήσεις των εντύπων μειώθηκαν. Εάν το 2014 με διαφορετική συχνότητα επέλεγε να ενημερωθεί μέσω των εντύπων το 77% των Ρώσων, το 2017 το ποσοστό αυτό μειώθηκε στο 55%.
Ωστόσο, σύμφωνα με την έρευνα της VICIOM, τα τελευταία τρία χρόνια δεν υπήρξε καμία θεαματική αύξηση όσον αφορά την προτίμηση του αναγνωστικού κοινού για τον ηλεκτρονικό Τύπο. Αντίθετα παρατηρήθηκε μία μείωση. Το 2014, το 58% επέλεγε τα ηλεκτρονικά μέσα, ενώ το 2017 το 54%.
Ωστόσο, όπως έδειξε η δημοσκόπηση, τα ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης είναι ιδιαίτερα δημοφιλή στην νεολαία σε ποσοστό 70-74% στις ηλικίες 13-34 ετών, ενώ στην Μόσχα και στην Αγία Πετρούπολη το ποσοστό αυτό στις ίδιες ηλικιακές ομάδες φθάνει το 58%. Παρότι οι μεγαλύτερες γενιές δεν προτίθενται να εγκαταλείψουν προς το παρόν τα έντυπα μέσα, η νεολαία και οι κάτοικοι των μεγαλουπόλεων όλο και πιο συχνά επιλέγουν τα ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης, επισημαίνει ο γενικός διευθυντής του VICIOM και καθηγητής ψυχολογίας, Κονσταντίν Αμπράμοφ, ο οποίος διαπιστώνει παράλληλα μια φθίνουσα τάση στην αναζήτηση ενημέρωσης που παρέχουν οι παραδοσιακές εφημερίδες και περιοδικά στις ιστοσελίδες τους στο διαδίκτυο. Επισημαίνει μάλιστα ότι οι Ρώσοι όλο και πιο συχνά χρησιμοποιούν για την ενημέρωσή τους τις μηχανές αναζήτησης , τις πλατφόρμες ανταλλαγής απευθείας μηνυμάτων και τους συναθροιστές.
Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ, Ria Novosrti

Keywords
Τυχαία Θέματα