Ο τρόμος επέστρεψε στη Γαλλία: Αιματηρές επιθέσεις σε Νίκαια, Αβινιόν και στο προξενείο στην Τζέντα

Στο στόχαστρο φανατικών βρίσκεται η Γαλλία από το πρωί της Πέμπτης με τον τρόμο να επιστρέφει στη χώρα έπειτα από δύο επιθέσεις με μαχαίρι σε Νίκαια και Αβινιόν. Παράλληλα, σημειώθηκε και επίθεση κατά φρουρού σε γαλλικό προξενείο στη Σαουδική Αραβία.
Συναγερμός έχει σημάνει στις αρχές της Γαλλίας έπειτα από επιθέσεις που έχουν γίνει τις τελευταίες ώρες σε Νίκαια

και Αβινιόν. Πριν λίγη ώρα, άνδρας οπλισμένος με μαχαίρι 30 εκατοστών συνελήφθη στη Λυών.
Στο μεταξύ, στη Σαουδική Αραβία, φρουρός του γαλλικού προξενείου στην πόλη Τζέντα δέχτηκε επίθεση από ένοπλο με μαχαίρι.
Επίθεση σε εκκλησία στη Νίκαια: «Ο δράστης φώναζε Αλλάχου Ακμπάρ»
Ένας άνδρας που κράδαινε ένα μαχαίρι φωνάζοντας «Αλλάχου Ακμπάρ» αποκεφάλισε μια γυναίκα και σκότωσε άλλους δύο ανθρώπους σε επίθεση σε εκκλησία της Νίκαιας.
Αποκαλώντας την επίθεση «τρομοκρατική ενέργεια», ο δήμαρχος της Νίκαιας, Κριστιάν Εστροσί, ανέφερε πως ο δράστης φώναζε «Αλλάχου Ακμπάρ» (Ο θεός είναι μεγάλος) ακόμη και μετά τη σύλληψή του. Σύμφωνα με τον ίδιο, ο ένας άνθρωπος που σκοτώθηκε μέσα στη βασιλική της Παναγίας, πιστεύεται πως ήταν ο φύλακας της εκκλησίας.
«Ο φερόμενος δράστης πυροβολήθηκε από την αστυνομία κατά τη σύλληψή του και μεταφέρθηκε ζωντανός στο νοσοκομείο» ανέφερε ο Εστροσί.
«Ως εδώ και μη παρέκει. Είναι η ώρα η Γαλλία να απαλλαγεί από νόμους ειρήνης προκειμένου να αφανιστεί ο ισλαμοφασισμός από το έδαφός μας […]. Οι μέθοδοι ταιριάζουν, χωρίς αμφιβολία, με αυτές που χρησιμοποιήθηκαν κατά του γενναίου καθηγητή Σαμουέλ Πατί» πρόσθεσε ο ίδιος.
Σύμφωνα με την αστυνομία, έχει επιβεβαιωθεί πως οι νεκροί της επίθεσης είναι τρεις ενώ πολλοί -αδιευκρίνιστο προσώρας πόσοι- είναι οι τραυματίες.
Αβινιόν: Η αστυνομία σκότωσε ένοπλο – Φώναζε «Αλλάχου Άκμπαρ»
Λίγη ώρα μετά την επίθεση στη Νίκαια, ένας άνδρας που κρατούσε μαχαίρι αρχικά επιχείρησε να επιτεθεί σε περαστικούς σε δρόμο της Αβινιόν στις 11:15.
Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, ο επιτιθέμενος φέρεται να φώναζε επανειλημμένως «Αλλάχου Άκμπαρ». Στη συνέχεια κινήθηκε εναντίον αστυνομικών, με τους ένστολους να ανοίγουν πυρ. Ο ύποπτος υπέκυψε στα τραύματά του.
Σαουδική Αραβία: Επίθεση κατά φρουρού στο γαλλικό προξενείο
Συναγερμός σήμανε και στην πόλη της Τζέντα στη Σαουδική Αραβία καθώς άνδρας επιτέθηκε με μαχαίρι σε φύλακα του γαλλικού προξενείου.
Ο δράστης της επίθεσης συνελήφθη από τις Αρχές, ενώ οι πληροφορίες αναφέρουν πως η ζωή του τραυματία δεν κινδυνεύει.
«Ο δράστης συνελήφθη από τις δυνάμεις ασφαλείας της Σαουδικής Αραβίας άμεσα, μετά την επίθεση. Ο φύλακας μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο και η ζωή του δεν είναι σε κίνδυνο» αναφέρεται σε ανακοίνωση του προξενείου.
Λυών: Συνελήφθη άνδρας οπλισμένος με μαχαίρι
Αφγανός με μαχαίρι συνελήφθη στην οδό Βίκτορ Ουγκό στη Λυών, όπως μεταδίδουν γαλλικά μέσα ενημέρωσης. Ο άνδρας φέρεται να κρατούσε μαχαίρι 30 εκατοστών.
Αστυνομική έρευνα για την αναγνώριση του άνδρα βρίσκεται σε εξέλιξη, ενώ στο μικροσκόπιο των Αρχών βρίσκεται το κινητό του τηλέφωνο προκειμένου να βρεθούν πιθανά μηνύματα που σχετίζονται με τις προθέσεις του.
Το πλαίσιο των φονικών επιθέσεων
Αξίζει να σημειωθεί ότι το μπαράζ επιθέσεων σημειώνεται μερικές μέρες μετά τον αποκεφαλισμό του Γάλλου καθηγητή Ιστορίας, Σαμουέλ Πατί, από έναν ριζοσπαστικοποιημένο 18χρονο τσετσενικής καταγωγής. Ο καθηγητής είχε δείξει σε μαθητές του σκίτσα του Μωάμεθ από το περιοδικό Charlie Hebdo.
Η σοκαριστική του δολοφονία προκάλεσε σοκ στην κοινή γνώμη της Γαλλίας με τον Γάλλο Πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν, να δηλώνει μεταξύ άλλων ότι «θα εντατικοποιήσουμε τις ενέργειές μας ενάντια στο ριζοσπαστικό Ισλάμ». Παράλληλα σημείωσε ότι «δεν θα αποκηρύξουμε τα σκίτσα [του Μωάμεθ] καθώς η Γαλλία θα υπερασπιστεί την ελευθερία».
Οι δηλώσεις αυτές προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις στον ισλαμικό κόσμο με τον Τούρκο Πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, να καλεί σε μποϊκοτάζ γαλλικών προϊόντων.
Πηγή: Sputniknews

Keywords
Τυχαία Θέματα